Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. jul 2016.

Dokumentarac beogradskog „Dunav filma“ o najboljim danima kraljevačkog „Autotransporta“, oživeo setna sećanja na bolja vremena i Kraljevo kojeg vie nema 

 

„Kraljevo, grad na ušću Ibra u Moravu, velika raskrsnica puteva u Srbiji i važan železnički čvor, značajan privredni i kulturni centar... Kraljevo je grad mladosti... grad velikih radnih kolektiva: „Magnohroma“, Metalskog kombinata „Živan Maričić“, Šumsko-industrijjskog kombinata „Jasen“, Građevinske radne organizacije „Kablar“, grad „Autotransporta“. Da li vam, dragi Kraljevčani, ove rečenice, nažalost zvuče kao izvučene iz nekog vica?

Ipak, ovo je uvodni pasus iz dokumentarca beogradskog „Dunav filma“ o kraljevačkom  „Autotransportu“ iz njegovih najboljih dana, koji je nedavno objavljen na You Tube.

Film je posvećen tridesetogodišnjici preduzeća koje je nekada bilo ponos kraljevačke privrede. „Autotransport“ je osnovan 15. aprila 1949. godine, odlukom Gradskog odbora Kraljeva, kao Gradsko-transportno motorno preduzeće sa 10 dotrajalih kamiona, kako se u filmu navodi, „trofejnog porekla“ i svega dvadesetak radnika. Za tri decenije izrastao je u, kako se u filmu navodi, jednu od najvećih  organizacija za prevoz putnika i robe, ne samo u Srbiji, nego i u Jugoslaviji“.

Za 30 godina postojanja „Autotransport“ je stekao 120 autobusa, imao 300 kamiona i 200 prikolica ukupne nosivosti više od 7.500 tona,  zapošljavao više od 1.500 radnika, a njegovi autobusi i kamioni prevozili su oko 40 miliona kilometara godišnje.

„Stvoreni su uslovi za otvaranje novih kapaciteta, nabavku novih vozila, povećanje obima i poboljšanje udobnosti prevoza, otvaranje novih radnih mesta, rast ukupnog prihoda ii većeg dohotka. U svoju četvrtu deceniju, „Autotransport“ ulazi ojačan i osposobljen za još brži napredak na putu daljeg razvoja“, poruka je kojom se završava ovaj dokumentarni film. Potpisuju ga: Ratomir Ivković, Jovan Jovanović, Klea Harisijadis, Milan Tričković i Radiša Vićentijević. Ako vam i ta poruka liči na neke današnje, ne treba da zaboravite kako su generacije Kraljevčana tada verovale da će im svake godine biti sve bolje. I danas ima parola, neki u njih i veruju.

Pogledajte film, probudiće vam emocije. Sigurni smo da ćete Nikoli Todoroviću koji je film okačio na YouTube biti zahvalni što vas je podsetio na neka davna, setom obojena vremena, kada su neki ljudi umeli ni od čega da naprave nešto. I moj divni tata Mirko Miljković, koji više nije sa nama, bio je deo "Autotransportove" najlepše priče. U svakom kadru činilo mi se da vidim - baš njega. Možda i vi pronađete sebi drage ljude, zgrade, ulice, Kraljevo kakvog više nema...

 

                                          M.M. Dabić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments