Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. novembar 2019.

Izložba o Aušvicu Balkana, koja je otvorena u kraljevačkom Narodnom muzeju, bila je i retka prilika da se čuju preživeli holokausta, a kad je prošle godine bila postavljena u Palati UN u Njujorku, bila je najveća izložba ikada u tom prostoru

U okviru programa obeležavanja Dana oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu – 29. novembra, u Narodnom muzeju Kraljevo priređena je izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav“. Izložbu u Kraljevu otvorio je Fabijan Vendrih, član Međunarodne ekspertske grupe GH 7 - STOP REVIZIONIZMU, specijalni izaslanik prof. dr Gideona Grajfa, Izraelca, direktora grupe, svetski priznatog eksperta za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomandose odnosno eksperta za holokaust. Događaju su prisustvovali i Jelena Buhač Radojčić i Gojko Rončević Mraović, koji su kao deca preživeli boravak u Jasenovcu, jedinom logoru smrti koji je ikada postojao za decu. Zanimljivo je da je ova izložba januara 2018. bila postavljena u Palati Ujedinjenih nacija u Njujorku i bila najveća izložba svih vremena izložena u tom prostoru. 

Jelena Buhač Radojčić (85) imala je sedam godina kada je sprovedena u logor Stara Gradiška, a 89 članova njene familije je brutalno ubijeno. Prema njenom kazivanju, nju i brata je iz logora spasila Diana Budisavljević. Jelena je u Kraljevo došla „da bi još jednom poručila svim narodima u regionu i svetu da je ustaštvo rasizam, fašizam i nacizam“.

Svako umanjenje žrtava uvreda je za one koji nisu više živi. Zato, zaustavite rehabilitaciju ustaštva, još smo živi, sećamo se!“, poručila je.

Gojko Rončević Marović je kao dete odveden u Jastrebarsko, nedaleko od Zagreba, ustaški koncentracioni logor za decu, a ustaše su brutalno ubile 30 članova njegove porodice. Iz dečjeg logora smrti 1942. godine oslobodili su ga kordunski srpski partizani.

I on je imao sličnu poruku iz Kraljeva, koje je takođe preživelo strahote Drugog svetskog rata: „Stop revizionizmu, još smo živi, sećamo se!“.

Član Međunarodne ekspertske grupe GH 7 - STOP REVIZIONIZMU Fabijan Vendrih kazao je da mu je velika čast da sa onima koji su preživeli holokaust kao deca predstavlja jednu ovakvu izložbu. Vendrih se zahvalio gradu Kraljevu i Narodnom muzeju Kraljevo što su omogućili da segment izložbe, koja ima sedam tona materijala, bude izložen u našem gradu i što su prepoznali značaj očuvanja kulture sećanja na žrtve Jasenovca.

Vendrih je naglasio da je ovo retka prilika da se čuju preživeli holokausta - „dan otvorenog i živog predavanja“. Prema njegovim rečima, Jasenovac je bio Aušvic Balkana, a on, kao holandski državljanin i sada srpski zet, nikada nije čuo ništa o ovom logoru i o stravičnim zločinima tamo počinjenim dok nije došao u Srbiju.

Izložba je u Kraljevu predstavljena zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije. Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora Ujedinjenih nacija, u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti. Podrška je naporima UNICEF-a za negovanje prava deteta na srećno detinjstvo, jer je Jasenovac bio i logor za decu.

Posle izložbe priređena je i promocija knjige „Strašno i sramno" generala srpske vojske u penziji Milisava Sekulića, u kojoj su sabrana svedočanstva preživelih iz logora na teritoriji bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

General Sekulić je napisao više od 25 knjiga, a temom „logori“ se godinama bavio. Prema njegovom kazivanju, o Jasenovcu ništa nije znao do 1977. godine, kada je kao slušalac Ratne škole, gledao film o Jasenovcu, sniman u vreme postojanja logora, a odnosi se na takmičanje ko će više da zakolje za  određeno vreme.

Kako priča autor, knjigu je pisao deset godina. Sav materijal u njoj je iz arhivske građe.

- Trudio sam se da ne dajem komentare, ostavljam onima koji čitaju da sami zaključuju. Ko želi da se bavi istinski problemima, umesto da ide po arhivima, da ispituje i preispituje šta je ko napisao, u knjizi, na 700 stranica, može da nađe građu. Moj uvodni deo je dat kao prolaz kroz minska polja – jedni koji idu znaju gde su – to su oni koji su vršili zločine. Oni koji su nastradali ne znaju gde su te mine, a to saznaju kada na njih nagaze. U drugom delu knjige su prikazani i drugi logori – kazao je Sekulić.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Dane

    Gost - Dane

    Pohvale za organizaciju ali se primećuje i vređa kontekst u koji je stavljena izložba. Izložba se zloupotrebljavali za nekakav dan,, oslobođenja,, od strane komunističke partizanska vojske koja je bila sve godine,, aktivna,, ali nikad nije napala Jasenovac. Vrlo dobro su znali šta se tamo dešava. Toliko godina a od koncentracionog logora je napravljen park, veliko zeleno prostranstvo, uništeni dokazi nakon,, oslobođenja,,. Mnogo pitanja tražiće odgovore, i ne mogu se sakriti zločinci i oni koji su toliko godina sklanjali pogled i zataskavali i ignorisali genocid nad Jevreji a, Srbima i Romima. 
    • Ime: Dane