Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

15. mart 2019.

Obeležavanju 24. marta - Dana sećanja, ove godine u Kraljevu će čitave naredne sedmice prethoditi programi posvećeni uspomeni na dane koji su uz 14. oktobar – najtragičniji datumi u istoriji grada na Ibru

Program obeležavanja Dana sećanja, koji organizuju grad Kraljevo, Udruženje porodica palih boraca u ratovima od 1990. do 1999. godine, Udruženje učesnika rata 1991-1999, Udruženje ratnih vojnih invalida Kraljeva i Vojska Srbije, najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare organizacionog odbora za obeležavanje ovog datuma. Obeležavanju 24. marta - Dana sećanja, u Kraljevu će čitave naredne sedmice prethoditi programi koji počinju 18. marta.

Obeležavanje 20 godina od počeće u ponedeljak 18. marta izložbom, a biće završeno u  nedelju 24. marta programom „Nismo zaboravili“, polaganjem venaca na spomen-obeležje palim borcima i parastosom poginuliima.

Predsednik Organizacionog odbora Sreten Jovanović podsetio je na stradanja i žrtve, 111, zajedno sa onima čije su porodice našle utočište u Kraljevu.

- Naša je obaveza da ne zaboravimo događaje, pre svega mlade ljude koji su dali živote, a sećanje na njihovu žrtvu treba da bude trajno, ne samo tog dana - poručio je Jovanović.

Miloš Milišić, zamenik predsednika Odbora ocenio je da su 14. oktobar i 24. mart najtragičniji, a ujedno i najvažniji datumi u istoriji grada Kraljeva. On je, kao prvi program, za 18. mart najavio izložbu „NATO bombardovanje železničkih objekata i komunikacija u kraljevačkom kraju“, autora dr Milana Matijevića. Ove godine će bito promovisane dve knjige o ovim strašnim događajima - „Kraljevo na putevima istorije“ i „Spomenica poginulih u ratovima 1991-2000. godine s područja Kraljeva“. U nedelju, 24. marta, biće priređen program pod nazivom „Nismo zaboravili“, a nakon njega parastos.

Danas je najavljeno da će 27. marta predstavnici grada i udruženja posetiti porodice palih boraca.

Milisav Vujanac, predsednik kraljevačkog Udruženja porodica palih boraca ratova od 1990. do 1999. godine, podsetio je da je ovo udruženje samo započelo obeležavanje sećanja na žrtve, a da kasnije grad preuzeo tu organizaciju.

- Obeležavamo dvadeset godina od bombardovanja, a do danas o životima poginulih postoji samo jedna knjižica koja govori lično o njima, kao spomenar koji je napravio Muzej grada Kraljeva i koja se nalazi u Spomen-sobi u Ribnici. Sada su još dva autora napisala još dve knjige, u kojima su opisani oni koji su stradali - istakao je Vujanac, koji je priliku iskoristio da dodeli zahvalnice, kako je rekao „onima koji su od početka uz članove Udruženja i koji su pomogli da obeležavanje 24. marta zaživi“ – zaposlenima u Odseku za poslove gradonačelnika, protokol i informisanje, Milošu Milišiću i Sretenu Jovanoviću.

Sreten Lazović, predsednik Udruženja učesnika rata 1991-1999. godine predstavio je  monografiju „Kraljevo na putevima istorije – spomen knjiga poginulim u ratovima od 1990. do 1999. godine“, koju je udruženje izdalo uz pomoć Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, sa autorom generalom Milisavom Sekulićem. Knjiga, čija je jedna od poruka da „istina vredi dok živi među ljudima“ ima tri poglavlja posvećena najpre onima koji su bili Kraljevčani, potom onima čiji su posmrtni ostaci preneti ovde, zatim i onima koji su došli kao vojnici ili su došli kasnije u službu, a četvrti deo monografije su prilozi.

Pogledajte kako ova monografija izgleda:

U vreme NATO agresije komandant aerodroma Lađevci bio je današnji član Gradskog veća Radoje Tomašević. koji je istakao da narod nikada nije bio jedinstveniji nego u to vreme. Agresor je na početku agresije procenjivao, rekao je Tomašević, da će za tri dana, sa 400 aviona, 430 krstarećih raketa i drugim ubojnim sredstvima, slomiti otpor Vojske SRJ.

- Rat  je, ipak, potrajao 78 dana, upotrebljeno je više od 1.000 krstarećih raketa (bilo je planirano 460), a na završetku bombardovanja 1.020 aviona bilo je nad našim prostorima, što govori o otpornosti i žilavosti naše odbrane - istakao je Tomašević.

Svi članovi Odbora za obeležavanje 24. marta – Dana sećanja pozvali su sugrađane da odaju dužno poštovanje žrtvama posećujući najavljene programe posvećene tragično stradalim braniocima otadžbine.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments