Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

9. jun 2016.

Da može da govori – šta bi sve ispričala ova, u glavnoj ulici jedina sačuvana bondručna građevina, bogate istorije?

 

Ova zgrada, danas neugledna i prepuštena propadanju, predstavlja značajno istorijsko svedočanstvo Kraljeva, a njenu istoriju zna veoma mali broj ljudi. U više navrata u njoj je bila smeštena Opštinska uprava grada, prvi put još u Karanovcu u vreme Obrenovića, u jednom periodu u prvoj polovini XX veka i, konačno, za vreme Drugog svetskog rata. Tokom tragičnih dešavanja u oktobru 1941. godine, okupatorske vlasti su pod izgovorom izdavanja novih ličnih dokumenata u dvorištu kuće (na mestu današnjeg objekta neshvatljive arhitekture), uhapsile okupljene muškarce koji su odatle sprovedeni na streljanje. Posle Drugog svetskog rata u ovoj kući je bila smeštena osnovna škola, a potom tokom skoro pedeset godina šah klub “Sloga”, koji je prerastao u jedno od omiljenih mesta okupljanja Kraljevčana i svih ljubitelja šaha.

Danas predstavlja jedinu sačuvanu bondručnu građevinu u glavnoj ulici u Kraljevu. Ova prizemna građevina u nizu, naslonjena je na susednu zgradu bivšeg restorana “London”. Građena je kombinovanjem bondručnog skeleta drvenih greda i opeke, a krovna konstrukcija na tri vode je pokrivena crepom. Fasada je oblikovana skromnim profilacijama doprozornika i pilastera, a organizacija fasadnog platna je simetrična. Po četiri prozora u grupama od po dva na svakoj fasadi, a glavni ulaz nalazi se na istočnoj strani.

Danas ovaj objekat predstavlja jedinu sačuvanu bondručnu građevinu u glavnoj ulici u Kraljevu. Bondruk je drvena konstrukcija sa zidovima od čatme — šepera (preplet od pruća oblepljen blatom) ili od ćerpiča, odnosno cigle. Sve do dolaska stranih inženjera, koji su u svom obrazovanju i formiranom ukusu doneli i uticaj zapadnjačkih stilova, preovlađivali su autohtoni arhitektonski elementi tipični za celo Balkansko poluostrvo u periodu turske vladavine: bondručna konstrukcija, krovovi malih nagiba pokriveni ćeramidom... Takvi objekti od državnog značaja gradili su od tvrdog materijala, što objašnjava kako je ova građevina preživela do naših dana (novodoseljeno srpsko stanovništvo moralo je da gradi skromnije – bondruk je bio ispunjen ćerpičem; česta je i pletara nabijena blatom; a mnoge su zgrade građene bez temelja.

Zato poslednje svedočanstvo jednog vremena ne zaslužuje da ga nagrize zub vremena. Ovog našeg, u kojem mi treba da pokažemo da smo razboriti ljudi. A ne ide nam baš najbolje, pa na fasadu građevine “kačimo” reklamne panoe, da ne gledamo tragove i svog nemara.

 

delom preneto sa FB stranice: Slike starog Kraljeva 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Miroslav

    Gost - Miroslav

    Slažem se sa vama, ali činjenica da je Kraljevo na veoma trusnom tlu, podložno raznim i jakim zemljotresima,  mišljenja sam da ovo treba srušiti i napraviti na novo(istog izgleda)  sa svim građevinskim normama. Bezbednost je najvažnija! 
    • Ime: Miroslav