Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

21. jul 2019.

Marljivi domaćini Cvetići, u autentičnoj građanskoj kući iz 1908. godine, svoj dom u srcu Kraljeva pretvorili su u Muzej slatka, sa željom da nas podsete na zaboravljeni ukus poslastice koju decenijama zovemo, jednostavno, “slatko“

                                          “Otvori prozor, moj plavi bosiljku, i slatkim osmehom mi poželi laku noć”

(stihovi pesme srpskog vojnika iz Velikog rata koju je on ispevao svojoj devojci Grkinji na Solunskom frontu)

Možda bi trebalo i ovu istinitu bajku započeti onako kako započinje svaka bajka, „nekada davno“ u gradu na Ibru, gradu koji je okružen predivnim obroncima kopaoničkih planina, sagrađena je jedna divna malena kuća.

Ta kuća danas je poznata kao Kuća Cvetića, odnosno Muzej slatka. Kuća Cvetića čuva ambijent autentične građanske kuće sa početka XX veka. Datira iz 1908. godine, a njen osnivač je poznati kraljevački trgovac Filip Cvetić. Kuća je preživela sve turbulentne događaje koje je XX vek namenio srpskom narodu - Balkanske ratove, Veliki rat, Drugi svetski rat... Priznaćete, od tolikih nevolja koje su nas zadesile, počeli smo da zaboravljamo sve one lepe stare običaje, tradiciju, a među njima i recepte za svakojaka stara jela, a ponajviše - zaboravili smo stari srpski brend “slatko”.

Ova kuća danas u sebi krije marljive i poštene domaćine, koji su rešili da nas podsete na zaboravljeni ukus poslastice koju decenijama zovemo, jednostavno, “slatko”. U novije vreme, tokom cele godine, iz ove kuće kraljevačkim sokakom širi se slatki opojni miris slatka. U zavisnosti od doba godine tu se sprema slatko od ljubičica, jorgovana, ruža, malina, aronije, šljive, dinje, dunje, a preko zime - samo za snažne sladokuce od: zimske lubenice i još mnogih drugih sezonskih vočkica. Tako kroz ovu tajanstvenu prelepu kuću tokom godine prošetaju četiri kraljice godišnjih doba, svaka u svome  redu (proleće, leto, jesen i  zima), i svaka donoseći sa sobom pregršt darova prirode.

Proleće pleni svojim izbeharalim drvećem u dvorištu, leto procvetalim tajanstvenim hortenzijama, jesen – tužna, ali sa veselim bojama koje nam boje pruža, zima hladi, pa se kuša. 

Ovu malu slatku istinitu kraljevačku bajku i Muzej slatka svima od srca preporučujem, jer će vas vratiti na trenutak u prošlost starog Kraljeva i tadašnje građanske klase, a ujedno će vas podsetiti na beskrajnu snagu ljudske dobrote.

autor: Tripo Spahić, istoričar

fotografije: Muzej slatka – Kuća Cvetića i Srđan Vulović, ahriva Muzeja slatka, Kraljevo

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Sara

  Gost - Sara

  Hvala vam puno na ovom tekstu, cim se vratimo dolazimo u kuću Cvetića. Pozdrav iz Australije.
  • Ime: Sara
 • Gost - Sara

  Gost - Sara

  Jao cim dodjemo u Kraljevo moramo obici ovu slatku kucu.... Pozdrav iz Australije
  • Ime: Sara