Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

28. jul 2019.

Poslednjih godina hiljade turista dolaze u Timočku Krajinu da bi prisustvovali ritualima povezanim sa vlaškom magijom i mitskim bićima, a smeštaj u blizini vodenica koje su, veruje se, stanište vampira, rezerviše se i pola godine unapred!

U trci za što većim brojem turista, u ponudi domaćih  agencija, odnedavno, pojavila su se, u najmanju ruku, nesvakidašnja turistička putovanja. Poznato je da su mistika, neobjašnjive prirodne pojave i fenomeni, ono što je oduvek intrigiralo ljudsku psihu. Baš to je, na sreću meštana Timočke krajine, odnedavno, njihov dobar izvor prihoda. Meštani različitih zanimanja, udruženim snagama, stvorili su čitav jedan zatvoren sistem, koji svima donosi manji ili veći profit.

Vlaški kraj je do pre petnaestak godina imao veliki problem, ne samo sa odlaskom lokalnog stanovništva u „beli svet", već i sa manjkom posetilaca, budući da su ih gosti iz sujeverja, u širokom krugu zaobilazili. Ljudi su mahom odbijali da posete rodbinu i prijatelje, upravo zbog ozloglašene vlaške magije, a sada - zahvaljujući dovitljivim meštanima, koji su od sujeverja napravili biznis, posetioci iz Srednje Evrope i Skandinavije, ne žale vreme i novac, ne bi li, kako kažu, osetili deo starovlaške magije.

Domišljati meštani su od mitologije i paranormalnih aktivnosti napravili bizaran, ali unosan biznis i na taj način, bar delimično, zaustavili višedecenijsko odlaženje svojih najbližih u inostranstvo.

Za obilazak Homolja zainteresovale su se prvenstveno turističke agencije iz Beograda i Novog Sada. Beogradska agencija „Travellino" u svojoj ponudi ima turu pod nazivom: Vlaška magija (Lepenski Vir- Vrana- Negotin).

Tradicija stanovnika ovog dela Srbije pretvara se u legendu, koja se prenosi sa koleno na koleno. Doživite magiju. Jednostavna prilika da se upoznate i porazgovarate, sa poslednjim evropskm belim vračem", slogan je kojim jedna od agencija, preporučuje turistima ovu, u najmanju ruku, čudnu turu.     

Ipak, ove legalne ture imaju znatno manje bizarnih elemenata, u odnosu na one mnogo popularnije, koje, na svoju ruku, organizuju meštani, a predstavljaju odličan „mamac", za inostrane turiste, dubljeg džepa, koji putem specijalizovanih  sajtova, bukiraju svoje termine u Homoljskom kraju i okolini.

Da ispitam ovu tvrdnju uputila sam se ka Homolju. Na izlazu iz Despotovca, nailazim na više parkiranih mini-buseva, sa oznakom – „slobodna vožnja". Ubrzo saznajem da prevoze turiste iz Severne Evrope, koji su zaista organizovano iz Beograda, došli u posetu Homolju, kako bi se uživo susreli sa svim tim čudima, o kojima su prethodno mogli samo da čitaju i gledaju na internetu.

- Ne mogu da opišem koliko sam srećna što sam ovde. Dosta sam čitala o slovenskoj mitologiji i konačno imam priliku, da se sa svim tim pojavama susretnem „oči u oči". Ovo je zaista neka druga galaksija. Zahvaljujući meštanima, pre svega vodiču, osećam kao da sam se vratila kroz vreme nekih 200 godina - otkriva poljska državljanka, koja je zajedno sa prijateljicom posetila Homoljski kraj.

Iz razgovora sa meštanima okolnih sela, zaključujem da od vlaške magije, danas profitiraju, kako vlasnici novootvorenih hotela, motela, lokalne turističke agencije, ugostiteljski radnici, tako i autobuski prevoznici, vlasnici etno-domaćinstava, folklorni ansambli, taksisti, homeopate, travari i drugi.

