Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. jun 2016.

Jezik politike se promenio, pa danas govor političara liči na govor CEO (Chief Executive Officer), srpski rečeno – izvršnog direktora

 

Pre dva dana u Srbiji je, napokon, oformljena skupština. Vladajuća partija izvukla je pre toga nove igrače “na videlo”. SNS je sa četiri nova lica «podmladio svoj krvotok» i rešio da se spusti među narod. Tako kažu neki od onih koje vladajuća stranka predstavlja kao «svežu krv». Njihov je zadatak, vele, da dobro odslušaju i poslušaju šta narod zbori.

Pravim jedno poređenje. Zapadni politički sistem i njegovi principi demokratije su pod uticajem velikih korporacija. Korporacije opstaju i bore se za profit. Prodaja proizvoda pravom tržištu je jedina nada opstanka istog. Isti principi komercijalnog tržišta važe i na političkom: uspešna preduzeća imaju tržišnu orijentaciju i stalno su angažovana na osmišljavanju i stvaranju onoga sa čim će izaći pred svoje kupce. Drugim rečima, marketing mora da predvidi potrebe svojih korisnika, a zatim konstantno da razvija inovativne proizvode i usluge kako bi firma mogla da zadovolji svoje potrošače. Političari imaju sličnu orijentaciju i stalno pokušavaju da stvore vrednosti, kako bi svojim biračima poboljšali kvalitet života i stvorili najviše koristi uz najmanju cenu.

Jezik politike se promenio, pa danas govor političara liči na govor dobrog CEO (Chief Executive Officer), srpski rečeno – izvršnog direktora. Hoće li četiri nova jahača Vučićeve stranke svojim obećanjima o povratku u bazu (back to basics) uspeti  da shvate šta njihovi potrosači zaista žele? Restorani gube obime poslovanja i profit, kada nivo usluga koje pružaju nije dovoljan da opsluži zadovoljavajući broj gostiju. Ostaje da vidimo hoće li Vučićeva “nova krv” umeti da prepozna krajnjeg korisnika. Valjda znaju za ono Zolino  da se “veština u politici sastoji u tome da se imaju dva dobra oka kad su ostali slepi”.

                                      Snežana Medić

 

Autorka teksta je Kraljevčanka, koja od 1989. godine živi i radi u Londonu, ali sa velikom zainteresovanošću svakodnevno prati zbivanja u Srbiji… 

 

ilustracija: Vjeko Simić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments