Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. februar 2019.

Autor monografije „Između „Velike Albanije“ i okupirane Srbije“ je mlad, ali savestan istraživač koji je bez strasti pristupio proučavanju istorije koja govori kako su Srbi stradali na tom prostoru, ističu kolege istoričari dr Milutina Živkovića

Pre nepunih godinu dana u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ promovisana je knjiga dr Milutina Živkovića „NDH u Srbiji 1941. godine“, koja se odnosila na ono što nam je poznato kao „istorijski Sandžak“, mimo Novog Pazara. U fokusu nove knjige ovog autora „Između „Velike Albanije“ i okupirane Srbije“, koja je predstavljena i u Kraljevu,  nalaze se Novi Pazar kao centar dešavanja, Studenički srez i deo Ibarskog Kolašina.

- To su teritorije koje su danas najvećim delom u Srbiji. Jedan deo je u današnjoj Crnoj Gori, deo oko Bijelog Polja. Knjiga obrađuje teško vreme II svetskog rata kada su se ti delovi nalazili, jedno vreme, nalazili pod okupacijom NDH, a onda pod okupacijom Nemaca, Albanaca. To je ta ideja „Velike Albanije“, koja se iz Albanije tokom II svetskog rata proširila na Kosovo i na dbar deo teritorije današnje Srbije – rekao je za portal Krug istoričar dr Kosta Nikolić, naučni savetnik, koji je, kao i dr  Milutin Živković, po rođenju Kraljevčanin.

Za kolegu Živkovića, Nikolić kaže da je mlad autor, ali savestan istraživač, dodajući da  tema kojom se knjiga bavi proučava kompleksan period naše prošlosti. To, naveo je Nikolić, nije predstavljalo prepreku za autora, već nadahnuće da bez strasti pristupa proučavanju istorije koja nam govori kako su naši preci Srbi stradali na tom prostoru.

- Priča može da bude vrlo nezgodna ako imate sadašnjost ispred sebe, a treba da objašnjavate sukobe između Srba i Muslimana ili Srba i Albanaca na tom prostoru. Ako poštujemo načela naše nauke, ispred sebe ne smete da imate sadašnjost, gledate samo šta je bilo u prošlosti. Zaključke na koje vas izvori navedu dužni ste da saopštite, bez obzira da li će se to nekome u sadašnjosti svideti, može li da poremeti političke odnose. Kad pišete o sukobima naroda koji naseljavaju isti prostor, svima ćete da se zamerite, jer svako će gledati iz svog ugla i tvrditi da nije bilo tako, ali najbitnije je da se ne zamerite nauci -  smatra Nikolić.

Dr Milutin Živković ističe da je u ovu knjigu uložio veliki trud i da je monografija koja obrađuje ratni period od 1941. do 1944. godine na području Novog Pazara, Tutina, Raške, Kosovske Mitrovice i Ibarskog Kolašina, drugi tom njegovog doktorata „Stara Raška u II svetskom ratu“, koji je branio 2017. godine na Katedri za istoriju Jugoslavije kod profesora i akademika dr Ljubodraga Dimića.

- Ključni momenti vezani za samu monografiju su oni koji nam kažu da je taj prostor u II svetskom ratu obeležio, pre svega, građanski rat na dva nivoa, vesko-etničkom i ideološkom, koji se ne mogu razlikovati po nekoj količini stradanja. Takođe, tu je i jaka komponenta koju daju sami okupatori, Italijani i Nemci, ali i pitanje gotovo totalne kolaboracije muslimana i Nemaca sa prostora Novog Pazara, Rožaja, Tutina, Kosovske Mitrovice i Raške – pojašnjava Živković.

Knjiga, kako se na promociji u prepunoj biblioteci moglo čuti, jasno pokazuje da je od 1941. do 1944. godine postojala albansko-muslimanska koalicija protiv srpskog naroda i da je bila usmerena na proterivanje Srba sa njihovog ognjišta. U knjizi su pobrojani zločini koji su se dešavali, ali autor nije, prema rečima dr Koste Nikolića, ustuknuo pred pojavom osvetničkih akcija i sa srpske strane, već je „pričao o kompleksnom fenomenu građanskog rata i hrabro se uhvatio ukoštac sa objašnjavanjem ideologije KPJ i onoga što su hteli partizani i komunisti, koji nisu uspeli u svojim namerama – da odvoje Muslimane od Nemaca i da spreče građanski rat“.

- Kad to znate, onda vam je jasno i naličje te poznate parole o bratstvu i jedinstvu jugoslovenskih naroda, pod kojom smo živeli u Jugoslaviji od 1945. do 1991. godine, kada je ta država nestala u prahu i pepelu 90-ih godina i sada bi istoričari trebalo slobodnije da posmatraju sve te događaje – poručio je Nikolić.

Na pitanje ima li u njegovom istraživačkom radu detalja koji su do sada bili malo poznati javnosti, autor monografije odgovara da je istoričaru uvek nezgodno da o tome govori, a da „ne uleti u makaze da sam sebe hvali“:

- Jedan dobar deo monografije zasnovan je na istorijskoj građi koja je pohranjena u Vojnom arhivu u Rimu, a ima i nešto dokumenata koji su pribavljeni iz Državnog arhiva Albanije. Dakle, radi se o zaista prvoklasnoj arhivskoj građi sa jakim korpusom iz naših domaćih arhiva, Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije i Vojnog arhiva – kaže Živković.

O njegovoj knjizi govorio je i Rade Ristanović, doktorand na istoriji na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koji je, između ostalog, istakao da „iz istraživanja dr Milutina Živkovića jasno uočavamo da je prostor koji knjiga obrađuje - teritorijalno bio izuzetno nepogodan za „uzgajanje“ otpora“.

- Knjiga ima oko 1.300 fusnota i 86 autentičnih fotografija koje čitaocima dodatno oživljavaju procese i pojave koje autor rekonstruiše i tumači, dok se svojim stilom obraća širokom čitalačkom krugu, a ne samo stručnjacima – rekao je preporučujuću knjigu Ristanović.

Moderator promocije bila je kraljevačka novinarka Radmila Vesković, koja je, između ostalog podsetila da je monografiju objavio Institut za srpsku kulturu u Prištini sa privremenim sedištem u Leposaviću u kojem je Živković zaposlen i radi na projektima.

fotografije: Ivan Spasojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments