Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. mart 2019.

Pogledajte šestominutni promotivni film koji je o Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji ekipa "Centar Filma" snimila početkom 80-ih godina prošlog veka, kada je samo Mataruška Banja imala smeštajne kapacitete od skoro 4.000 kreveta!

U Mataruškoj Banji, koja leži na desnoj obali Ibra, nekada su iz reprezentativnog hotela „Termal“, kraj atraktivnog visećeg mosta na Ibru, svake noći svirane probrane starogradske ili pesme novijeg doba, koje su odjekivale do zore raskošnim parkom i cvetnim rondelama. Banjskim gostima, zdravim ljudima, ali i bolesnicima, smeštaj su 80-ih godina prošlog veka, uz hotel „Termal“ (B kategorije) koji je imao kapacitet 210 ležajeva, zatvoren bazen, više sala i salona za odmor i razonodu, pružali i hotel „Žiča“ (100 kreveta), vile sa 330 ležajeva, Centar za fizikalnu medicinu (200 ležaja) i vlasnici privatnog smeštaja koji su u ponudi imali oko 3.000 kreveta. O tom vremenu govori šestominutni film o Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji koji je snimila ekipa „Centar Filma“.

(snimak je digitalizovan sa VHS trake)

U Mataruškij Banji danas vlada tužna tišina. Hotel „Termal“ je zatvoren, kao i sva kupatila, vile, odmarališta, po kojima je bila prepoznatljiva. Svuda tragovi nebrige, zanemarivanja koji u svima koji se sećaju kako je to nekada izgledalo bude pitanje: zašto i kako je to moguće u zemlji koja se hvali svojim banjama?

Da podsetimo, Mataruška Banja je otkrivena sasvim slučajno, na kraju XIX veka, 1897. godine, prilikom jedne poplave Ibra, ali je vrlo brzo i zasluženo postala jedna od najlekovitijih banja tadašnje Jugoslavije. Rečno udubljenje je prošireno, ograđeno koljem i opleteno prućem i u takvom bazenu su se kupali prvi posetioci. Prvi objekti za goste bile su poljske kolibe i šatori, a onda je izgrađeno kupatilo. Privatno društvo za korišćenje lekovite vode osnovano je 1900. Kako nije imalo dovoljno para, pravo na eksploataciju mineralne vode, prirodne i lekovite, ustupljeno je Akcionarskom društvu Mataruška Banja. Izgrađeno je nekoliko banjskih vila, kafana, uređen je park. Posle Prvog svetskog rata banja je imala 200 soba. Važan podsticaj za uređenje banje bila je izgradnja pruge Kragujevac – Kraljevo – Raška 1931. godine, čiji je jedan deo trasiran nedaleko. U januaru 1951. godine otvoreno je zimsko kupatilo. Renovirana je zgrada Centra za medicinsku rehabilitaciju. Vila „Maričić“ je 1961. godine pretvorena u reumatološko-ginekološki stacionar. Sa 740 ležaja 1974. godine u „društvenim“ i 850 ležaja u privatnim objektima, uz kamp i dečje letovalište, Mataruška Banja se ubrajala u najopremljenije u Srbiji. U centralnoj Srbiji po lekovitim bogatstvima najviše se isticala. Banja se pročula po lečenju ginekoloških, reumatskih, kožnih bolesti, neuroloških oboljenja, posttraumatskih stanja, oboljenja stomaka i creva, perifernih arterija. Mataruška Banja, nekada među najposećenijim odmaralištima i lečilištima u Srbiji, već petu godinu je bez gostiju, sa zatvorenim objektima, a aposlenima je prekinut radni odnos posle prihvatanja socijalnog programa u decembru 2015. godine.

U svom tekstu za "Danas", Indira Hadžagić Duraković pisala je o tužnoj slici koja ju je zatekla kada se u Matarušku Banju vratila posle 30 godina:

„Grafiti po zgradama nekada reprezentativnih vila i hotela bolno naglašavaju ruiniranje. Zaključana knjižara, biblioteka, galerija i frizerski salon. I ta fontana puna mahovine u kojoj se ogleda nežni kip devojke koja je spustila glavu, ne stideći se svoje lepe nagote, već prizora u kojem je ostavljena. Jeziva tuga. „Ima li koga“, kao da vrišti lik naslikan na izuzetnoj fasadi odmarališta „Kozara“ izgrađenog 1925. kroz čije sobe sa ostacima nameštaja, polomljenih prozora i razvaljenih vrata fijuče promaja.“

 

O Mataruškoj Banji čitajte i u našem tekstu (u kojem se nalazi i obilje fotografija) MATARUŠKA BANJA PAMTI I BOLJE DANE

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Bane

  Gost - Bane

  Proverite pokretnu i neporetnu imovinu bivšeg menadžmenta i biće vam sve jasno.
  • Ime: Bane
 • Gost - mirjana

  Gost - mirjana

  u ove studije o mrtvim banjama treba uvrstiti i ZVONAČKU BANJU... već dve godine nema ni bazena ni ljudi
  • Ime: mirjana
 • Gost - MKV1

  Gost - MKV1

  Selo, pa banja, nakon toga izbeglički logor, a sada opet selo, prepuno uspomena...
  • Ime: MKV1