Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. novembar 2018.

Iz rotacione peći na današnji dan 1952. izašle su prve količine sinter magnezita, 10 godina kasnije „Magnohrom“ je bio među najvećim proizvođačima vatrostalnih materijala u Evropi, a sa proizvodnjom u FETP-u imao je 1991. izvoz od 36 miliona dolara!

Između potpisivanja rešenja Savezne vlade, koje su 3. jula 1948. godine potpisali tadašnji predsednik Vlade FNRJ Josip Broz Tito i ministar teške industrije Franc Leskošek i zvaničnog početka izgradnja nove fabrike „Magnohrm“ u Kraljevu 14. jula, proteklo je svega desetak dana. Taj projekat bio je deo Prvog petogodišnjeg plana, koji je pored ostalog predviđao značajno povečanje proizvodnje čelika, bakra, olova i cinka.    

Objekte „Magnohroma“ gradilo je oko 800 akcijaša šest brigada Omladinske radne akcije (ORA) „Magnohrom“ u julu i avgustu 1950. godine. Na današnji dan 1953. godine iz rotacione peći nekadašnjeg kraljevačkog giganta izašle su prve količine sinter magnezita. Ovaj datum izabran je tada za Dan industrije „Magnohrom“, a svake godine za dan preduzeća organizovani su različiti programi (kulturni, sportski), svečane sednice.

Desetak godina kasnije „Magnohrom“ je bio jedan od najvećih proizvođača vatrostalnih materijala u Evropi sa 220.000 tona sintera i 90.000 tona opeke. Nekadašnji kraljevački gigant 1965. godine je imao skoro 2.000 radnika, a nakon udruživanja sa rudnicima – taj broj je dostigao oko 5.500 zaposlenih.

Na dan „Magnohroma“, 27. novembra 1972. godine puštena je u rad i Fabrika elektrotermičkih proizvoda (FETP) sa prepoznatljivim (pravljenim u saradnji sa nemačkom firmom AEG-TELEFUNKEN) termoakumulacionom (TA) pećima i čuvenim „Magnohromovim“ biojlerima i grejalicama.

Krajem 1991. godine „Magnohrom“ je izvezao proizvoda u vrednosti od 36 miliona dolara! Ipak, oni oprezniji kažu da bi odgovor koliko je „Magnohrom“ bio uspešna firma trebalo tražiti u odnosu količine proizvedenih proizvoda po zaposlenom u direktnom proizvodnom procesu. 

„Magnohrom“ je imao poslovnicu u srcu  Beograda (Knez Mihailova 52) i stalna zastupništva u Francuskoj, Nemačkoj, SAD, Belgiji, Švedskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Egiptu.

To su bila dobra vremena kada se lepo radilo i dobro zarađivalo, pravili su se stanovi, gradilo se Kraljevo. Usledile su sankcije, ekonomske blokade, otežano poslovanje. "Magnohrom" je nekako radio, ali su "drugi skidali kajmak". Proizvodnja je opala, zarade radnika bivale sve manje.

Do 2005. godine „Magnohrom“ je bio društveno preduzeće koje su, kao celinu, zbog upornog odbijanja Agencije za privatizaciju da „Magnohrom“ zainteresovanima bude ponuđen iz nekoliko proizvodnih celina,  kupilo preduzeće „Global stil“ braće Mital iz Londona. Zbog neizmirenih ugovornih obaveza Republička agencija 17. decembra 2007. godine raskinula je ovaj ugovor. Katastrofalna privatizacija ostavila je bez posla hiljade radnika (od kojih jedan broj i daljetraži isplatu dela neizmirenih zarada), a fabriku bez rotacionih peći. 

Stečaj nad Magnohromom otvoren je 16. septembra 2016. godine, a jedan od razloga za otvaranje postupka bila je prezaduženost preduzeća, a na javnom nadmetanju u martu ove godine prodate su dve celine kraljevačkog Magnohroma. Kompanija Nelt kupila je Fabriku elektrotermičkih proizvoda (FETP) po ceni od 98 miliona dinara, a fabriku SVO-TVO (smolom i terom vezanih opeka), kupila je kompanija Malbex Wbi iz Beograda po ceni od 13,5 miliona dinara.

Dva meseca kasnije, neposrednom pogodbom treću celinu „Magnohroma“ za milion evra kupila je finska kompanija „Afarak“, koja je poslednjih godina bila zakupac jednog dela „Magnohromovih“ pogona. Za raniju početnu cenu celokupne opreme fabrike, eksploatacionih prava na poljima pomenutih rudnika i zemljišta u svojini na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca od oko 275 miliona dinara, nije bilo zainteresovanih kupaca.

Dobri poznavaoci prilika, sadašnjeg stanja proizvodnog pogona i tržišta tvrde da bi uz nove gazde i ulaganja proizvodnja, ipak, mogla da bude brzo pokrenuta, da čak u doglednom vremenu ne bi bio nedostižan i najviši nivo fabrikacije sintera, a to je vatrostalna opeka. Ali, čak i kada bi se tako dostigao „zlatni” obim proizvodnje iz 1988. godine, a to je oko 60.000 tona opeke plus sinter sada, budući da je tehnika i tehnologija napredovala, ne bi imalo potrebe za većom zaposlenošću od oko 600 radnika.

Većina Kraljevčana danas se sa setom seća dana, kada su se niz nekadašnju Kidričevu (danas Dositejevu ulicu) ulicu, prema „Magnohromu“ ili od „Magnohroma“ kretale reke radnika, a tužna godišnjica danas je na još jedno neveselo podsećanje na sve to što je „Magnohrom“ nekada bio i na ono što je danas ostalo od nekadašnjeg giganta.

                         M. M. D.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Da, bilo nekad,  a danas u gradskoj skupštini, u vladajućoj garnituri , sede oni koji su razbucali i budzašto  prodali, indijcu beše, taj Magnohrom, a sada nam drže predavanja o poštenju i vrednom radu u interesu grada i građana Kraljeva. Razni Jovanovići, Rakočevići, Nešovići, Kaplarevići i ostali preletačevići, sram vas i stid bilo, znajte da će doći vreme za naplatu !
    • Ime: Stanar