Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. mart 2019.

U ratu 1999. poginula su tri radnika Železničkog čvora Kraljevo, 16 ih je ranjeno, srušeno je 10 železničkih mostova, urušeni su tuneli, koloseci, stanična infrastruktura; o danima stradanja govori danas otvorena izložba dr Milana Matijevića

Izložba dr Milana Matijevića „NATO bombardovanje železničkih objekata i komunikacija u kraljevačkom kraju“ prvi je program kojim je započeta višednevna manifestacija  posvećena poginulima u ratovima od 1990. do 1999. godine.

Kraljevo je nekada bilo železnički grad, imalo je velike železničke kapacitete u kojima je radilo više od 3.000 ljudi, a onda su 1999. uništeni kilometri železničkih pruga i celokupne železničke strukture. Autor izložbe, kraljevački hroničar dr Milan Matijević, Matijević, ističe da je njome želeo da podseti na dane kada su građani srbije hrabro branili Srbiju od daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Pogledajte kadrove sa današnje izložbe: 

Na području Železničkog čvora Kraljevo, NATO avijacija je 1999. godine izvršila 230 avio naleta tokom kojih je 184 puta izvršeno bombardovanje.

- U Kraljevu je prvo 24. marta 1999. godine u 19.55, bombardovan aerodrom Lađevci. Usledila su svakodnevna bombardovanja, između ostalog i železničke infrastrukture u celom Raškom okrugu. Za 78 dana izvršena su 94 dnevna i 90 noćnih bombardovanja. Bombardovana je 51 lokacija - 39 na području grada Kraljeva, a 12 na području železničkog čvora Kraljevo i Kopaonik – podsetio je Matijević.

Na pružnim pravcima Kraljevo – Raška – Kosovska Mitrovica i Kraljevo – Kragujevac za to vreme srušeno je 10 železničkih mostova, tuneli, oštećeno više deonica koloseka, signalni uređaji i porušena stanična infrastruktura. Od bačenih NATO bombi na područje Kraljeva i železnički čvor poginula su tri železnička radnika, a 16 ih je teško ranjeno.

Matijević je odao poštu preminulom prijatelju Miljojku D. Lučiću poklanjajući prisutnima Lučićevu knjigu „Besane noći kada je 79 dana gorela Jugoslavija i Srbija i kada su padale NATO letilice“.

Ranijih godina se u jednom danu, akademijom i polaganjem venaca obeležavao 24. mart kao dan koji podseća na žrtve i na početak NATO bombardovanja. Ove godine, kraljevačke ustanove, udruženja boraca, invalida rata i porodica palih boraca, program će trajati cele nedelje.

- Svi ti programi treba da nas opomenu da ne zaboravimo žrtve, mlade sugrađane koji su dali živote u odbrani naše zemlje, da nas sećaju na heroje koji nisu hteli da prihvate torturu nametanja sile moćnika - rekao je predsednik Odbora za obeležavanje 24. marta Sreten Jovanović.

Otvaranju izložbe su prisustvovali i drugi predstavnici gradske vlasti i predstavnici kraljevačkih udruženja i institucija.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Mitar

    Gost - Mitar

    Oni koji su podržavali suludu gubitničku politiku ,,sećaju ,, se onih koji su poginuli. Apsurd samo znan Srbiji!
    • Ime: Mitar