Gastarbajteri se u sve većem broju vraćaju u rodna mesta u kojima grade vile, renoviraju apartmane, ali ponajviše uređuju stare okućnice u starovlaškom stilu, za koje su posetioci spremni da izdvoje i do 80 evra za noćenje. Što je lokacija bliža nekoj mitskoj ukletoj kući, cena iznajmljivanja  je drastično viša.

- Kod nas se prenoćište rezerviše oko tri meseca unapred, pogotovo sada, za vreme letnjih odmora, a dešava se da neki rezervišu i po pola godine ranije. Moj sin, koji radi u Austriji dvadeset i kusur godina, rešio je da uredi kuću svog dede, muževljevog oca. Prikupljao je nameštaj i po Rumuniji, u starinskom, starovlaškom stilu. Imamo neke predmete stare i 250 godina, koji se direktno vezuju za magiju, vile, vampire i mitska bića -- objašnjava Vlajna, starica Nana, na jedva razumljivom srpskom jeziku, koja brine o jednom ovakvom objektu.

Homoljske homeopate i travari, sa razvojem magijskog turizma, takođe, imaju pune ruke posla, a cene proizvoda koje plasiraju, kako sami kažu, poslednjih godina -- utrostručile su se. Narodna medicina i pravljenje lekovitih melema u Jugoistočnoj Srbiji imaju viševekovnu tradiciju, a recepturu - ljubomorno čuvaju.foto Ivan

- Moji melemi obišli su veliki deo Evrope, a neki su završili i na Novom Zelandu. Meleme za reumatske bolesti pravim od kestenovog cveta, po recepturi koja se prenosi sa koleno na koleno. Kreme protiv bora pravimo od pčelinjih proizvoda i belog luka. U suštini, beli luk je univerzalan lek za sve. Jaki eterični mirisi belog luka teraju demone. Stranci za suvenire uglavnom kupuju naš homoljski češanj, koji košta tri evra  ili ručno pravljenu „anti-uroknu" narukvicu, premazanu belim lukom koja, osim od uroka, štiti i od nečastivih sila - okriva travarka Bisa, koja u blizini magistrale ima svoju improvizovanu tezgu na kojoj, osim melema, prodaje i razne čajeve i suvenire sa Homolja.

Posao, kako legalnih turističkih agenata, tako i onih koji rade „ispod žita" je, možda, najviše u procvatu, pre svega zbog „lake", a solidne zarade. Vodič Ivan, koga smo sa grupom od desetak turista, srela na putu za Krupajsko vrelo, bio je raspoložen da naše čitaoce upozna sa, trenutno, možda najpopularnijim zanimanjem u ovom delu Srbije. Iako „radi na crno",  za razliku od ostalih „vodiča" sa Homolja, poseduje sertifikat i kako kaže, godine provedene u toj struci.

- Šest godina sam radio na grčkom primorju kao turistički vodič. Bio sam udaljen od porodice, svake godine, četiri i po meseca, za smešne pare. Sada radim na svom terenu. Moja „tarifa" zavisi od broja turista u grupi, u principu od 1.000 do 3.000 dinara po putniku, plus bakšiš. Skandinavci su, verovali ili ne, posebno darežljivi. Ima i mladih i starih. Čak smo imali i jedan bračni par iz Češke, koji je za medeni mesec izabrao baš naš kraj. Upoznali su se na sajtu paranormalnih aktivnosti i odlučili da svoju ljubav ovekoveče kod nas. Ljudima sa strane je sve ovo čudno, ali mi živimo sa tim od malena, a sada od magije i zarađujemo --otkriva vodič.

Iz razgovora sa njim saznajem i da u pojedine obilaske, sa grupom turista kreće i starica, Vlajna, koja na arhaičan način, slikovito približava fenomene, tipične za Vlahe, mitska bića, magiju i ljubiteljima mistike, posebno zanimljivu -- slovensku mitologiju, generacijski duboko utkanu u svakodnevni život i verovanja Vlaha. Posebna grana magijskog turizma, Jugoistočne Srbije, jeste skidanje epilepsije uz pomoć magijskih  rituala.

