Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. april 2019.

Bitka za Košare, drugi Kosovski boj, počela je na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, a o herojstvu naših vojnika koje tokom dva meseca na liniji od 15 kilometara nije pobedio daleko nadmoćniji neprijatelj govori film 'Ratne priče sa Košara“

Film „Ratne priče sa Košara“, opisuje borbe na Košarama koje su počele na Veliki petak pre dve decenije, 9. aprila 1999. godine, kada su snage UČK napale državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije. Bitka je trajala 67 dana i završena je 14. juna kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog Kumanovskog sporazuma povukla sa prostora Kosova i Metohije. U 105 minuta film prikazuje bitku koja je bila presudna za sprečavanje upada albanskih terorista u SRJ i koja je sprečila kopnenu operaciju NATO snaga. Snimljen je u koprodukciji RTS-a i Ministarstva odbrane, odnosno Vojnofilmskog centra „Zastava film”. Košare su odnele živote 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, među kojima 50 mladića na odsluženju vojnog roka, koji nisu imali dilemu da li treba braniti zemlju.

Pogledajte ovaj dokumentarni film u kojem je dramatizacija događaja rađena na osnovu svedočenja učesnika bitke na Košarama

- Na Košarama je smrt svakog trenutka bila prisutna... Rovovska bitka se danima vodila na 2.000 metara nadmorske visine, na delovima gde je i u maju bilo i po nekoliko metara snega... Ginulo se od minobacača, snajpera, od zabranjenih kasetnih bombi... kažu da je na Košarama bilo najteže kada se ništa ne dešava, kada se čeka sledeći trenutak, novi napad, novo bombardovanje... Tamo je ginula mladost, prosečna starost poginulih vojnika i oficira je bila 25 godina – kaže autorka filma Slađana Zarić.

Tokom trajanja borbi, više od 6.000 pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti pripadnicima vojske Albanije i NATO bombarderima i artiljerijom, pokušali su kopnenu invaziju na Kosmet. Ostalo je zabeleženo da nadmoćniji neprijatelj nije uspeo da napravi proboj tokom dva meseca frontovske bitke na liniji od 15 kilometara. To je bio drugi Kosovski boj koji je vodila naša vojska, u čijem sastavu je bilo i dobrovoljaca, kao i 40 Kozaka i 20 Skandinavaca. Neprijatelj je zadobio i višestruko veće gubitke u ljudstvu i tehnici... Preživeli danas svedoče da je to bio pakao u kome su goreli nebo i zemlja. Ni danas poginulim junacima nije podignut spomenik kakav su zaslužili, niti se o značaju te bitke govori na način na koji bi trebalo. Neka je slava i hvala herijima poginulim na Košarama, a veliko poštovanje onima koji su, najveći broj njih osakaćenog tela i duše – ovaj pakao, ipak, preživeli.

foto: print screen You Tube (RTS)

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Ograničeni Graničaru, ko ti drma kavez !?
  • Ime: Stanar
 • Gost - Granicar

  Gost - Granicar

  Ajde Stanaru kazi nesto........
  • Ime: Granicar