Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. oktobar 2019.

„Braćo i sestre, ako ovako produžimo, ne znam kakva će nam biti budućnost, jer smo podeljeni i posvađani, a lični interesi su iznad svih drugih interesa“, jedna je od poruka iz besede patrijarha Irineja tokom svečane liturgije u manastiru Žiča

„Evo nas u našoj najvećoj svetinji u kojoj se srpski narod okupljao, Bogu molio, veru svoju širio, ovde je pre osam vekova počela istorija srpske crkve i srpskog naroda“, poručio je danas patrijarh srpski Irinej u svojoj besedi tokom svečane liturgije služene povodom obeležavanja 800 godina autekefalnosti Srpske pravoslavne crkve u manastiru Žiča.

Manastir Žiča izabran je za početak svečanog obeležavanja osam vekova samostalnosti SPC kao prvo sedište arhiepiskopije koje odredio Sveti Sava, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje. Sedište Crkve kasnije je preneto u Pećku patrijaršiju i potom u Beograd.

- Danas smo, nažalost podeljeni i posvađani, lični interesi su iznad svih drugih interesa, prikrivamo svoje interese nekim drugim pričama, ali ako ovako produžimo, braćo i sestre, ne znam kakva će nam biti budućnost – kazao je poglavar Srpske pravoslavne crkve koji je svečanu liturgiju služio sa svim arhijerejima SPC.  

Patrijarh je dodao kako je srpskom narodu  danas najpotrebnije jedinstvo, „ono koje je krasilo naš narod kroz istoriju, kada su ljudi voleli jedni druge, ali su poštovali i druge narode i druge verske zajednice“. On je u svojoj poslanici, koja je danas pročitana pred vernicima koji su u velikom broju ispunili portu manastira Žiča, podsetio da srpski narod tokom svoje istorije nije bio objedinjen unutar istih državnih granica, a ipak nije izgubio svoj identitet, jer ga je čvrsto ukotvio u crkvi.

- Tako i danas, tamo gde je prisutna u srpskom narodu, crkva čini temelj njegovog identiteta, a ovo je veliki i svetli dan iz kojeg moramo da izvučemo vrlo važan zaključak o onome što je krasilo i treba da krasi naš narod – jedinstvo nraoda u onome što je sveto i božansko, istinito i neprolazno, jedinstvo u crkvi, ljubavi i veri – istakao je patrijar Irinej.

Pogledajte celu današnju besedu patrijarha Irineja:

Dodao je i kako je „srpski narod preživeo teror i egzekucije obezboženih Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih do naših vremena, kao i različita iskušenja na kraju drugog i početku trećeg milenijuma, sve vreme ostajući uspravni".

- Stradale su u prošlosti svetinje i sa njima kulturna i istorijska dobra, ali svetosavski duh čini da i dalje, u istoj meri, crkva stvara, preobražava i spasava svoju decu. Zato se u nadi molimo da vernost svetosavskom putu koji u život vodi i svetosavskom zavetu osposobi srpski narod da očuva svoju svetu i zavetnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, svoju milu Boku i ponosnu Crnu Goru, kao i sve one druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnika ovoga sveta sa ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu - kaže se u poslanici.

Liturgiji su prisustvovali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar kulture Vladan Radosavljević i ministar bez portfelja Nenad Popović, generalni sekretar u Predsedništvu Srbije Nikola Selaković, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, predstavnici vojske, policije, lokalne vlasti u Kraljevu.

Današnja svečana arhijerejska liturgija u porti drevnog manastira prvi je u nizu događaja kojima će Srpska pravoslavna crkva obeležiti 800 godina crkvene samostalnosti. Posle Žiče patrijarh Irinej odlazi na Kosovo i Metohiju u Pećku patrijaršiju gde stižu i svi arhijereji SPS. Svečana akademija u Beogradu biće održana 8. oktobra u 20 časova u Sava centru, a izložba „Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC, dan kasnije u muzeju SPC u Beogradu.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su članovi KUD „Abrašević“, hor OŠ Svetozar Marković, instrfumentalista Bora Dugić i grupa „Kosovski božuri".

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments