Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. maj 2019.

Izložba fotografija i film o Jamalu, velikom poluostrvu na severu Rusije, sa svega oko 600.000 stanovnika (deo domorodaca živi kao i pre 1.000 godina) otkrili su nam deo sveta u kojem zima traje osam meseci, kada ume da bude i minus 59°C

Ljudmila Lipatova Fjodorovna, istoričarka Jamalo – Neneckog muzejno izložbenog kompleksa, dama je koja gazi 80. godinu sa takvom energijom da bi joj mogle pozavideti i duplo mlađe pripadnice nežnijeg pola. Ona je autorka izložbe fotografija „Jamal – juče i danas“, koja je sinoć otvorena u holu zgrade Gradske uprave u Kraljevu. Ljudmila je posetiocima kojih, nažalost, nije bilo u broju koji je zasluživalo ovo zanimljivo veče, govorila o svojim ekspedicijama na kojima su 45 godina nastajale sve ove zanimljive fotografije. Ona i dalje proučava život jamalskih domorodaca od kojih bar polovina (a sada ih ima oko 30.000), i pored velikog industrijskog bogatstva, i dalje žive tradicionalnim životom kao i pre 1.000 godina. Domoroci su, živeći na teritoriji okruga nekoliko milenijuma, obrazovali upečatljivu i samosvojnu kulturu, maksimalno prilagođenu surovim klimatskim uslovima te oblasti.

Pogledajte kadrove ove veoma zanimljive izložbe:

 

Jamalo – Nenecki autonomni okrug se, otkrila je Ljudmila Lipatova Fjodorovna, nalazi na severu Zapadno – Sibirske ravnice i zauzima ogoman prostor od 769.000 kvadratnih kilometara, pri čemu se više od poloviie teritorije nalazi iza Polarnog kruga. Na severu se okrug umiva vodama Karskog mora, gde prolazi oko 900 kilometara državne granice Ruske Federacije.

Geografska visina i širina ovog regiona uslovljavaju njegovu oštru kontinentalnu i surovu jamalsku klimu. Ovome doprinose večni led i blizina večno hladnog ledenog okeana. Prosečna godišnja temperatura vazduha js negativna. Zima traje oko osam meseci, a minimalne temperature dostižu i do minus 59°C.

Jamalo – Nenecki autonomni okrug je osnovan 10. decembra 1930. godine, sa administrativnim centrom u gradu Salehard, jedinim gradom u svetu, koji se nalazi na Polarnom krugu. Salehard je osnovan 1595. godine

Domorodačko stanovništvo – nenci, hanti, seljkupi, mansi, koji pripadaju malobrojnim narodima krajnjeg severa, skoro do sredine 20. veka bili su jedini žitelji te oblasti, ali se sa industrijskim osvajanjem okruga situacija promenilao, pa danas u toj oblasti žive pripadnici više od sto nacionalnosti. Na Jamalu se nalaze najveće svetske rezerve nafte i gasa. Obim godišnje proizvodnje nafte iznosi više od 30 miliona tona, a prirodnog gasa više od 600 milijardi kubnih metara. Na teritoriji okruga su koncentrisane obilne rezerve čvrstih korisnih iskopina.

Prošlost Jamala predstavlja jedinstven kulturno – istorijski sloj; a budućnost Jamala – dinamični razvitak socijalnih, političkih i ekonomskih aspekata života ruskog Severa. Organizatori izložbe su Departman međunarodnih odnosa Jamalo Neneckog autonomnog okruga, Jamalo – Nenecki muzejno izložbeni kompleks, Narodni muzej i grad Kraljevo .

Na prijemu za goste iz dalekog Jamala gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić podsetio je da je saradnja između kraljevačkog Narodnog muzeja i kulturnih poslenika iz Jamalo-Nenecke oblasti započela pre desetak godina i da je za nju zaslužan tadašnji direktor Narodnog muzeja Dragan Drašković.

- Očekujem da ćemo uz podršku ljudi iz ove oblasti moći da dalje razvijamao saradnju sa Ruskom Federacijom koja će omogućiti da umetnici i kulturni poslenici iz Kraljeva dobiju priliku da odu u Jamalo-Nenecku oblast, a da njihovi umetnici dolaze u Kraljevo – rekao je Terzić.

Ljudmila Lipatova Fjorovna istakla je da se radujre svom ponovnom boravku u Srbiji posle 10 godina, kada je ovde prvi put prikazala svoje fotografije.

- I tada sam bila zadivljena toplinom vaših sugrađana i iskrenim prijateljstvom. Nastavljam da se bavim istraživanjima domorodačkog življa u Jamalo Neneckoj oblasti koje ima vrlo interesantne običaje, sa stanovišta nas koji smo navikli na komfor. Želim svima u Srbiji mnogo uspeha i pozivam vas da nam dođete u Jamal – istakla je autorka izložbe.

U delegaciji Jamala je i Marina Valerina Akateva glavni savetnik Departmana za međunarodne odnose Jamalo Neneckog okruga koja se potrudila da uz izložbu fotografija iz ove daleke zemlje na severu Rusije, donese i tradicionalnu odeću kakvu nose domorodački narodi na Jamalu. Svi koji su želeli mogli su da probaju kako im stoje domorodačka jamalska odela, da oslušnu kako zvuči jamalski bubanj, ali i da probaju  ukus jelenskog mesa. Osim mesa jelena, koji je i obredna, i životinja čije je meso glavna namirnica domorodaca, na meniju je bila i jedna vrsta njihove ribe. Veče o ovoj "zemlji na kraju sveta", upotpunio je film „Pravoslavni Jamal“ koji govori o podatku da je pravoslavlje u ovoj oblasti institucionalizovano tek 2011. godine.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments