Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

15. septembar 2019.

U proboju Solunskog fronta ključnu ulogu imala je srpska vojska, a njena hrabrost zadivila je tada ministra spoljnih poslova Amerike koji je rekao: “Kada se bude pisala istorija ovog rata, njegova najsvetlija stranica nosiće naziv - Srbija!”

U operaciji proboj Solunskog fronta, važnoj zato što je to bio početak kraja prvog velikog sukoba svetskih razmera, prema raspoloživim podacima poginuo je 681 Srbin, 182 su nestala, a više od 2.000 je ranjeno.

Pogledajte video zapis sa današnjeg događaja:

Kraljevo je danas, polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika, obeležilo 101. godišnjicu od te operacije, u kojoj je ključnu ulogu imala srpska vojska i koja se i danas proučava na najvišim vojnim školama

Vence su položili predstavnici grada Kraljeva, Raškog okruga, vojske, policije, brojnih boračkih i udruženja građana. Bilo je to podsećanje da je proboj fronta 15. septembra 1918. godine urađen po nacrtu i planu srpske vrhovne komande. Naime, francuski komandant solunskog fronta general Franše d’ Epere je septembra 1918. godine prihvatio predlog srpske vrhovne komande da se izvrši proboj fronta baš na delu na kome je bila raspoređena srpska vojska, koja je tada bila svrstana u dve armije.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević istakao je večnu zahvalnost srpskim herojima.

- Sećamo se velikih srpskih ratnika i junaka iz tog perioda velike srpske tragedije, sa više od milion mrtvih i ranjenih. Mislim da se naš narod ni dan danas nije oporavio od tog perioda istorije – naveo je Rakočević.

Iako je od proboja Solunskog fronta prošlo više od jednog veka, a u Srbiji se još uvek malo ili nedovoljno zna o tim sudbonosnim zbivanjima za srpski narod. Na frontu koji je bio dugačak 450 kilometara, sa jedne strane bile su nemačka i bugarska vojska sa 626.000 vojnika, 1.500 topova i 80 aviona, a sa druge strane bile su trupe engleske, francuske, grčke i srpske vojske sa 628.000 vojnika, 1.800 topova i sa 200 aviona. Uveče, 14. septembra, počela je artiljerijska priprema 1.800 topova svih kalibara i 22 sata je trajala topovska kanonada, bez prestanka! Drugog dana proboja srpski vojnici takođe pokazuju neverovatni heroizam. Trećeg dana Prva srpska armija pod komandom generala Petra Bojovića uspela je da razbije bugarske trupe. Sva pojačanja, nemačka i bugarska koja su se kretala od Prilepa, nisu mogla da budu ubačena u borbene redove zato što su se srpske i francuske trupe gotovo neverovatnom brzinom “sjurile” prema reci Vardar. Nemačko-bugarski front je jednostavno pukao. Na taj način srpska vojska napravila je početni uspeh koji je doprineo konačnom raspadu k Predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević pojasnio je da je na današnji dan, 15. septembra, pre sto jednu godinu, nakon dvadesetčetvoročasovnih priprema plotuna i artiljerije, probijen Solunski front.

- Proboj „Solunskog fronta ubrzao je završetak Prvog svetkog rata u kome je cela Evropa gorela. Mi u Kraljevu sa posebnim zadovoljstvom obeležavamo ovaj datum i sećamo se da su srpski ratnici u temelje slobode Srbije uzidali svoje živote. Zbog toga i mi imamo dužnost da podsećamo i učimo naše mlade da ovakvim gestovima razvijaju kulturu sećanja na pale borce – ocenio je Matijević.

Srbija je iz Prvog svetskog rata izašla bez svojih 1.200.000 vojnika i civila. Nakon polaganja venaca, sveštenstvo eparhije žičke služilo je danas parastos za sve preminule Solunce, čija je hrabrost zadivila tadašnjeg ministar spoljnih poslova Amerike Roberta Lesinga, koji je poručio: “Kada se bude pisala istorija ovog rata, njegova najsvetlija stranica nosiće naziv - Srbija!”

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Branko

    Gost - Branko

    Ponekad se normalan čovek zapita. Na spomeniku su upisana mesta na kojima je slavna srpska vojska odnela pobede a nakon toga proširila granice i stvorila veliku drtžavu. Danas sva ta mesta su u drugim državama jer su Srbiju smanjili i na kraju uništili komunisti. Gledam bivše komuniste, bivše komunističke funkcionere i bivše oficire nekadašnje komunističke JNA.  Kakvi su to ljudi, kakav profil, da li kolektivno kreiraju laž oko sebe a možda misle da su oni vodili te slavne bitke?
    • Ime: Branko