Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

19. jul 2016.

Alekseja Šitika u Kraljevu je dočekala majska kiša, ali on nije odustao od svoje ideje da osmehom približi priču o našem gradu svojim sunarodnicima

Mladi Rus Aleksej Šitik snimao je tokom maja ove godine video-dnevnik o svojim putovanjima po Srbiji i Makedoniji, a grad na Ibru mu je bio jedna od stanica

Nezaboravna južnoslovenska atmosfera“, tri su reči kojima ovaj mladi Rus opisuje svoje utiske posle realizacije projekta „Moja Srbija“. Potpuno je svestan da, tehnički, kratki video zapisi o srpskim i makednoskim gradovima nisu na zavidnom nivou, ali – on je prijateljski raspoložen, ljubazan, neposredan, pa su takvi i njegovi snimci.

„Poneki kadrovi previše se tresu“, priznaje Aleksej najavljujući video-zapise od nekoliko minuta na YouTube stranici, na nekim snimcima sagovrnicima se ne vidi pola čela, ali Aleksej je neposredan i uporan. U Kraljevu, koje Aleksej predstavlja kao jedan od najvećih gradova u Centralnoj Srbiji, posle početnih kadrova zabeleženih ispred restorana „Lepi Boro“ u ulici Oktobarskih žrtava, pažnju mu je najpre privukao Spomenik srpskim ratnicima od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika.

Kao turista, Aleksej primećuje da bi neko za zgradu Gradske uprave pomislio da je umetnička ili muzička škola, ali da se iza fasede zgrade koja je zadržala arhitekturu komunističkog doba, nalazi gradska administracija.

Privučen suvenirima sa Putinovim likom, Aleksej je ćaskao sa prodavačicom suvenira, zapitkujući je šta zna o Rusiji, Sibiru, ruskom narodu.

Upervivši kameru prema plavičastim obroncima Stolova u daljini, Aleksej kaže kako „tu lepotu žitelji Kraljeva mogu da gledaju svakog dana“, jer je grad „bukvalno, sa svih strana okružen planinama“.

Zanimali su ga i Ibar, kraljevački burek, pokušavao je da sa građanima Kraljeva priča na ruskom jeziku u nadi da će ga oni razumeti.

Obišao je i Duhovni centar „Vladika Nikolaj Velimirovič“ u kojem se podrobno informisao o životu i delu bivšeg žičkog vladike.

U Srbiji je Aleksej napravio video-zapise o Beogradu, Novom Sadu i opštini Gložane, a onda se zaputio u Makedoniju, gde je obišao Ohrid i Skoplje.

U odjavnim sekvencama filma o Kraljevu, neposredno pre granice, Aleksej poručuje da je naša otadžbina „prekrasna zemlja sa divnom tradicijom i bolnom istorijom“ i da će u Srbiju uvek želeti da se vrati. Naravno, pozvao je i svoje sunarodnike da, nakon što odgledaju filmove, i sami požele da posete Srbiju.

Pogledajte kako ovaj mladi čovek koji nesumnjivo voli Balkan i Srbiju, vidi naš grad.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments