Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. februar 2020.

Dvospratne kuće sa otvorenim tremovima, u narodu poznate kao čardaci, vrhunac su graditeljskog umeća seoskih majstora 18. i 19. veka, a jedan takav objekat gotovo dva veka krasi domaćinstvo Podgoraca u Tavniku

Čardak Igrutina Podgorca, koji je služio kao gostinska kuća, nalazi se u Tavniku kod Kraljeva. Od 1985.godine pod zaštitom je države kao spomenik kulture. On je deo priče o dvospratnim kućama sa otvorenim tremovima, u narodu poznatijima kao čardaci, koje su bile vrhunac graditeljskog umeća seoskih majstora 18. i 19. veka, ali i svedoci života predustaničke i ustaničke Srbije. Čardak Igrutina Podgorca gotovo dva veka krasi domaćinstvo Podgoraca u Tavniku.

Bilo bombardovanje, bilo i zemljotresa, a on je tako stajao. Nije makao nikud. To je zid 70 santima, to je stabilna kuća, takoreći skroz. Pračukundeda mi je zatekao taj čardak. Koje godine je pravljen, to ne znam“, kaže je Rade Podgorac iz Tavnika kod Kraljeva.

Da je iz dvadesetih godina 19. veka, utvrdio je krajem prošlog veka tada mladi arhitekta kome su konzervacija i zaštita čardaka bile prvi posao u kraljevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Ovakav objekat svedočio je o napretku porodica, ali su ih gradile tek pošto podignu kuće i ekonomske objekte.

To su mlekari, obori, brašnar, kasnije se pravila, naravno, i štala za krupnu i sitnu stoku i tek onda kada domaćin dobro uposli svoju porodičnu zadrugu, kada počne novac da stiže, on sebi može da dozvoli "luksuz" da napravi ovakav jedan reprezentativan objekat“, istakao je Rajko Čubrić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Pogledajte prilog o čardaku u Tavniku:

U podrumu ozidanom kamenom čuvala se burad. U sobama na spratu, koje je zagrevala zidana furuna, boravili su isključivo najstariji članovi porodične zadruge. Na velikom tremu se pila kafa, čak i slavili letnji sveci.

Iako je ovde živeo domaćin, ovo je bila i gostinska kuća. Gosti koje je porodica posebno uvažavala imali su čast da prespavaju baš u čardaku.

Majstori su se trudili da što lepše ukrase stubove, ogradu i tavanicu. Bilo je to vreme ustaničke Srbije u kojoj su domaćini bivali sve bogatiji.

On već ima novac da može da izgradi ovakav objekat, a drugo ne plaši se od turskog zuluma da će da dođu da mu upale kuću, da mu pokupe stoku i ostalu imovinu. Mi smatramo da je ovo zaista retkost koju teško možemo da nađemo, naročito ne ovde u ovim našim krajevima, jer to je davno izumrlo“, pojašnjava Čubrić.

U Osmanlijskom carstvu, čardaci su bili mala granična utvrđenja u kojima se stražarilo. Na našim prostorima, osim kao gostinske kuće u domaćinstvima, imućnije porodice gradile su ih pri crkvama.

Pripremio: Nemanja Jakovljević

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments