Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. novembar 2019.

Drugi svetski rat uništio je najveće zlo tog doba, nacizam i vojsku nemačkog Vermahta,  ali su u tom ratu stradali i Čovek, i Bog…”, jedna je od poruka Svečane akademije priređene povodom Dana oslobođenja Kraljeva u tom ratu

U noći 28. na 29. novembar jedinice Četvrte crnogorske brigade, u sadejstvu sa ostalim partizanskim jedinicama i crvenoarmejcima, prešle su Ibar i zauzele delove Kraljeva oko porušenog mosta. Nakod toga usledile su žestoke borbe na samim gradskim ulicama. Istorija je zabeležila da su borbe za oslobođenje Kraljeva trajale 45 dana. Zbog strateške važnosti grada na Ibru za vojnike Vermahta, te borbe su bile najobimnije i najteže u okviru završnih bitaka za oslobođenje Srbije. Snage oslobodilaca, partizana i crvenoarmejaca, bile su uslemerene ka sprečavanju grupisanja nemačkih trupa u jak front i presecanje povlačenja hitlerovaca. Od 16. oktobra 1944. godine, kada su kod Čukojevca snage Treće srpske brigade Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uz sadejstvo jedinica 65. korpusa Crvene armije, sukobile sa Es-Es divizijom „Princ Eugen“, ove borbe postaju svakodnevne.

U dnevnim izveštajima Druge proleterske divizije, upućenim Glavnom štabu, 29. novembra, njen komandant potpukovnik Sredoje Urošević navodi:

Osvojivši u toku jučerašnjeg dana sve prilaze gradu, naše jedinice uz sadejstvo Rusa, u toku prošle noći, na juriš zauzele su Kraljevo. Pri direktnom napadu na Kraljevo naročito su se istakli borci Četvrte proleterske i Treće srpske brigade koji su, jurišajući, prešli Ibar istočno i zapadno od Kraljeva i u snažnom naletu nastavili ulične borbe sve do potpunog uništenja neprijatelja...“

Za Kraljevčane prvi dan slobode bio je 29. novembar 1944. godine. Narednog dana, oslobodilačka vojska i narod odali su poštu streljanima u oktobru 1941. u Lagerskom groblju pod Grdičkom kosom.

Na današnjoj Svečanoj akademiji, zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević poručio je da je naša i obaveza generacija koje dolaze posle nas da se vekovima borimo da sve istine o srpskim žrtvama u Drugom svetskom ratu nikada ne padnu u zaborav.

- Mi nemamo na to pravo, ni prema žrtvama ni prema borcima za oslobođenje – kazao je Rakočević, zamerivši što danas mnogi znaju šta je „Black Friday“, ali su mnogi istorijski bitni datumi pali u zaborav, „a treba da pamtimo svaki datum koji je bitan za istoriju grada +, da zastanemo i ispoštujemo te junake i njihovu žrtvu“.

Dr Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević podsetio je kako su novine „Borba“ i „Politika“ 30. novembra 1944. objavile Ratni izveštaj Vrhovnog štaba NOV i POJ u kojem se navodi da je Kraljevo oslobođeno i da naša vojska čisti dolinu Zapadne Morave:

Zarobljen je veliki ratni plen, važna ibarska pruga nalazi se u našim rukama!“

- Krajem oktobra i celog novembra 1944. godine, kiša je padala skoro svakog dana. Ibar je bio težak za forsiranje, zbog naraslog nivoa vode za više od metar i po, ali su u zoru 29. novembra, iz pravca Kovanluka i Robnice u Kraljevo ušle jedine druge proleterske brigade, u čijem sastavu su bile jedinice IV crnogorske brigade i jedinice II i III srpske udarne brigade – podsetio je Matijević.

Svoj doprinos današnjoj svečanoj akademiji dali su učenici i profesori kraljevačke Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments