Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Tripo Spahić, istoričar

U Ratini je najpre 1930. godine osnovana pozorišna grupa o kojoj postoji zapis u Istorijskom arhivu Kraljevo, a prethodnica današnjeg KUD „Ratina“ bili su i pevačka družina i, posle II svetskog rata, osnovano društvo „Rade Vilotijević“

Nezaobilazni deo današnje Ratine je istoimeno kulturno-umetničko društvo koje neguje očuvanje srpskih narodnih igara iz svih krajeva u kojima živi srpski narod. Prvobitno je to bilo udruženje meštana. Osnovano je 1930. godine, a delovali su kao pozorišna grupa iz Ratine. Svojim nastupima oni su u selu zabavljali meštane o velikim praznicima i u zimskim danima kada je noć najduža. U Istorijskom arhivu Kraljevo postoji kratak zapis o njima da su o Božiću 1932. godine priredili veličanstvenu predstavu VERTEP (rođenje Hrstovo). Pozorišna grupa iz Ratine deluje čitavu deceniju do početka drugog svetskog rata.

Naslovna fotografija:

Pozorišna grupa iz Ratine 1940. godina:

u gornjem redu: Božika Vulić, Žarko Maksimović,Stanislav Panović, Bane Bunjak, Mića Živković, Milosav Marković-Madžo,Miodrag Petrović-Štec, Budimka Čurlić-Milena,Mira Jakovljević,Dragoš Panović.

donji red: Borka Minjević-učiteljica, Dragoljub Crnčanin, Nađa učiteljica, Mika Miljojković, Olga Vulić Bunjak, Draga Čurlić, Draginja Miletić

sede: Miodrag-Mara Vučinić, Savatije Stevanović-Klapo ,Duđo Jakovljević,Života Mihajlović-Popovac.

Pored ove pozorišne grupe, preteča današnjeg KUD-a je i PEVAČKA DRUŽINA koju su činila 32 meštanina. Oni su se bavili pevanjem srpskih narodnih pesama i očuvanjem tradicije.

Pevačko društvo (pevačka družina) iz Ratine: Dimitrije-Dišo Petrović, Dragan Petrović - Krkuš, Rale Vučićević, Dragoš Čurlić, Momčilo Stevanović-Zlainac, Miodrag Petrović-Štec, Isidor Gajović, Miladin Vučićević, Milan Čurlić, Desimir Panović,Momčilo Petrović i Slavoljub Stevanović.

Nakon drugog svetskog rata osniva se KUD „Rade Vilotijević“. Ovo društvo bavilo se negovanjem igara jugoslovenskih naroda i narodnosti. Kasnije dobija ime KUD „Ratina“ koje ponosno nosi i danas. KUD Ratina danas se bavi očuvanjem tradicionalnih pesama kola i igara našeg naroda.

Manifestacija „Smotra dečjeg narodnog stvaralaštva“ održava se u Ratini svake godine krajem maja ili početkom juna. To je tradicija od 1985. godine kada je održana prva manifestacija. tada se okupljaju članovi folkornih ansambala iz cele Srbije i predstavljaju igre svoga kraja.

        

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments