Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. jun 2016.

Pesma napisana po naredbi partizanskog komesara Mira Dragišića bila je nezvanična himna IV kraljevačkog bataljona, a onda – pala u zaborav

 

Tokom Drugog svetskog rata mnoge revolucionarne pesme su stekle veliku popularnost, rado su pevane prilikom prigodnih svečanosti, ali i postale opšte mesto kada je u pitanju istorija bivše SFRJ. Vanvremenski evergrin hitovi poput „Po šumama i gorama“, „Bilećanka“ ali i sama himna „Hej Sloveni“, ostali su neprevaziđeni primeri herojstva i dobar podsetnik na neka prošla vremena. Međutim, pored dobro poznatih pesama, bilo je I onih koje su nepravedno zapostavljene i zaboravljene. Jedna od takvih pesama je upravo „Kraljevačka partizanka“.

Krajem avgusta 1941. godine (27. avgusta) u jeku ustanka protiv okupatora, na obroncima planine Goč formiran je lokalni partizanski odred, koji je dobio je ime po čuvenom junaku iz Prvog srpskog ustanka, Jovu Kursuli. Osim ratnih operacija, koje su se uglavnom ticale diverzantskih akcija na širem području grada, partizani su preduzimali i različite kulturno-prosvetne aktivnosti. Posebno su one bile pojačane dolaskom grupe mladih vatrogasaca krajem septembra, pa je upravo u to vreme i nastala “Kraljevačka partizanka”.

Naređenje da se jedna takva pesma napiše dao je politički komesar odreda Miro Dragišić, a za pisanje teksta su bili zaduženi Momčilo Petrović – Tršo, Nikola Bugarčić i Nikola Jončić – Koča. Imali su zadatak da svaki ponaosob sastavi tekst, a zatim je bilo predviđeno da se najbolje rešenje prihvati. Kao takav, uzet je predlog teksta Moma Petrovića – Trše, ali druga dvojica su aktivno učestvovali u njegovoj preradi, tako da se može govoriti o njihovom koautorstvu. Kada je u pitanju melodija na koju se tekst pevao, izabrana je bugarska revolucionarna pesma „Tih, bel Dunav se vl'nuva“, koju su u Kraljevo 1939. godine njih trojica doneli, nakon boravka u Sofiji na sokolskom sletu.

Tokom Drugog svetskog rata ova pesma je postala nezvanična himna „IV kraljevačkog bataljona“ i često je bila izvođena na različitim priredbama, ali i u različitim uslovima. Tako je bataljon sa ovom pesmom ušao u oslobođenu Novu Varoš 9. decembra 1941. godine. Pevana je i partizanskim funkcionerima (Titu, Ivanu Ribaru), ali izvođena je i na svečanosti posle Drugog zasedanja AVNOJ-a, pred okupljenim većnicima.

„Kraljevačka partizanka“ je bila rezultat težnji da se poveže herojska prošlost ovih prostora sa naprednim pokretom, pre i tokom Drugog svetskog rata. Pomalo možda pretenciozno, ali sa vrlo jasnim razlozima. Trebalo je narodu objasniti da partizani nisu tuđ element, nametnut sa strane i bez istorijskih osnova u narodu, već da oni predstavljaju oslobodilački kontinuitet, počev od hajduka, preko oslobodilaca iz Prvog svetskog rata.

Nakon Drugog svetskog rata, „Kraljevačka partizanka“ pala je u zaborav, mnoge druge pesme su izašle u prvi plan, ali svakako da je svojom kratkotrajnom burnom istorijom zavredila da se ne zaboravi. 

                                                Vojkan Trifunović

 

Kraljevačka partizanka

 

Hej drugovi, složno, smelo

Napred svi u boj.

Nek zagrmi glas slobode

Nek odjekne poj.

 

Nek ustrepti šumni Ibar,

Tiha Morava,

Fašistička krv nek prsne

Plava, prljava.

 

Partizanske hrabre čete

Pošle su u boj,

Da unište besne horde

Omrznuti soj.

 

Mladi srpski rodoljubi

Javljaju se sad

Na čelu im borbe znaci

U očima plam.

 

Kursuline hrabre čete

Napred u boj, haj!

Nek ustrepti šuma, polje

Selo, čitav kraj.

 

Hrabra četa mladog Mirka

Ruši fašizam

Lanci ropstva već pucaju

Svanuće nam dan.

 

Ozariće sjaj slobode

Potištene svud,

Ispuniće pesma rada

Našu mladu grud.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - MKV1

    Gost - MKV1

    Koliko se sećam, pesma je bila izvođena na priredbama povodom dana škole "IV kraljevački bataljon". Pesmu su pevali članovi školskog hora.
    • Ime: MKV1