Opšte je poznato da vekovima unazad, obeleli od epilepsije, širom sveta, spas traže ispod Homolja. Razvojem interneta i magijskog turizma, takvih je sve više. Prema rečima vodiča, za ritual skidanja epilepsije kod pojedinih magova čeka se i po godinu dana. Zato i ne čudi podatak da na Google pretraživaču ima na stotine tekstova, posvećenih ovoj temi. Ovaj ritual smatra se za najviše iscrpljujući, s obzirom da postoji verovanje da i same Vlajne padaju u trans i doživljavaju granična stanja apatije i euforije, iz kojih i one same, navodno, preživljavaju epileptične trenutke.

Ipak, znatno je više, onih koji u Homoljski kraj pristižu iz razonode, kako bi zadovoljili svoja, u najmanju ruku, čudna interesovanja. Prema rečima vodiča, inostrane turiste, najviše zanimaju mesta koja se povezuju sa ukletim kućama iz devetnestog veka, Savom Savanovićem, kao i vilama, drekavcima i ostalim bićima iz slovenske mitologije. Za razliku od domaćih posetilaca, njih ne privlače bajalice, skidanje vradžbina i slično. Oni su ovde isključivo zbog zabave, mitologije i nesvakidašnjih paranormalnih pojava, kao i zbog jedinstvenog načina života meštana, potpuno netipičnog za savremenu zapadnjačku kulturu, što doživljavaju kao najveću atrakciju.

- Uprkos činjenici da većina Vlaha generacijama radi u inostranstvu, kada je verovanje u više sile u pitanju, za nas je vreme stalo. Mi magiju doživljavamo kao zanat, nešto ukorenjeno, sa čim se rodimo i umremo. Taj naš način života, zanimljiv je ljudima iz potpuno drugačijeg sveta, koji na sve načine pokušavaju da nam se „približe", kako bi i oni sami doživeli magiju. Stranci poslednjih godina sve češće posećuju i ,,Maskenbal za Dan mrtvih" - tradicionalnu ,manifestaciju, koja se održava stotinama godina unazad -- specijalno za Portal Krug, otkriva Ivan.

Prema njegovim rečima, ova ,,manifestacija", svake godine okupi više od hiljadu ljudi. Posetioci se „oblače" u svoje preminule ukućane, oponašaju ih i u njihovu čast prave feštu u centru sela, gde se igra, peva, nastupaju folklorni ansambli i ispijaju velike količine alkohola. Smotra je  zatvorenog tipa, ali su ipak, sa razvojem magijskog turizma -- svi dobrodošli. Poslednjih godina, iako prećutno, za dvadeset evra, moguće je učestvovati u ovom bizarnom skupu, bez obzira odakle dolazite.

Razumeli ili ne ovakav vid turizma, u jednom se moramo složiti -- posle višedecenisjke stagnacije ovog dela Srbije, snalažljivi meštani, pronašli su način da od svog kulturnog nasleđa, naprave svojevrstan brend, koji je od strane turista iz svih krajeva sveta, prepoznat kao jedinstven. Zahvaljujući autentičnosti svog „proizvoda", ovaj do skora marginalizovani deo Srbije, polako ali sigurno, dobija svoje mesto na turističkoj mapi.

Valja se nadati da sa dolaskom turista u ovaj kraj, dolaze i lepši dani za nekada, naširoko čuven homoljski med, ali i homoljsko pivo, autentično zbog tradicionalne proizvodnje pravljenja.

Na kraju ove priče, možda vredi da se setimo one mudre poruke da se „sreća može naći čak i u mračnim vremenima, ukoliko se setite da se okrenete ka svetlosti“. Možda su u ovom kraju baš to uradili?

                               Jovana Dražinac

foto: Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Tanja

  Gost - Tanja

  Svaka cast za tekst.Osvezenje na portalu. 
  • Ime: Tanja
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Da bre i Kraljevo je poznato po SNS- Kosovarskoj mafiji, pardon, magiji, celi grad i okolina cvetaju od njihovih magijskih moći.
  • Ime: Stanar
 • Gost - Danijela_67

  Gost - Danijela_67

  To za epilepsiju je ziva istina...Sa vlasima se netreba saliti...Text cista desetka...
  • Ime: Danijela_67