Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

9. januar 2020.

Svakog dana, kišnog ili sunčanog, Kraljevčanin Milan Matijević (86), na više lokacija u prirodi nadomak grada trči, kako to atletičari kažu, radi zagrevanja, ubrzanja, istrčavanja, pa dnevno pretrča i do desetak kilometara

Ovih dana Kraljevčanin Milan Matijević (86) sprema se za prvenstvo Balkana, koje će se u martu naredne godine održati u Beogradu.

- Učestvujem u trci na 200 metara i skoku udalj, naravno u svojoj starosnoj kategoriji, a to je od 85 do 89 godina – objašnjava nam Matijević.

Na naše pitanje ima li konkurenciju, on kaže da će imati, i to baš jaku jer dolaze ekipe iz više balkanskih država. I dodaje da je prošle godine u Bukureštu na balkanskom prvenstvu osvojio dve zlatne medalje.

Bio sam i tamo prvi, ali u kategoriji od 80 do 85 godina starosti i osvojio pomenuta priznanja iako sam učestvovao posle dva preležana infarkta, ali se atletike ne odričem. Navikao sam na tu aktivnost, ne mogu bez trčanja, znate krv cirkuliše i tako održavam vitalnost i umnu i fizičku – kaže Matijević.

Trči on decenijama i kad bi se sve sabralo, pretrčao je kilometre i kilometre, sigurno bi to bila staza, primera radi, dužine kruga oko Zemlje. Ne zna Matijević broj osvojenih medalja jer neke su u vitrinama neke u sanducima, lakše bi bilo da se izmere, pa to iskaže u kilogramima.

Podsećamo se i onih prvih iz njegovog studentskog perioda i one koje je osvojio u Istanbulu, u 76. godini, a samo posle dve nedelje od ozbiljne operacije kolena i uprkos savetima lekara da to ne čini. Istrčao je tamo sa zavojima na kolenima maraton i osvojio medalju.

Inače, u atletiku je ušao davne 1947. godine, kao dvanaestogodišnji dečak, tužan i uplakan pošto je od tadašnjeg trenera podmlatka Fudbalskog kluba Sloga najuren kao jedan od krivaca za izgubljenu utakmicu. I počeo je da trči sprint na sto i dve stotine metara u kraljevačkom Metalcu, zatim uz rad i školovanje, u zagrebačkom Dinamu, u skopskom Rabotničkom.

Kad je u Skoplju završio fakultet vratio se u Kraljevo u svoj matični klub, gde je od 1963. godine bio aktivan takmičar, predsednik kluba, trener... Podigao je u to vreme prilično posrnuli klub, predvodio gradnju atletskog stadiona u Kraljevu, „proizveo” više mlađih, kasnije poznatih atletičara, bio biran za predsednika atletskih saveza Srbije i Jugoslavije...

Nije zbog sporta zapostavljao napredovanje u struci, što bi se reklo, sve što je Milan Matijević radio, radio je za medalju. Kad je završio Ekonomski fakultet, magistrirao i doktorirao na državnom Univerzitetu u Skoplju.

I šta bi Milan posle bio ako ne prvi, na čelu tada uspešnih preduzeća, u dva mandata direktor Robne kuće „Beograd” u Kraljevu, pa direktor Drvnog kombinata „Jasen”, pa istaknuti stručnjak u regionalnoj privrednoj komori u Kraljevu. Bio je, naravno, i politički angažovan, pa je početkom osamdesetih prošlog veka bio predsednik gradske vlade, pa potpredsednik kraljevačke opštine...

U penziju, sa 42 godine radnog staža, otišao je 2000. godine, a i danas je predsednik Društva ekonomista Kraljeva, Društva za negovanje oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula” u Kraljevu, aktivan je u ovdašnjem zavičajnom društvu.

Dr Milan Matijević je stigao da napiše i više zanimljivih knjiga, hroničar je Kraljeva jer je pisao o zanatima, kolonijama, železnici, sportu i najtraženiju i najčitaniju knjigu o kraljevačkim kafanama, iako je u njima ponajmanje boravio, kao veliki protivnik alkohola i cigareta.

Šta ti pišeš o kafanama, kad si bio? – sreće me i pita moj prijatelj, nažalost danas počivši Mile zvani Glista. Ja mu uzvratim:

Kad si ti bio?

Ja sad otuda idem.

I, šta si video?

Ja, ništa!

Pa, eto ja ono malo što uđem gledam i posle sam uz šetnju razgovarao sa starim kraljevačkim ugostiteljima...

I, tako je nastala najbolja knjiga o kraljevačkim kafanama, posebno od novinara često citirana pa će uskoro uslediti i novo izdanje.

Plan je da to izdanje promovišemo u svim ovdašnjim kafanama – kaže nam autor.

Tako će Milan Matijević nadomestiti ono što je u životu propustio i za šta mu ne sleduju priznanja i medalje, a reč je dakle o podužem sedenju u mnogobrojnim kraljevačkim kafanama.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: "Politika"

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Zoran Denoix Gvozdenovic

  Gost - Zoran Denoix Gvozdenovic

  Pozdrav iz Liona (Francuska ) mom treneru i tetka Vidi bez kojih ne bih bio sto sam sada.
  Vidimo se mozda u Torontu na Svetskom prvenstvu veterana.Puno uspeha na sampionatu Balkana.

  Zoki

  • Ime: Zoran Denoix Gvozdenovic
 • Gost - Snezana Medic

  Gost - Snezana Medic

  Neka dugo živi i mnogo mu hvala za predivan govor na sahrani moga oca.Ziv nambio cika Milane
  • Ime: Snezana Medic
 • Gost - Danica

  Gost - Danica

  Pozdrav za biv. Predsednik izvrsnog saveta SO Kraljevo..
  • Ime: Danica
 • Gost - Petar Igov

  Gost - Petar Igov

  Čika Milan, istinska legenda grada u kome se nije rodio, ali kome je posvetio ceo život.
  • Ime: Petar Igov