Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. novembar 2018.

U zoru 29. novembra 1944. godine, uz ibar, iz smera Kovanluka i Ribnice, u Kraljevo su ušle jedinice druge proleterske divizije, a već sutradan i vojska, i narod otišli su na groblje streljanih oktobra 1941. i položili cveće na humke

Krajem oktobra  i celog novembra 1944. godine, kipa je padala skoro svakog dana. Ibar je bilo teško pregaziti, zbog naraslog nivoa vode za više od 1,5 metara. Zbog jakih kiša, Ibar se razlio, zamutio, proticao velikim brzinom. Nemačka vojska za odbranu mostobrana stacionirala je, u Kraljevu i okolini (linija Vrpska ada – Metikoši – Trešnjari – Krupevica - Lojanik), kako se procenjuje, oko 25.000 vojnika. Borbe za oslobođenje Kraljeva bile su teške, neprekidne, iscrpljujuće. Presudna borba vođena je u Matarugama, Mataruškoj Banji i Progorelici, kada je presečena odstupnica za nemačke snage na železničkom i putnom pravcu Raška – Kraljevo. Od tada, nemačke trupe se brže povlače, rušeći sve mostove i minirajući puteve.

U zoru 29. novembra 1944. godine, uz ibar, iz smera Kovanluka i Ribnice, u Kraljevo su ušle jedinice druge proleterske divizije.

Komandant Druge proleterske divizije Sredoje Urošević 29. novembra 1944. izvestio je:

Osvojivši u toku jučerašnjeg dana sve prilaze gradu, naše jedinice su, uz sadejstvo jedinica Crvene armije, zauzele Kraljevo”.

Bilo je to tačno pre 74 godine, na današnji dan, 39 dana posle oslobođenja Beograda. Tada je i u Kraljevu, verovao je narod, došao kraj velikim materijalnim razaranjima i ljudskim žrtvama koje su stradale od okupatora. Stradanja ljudi od komunista zasebna su priča, ali Kraljevčani na današnji dan slave oslobođenje od fašizma.

Tim povodom danas će biti položeni venci na spomen obeležje onima koji su kao oslobodioci 29. novembra 1944. godine ušli u Kraljevo.

Novine „Borba“ i „Politika“ 30. novembra 1944. godine objavile su ratni izveštaj Vrhovnog štaba NOV i POJ za 29. novembar 1944. koji glasi:

U Srbiji – oslobođeno je Kraljevo. Naše jedinice čiste dolinu Zapadne Morave i već se približavaju Ćaćku. Zarobljen je veliki ratni plen. Važna ibarska pruga nalazi se u našim rukama“.

Prema tvrdnji istoričara, pored bitaka za oslobođenje Beograda, borbe u Kraljevu bile su najteže, najduže i najobimnije za konačno oslobođenje Srbije u II svetskom ratu.

U borbama je poginulo 357 boraca Cvene armije, 45 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije , a 106 ih je bilo ranjeno. NU borbama oko Vrbe, sve do Kraljeva, nemačka vojska imala je 495 poginulih vojnika, 265 ranjenih, a 300 oficira i vojnika je zarobljeno,.

Kao važna raskrsnica puteva, Kraljevo je bilo primamljivo zavojevačima, a dragoceno patriotama. Grad na Ibru nalazio se na putu povlačenja nemačke armije iz Grčke i zbog toga su ga okupacione snage tako dugo branile.

Ostalo je zabeleženo da su prilikom povlačenja Nemci porušili most na mestu današnjeg starog mosta preko ibra, pa su oslobodioci u grad ušli preko dasaka, a deo jedinica sa borcima povezanim u živi lanac pregazio je Ibar kod ušća reke Ribnice u Ibar. Narod u gradu je sa uskićenjem dočekao oslobodioce, a već sutradan održann je veliki miting kod spomenika u centru grada.

Nakon toga, i vojska, i narod otišli su na Lagersko groblje, gde je prvi put održan masovan pomen žrtvama streljanih na Lagerskom groblju oktobra 1941. godine.

Autor Spomenika oslobodiocima Kraljeva, koji se nalazi u parku Pljakin šanac, delo je Kraljevčanina - arhitekte Aleksandra Vasiljevića.

fotografije: FB stranice "Nepoznato Kraljevo"

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments