Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. april 2020.

Uvek je Spomenik srpskim ratnicima stradalim od 1912. do 1918. bio i priča o nama, a ako ne bude pronađen onaj koji ga je (verovatno tokom policijskog časa) oskrnavio,  biće to još jedan od dokaza da „zemlji nisu potrebni novi kontinenti, već novi ljudi“

Još majke rađaju Obiliće...“ deo je poruke sa ružnog grafita koji je, najverovatnije pod okriljem policijskog časa, ispisan na Spomeniku srpskim ratnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine u samom centru Kraljeva. Tokom dana, dok na gradskim ulicama ima puno sveta – to nije moglo da se dogodi. Zato je, sva je prilka, to neko mogao da uradi samo dok su građani Kraljeva u svojim domovima.

Trg srpskih ratnika i spomenik su, verujemo, dobro pokriveni kamerama sa objekata koji gledaju na centralni gradski trg. Šta su kamere zabeležile, ako dežurne patrole – zbog svega par minuta koliko je potrebno da ovo „remek delo“ nastane – nisu uočile počinioca? Hoćemo li saznati ko je ovo uradio.

Verujem da je većini nas preko glave da se stidimo zbog tuđih loših dela. A poštovanje dugujemo svima kojima je ovaj spomenik posvećen. Poštovanje zbog njihovih prerano prekinutih života, nedoživljenih radosti i neispunjenih nada. I oni su imali samo jedan život, koji je naglo prekinut.

Kada su u martu prošle godine završeni radovi na rekonstrukciji celog Trga srpskih ratnika, bilo je polemike oko kašnjenja i kvaliteta radova, oko toga koliko je rekonstrukcija koštala, oko toga sviđa li nam se kako sve to sada izgleda, koliko će korišćeni materijali da traju, zašto oko Milutina nema osvetljenja i zelenila, ali smo svi očekivali da će novi izgled centra Kraljeva da potraje.

Zašto je „Milutin“ zasmetao onome koji je uzeo boju u ruke? Kakvu je poruku „junak“ želeo da pošalje? Da li je bio srećan posle svega? I najvažnije – hoćemo li saznati čije je ovo delo?

Dok čekamo odgovor, možemo da se podsetimo istorije „Milutina“:

Ideja da se započne izgradnja spomenika datira još iz 1913. godine, kada je formiran Odbor za podizanje spomenika izginulim oficirima i vojnicima u borbama u Albaniji. Međutim, dolazi do početka Velikog rata i realizacija ove ideje odložena je na neodređeno vreme. Po završetku Prvog svetskog rata ova ideja je postala ponovo aktuelna, posebno zbog velikog broja poginulih ratnika, pa je postojala želja da im se na neki način sugrađani oduže i ostave sećanje na njihove žrtve. Izgradnju spomenika je započeo Pododbor Udruženja rezervnih oficira i ratnika 1928. godine, na desetogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Na samom početku izgradnje došlo je do sukoba oko lokacije izgradnje. Jovica Stojković, predsednik opštine pre početka gradnje, zalagao se da se spomenik napravi u parku ispred crkve Svete trojice (kod Tenka), ili ispred stare kasarne Car Dušan (ispred “Lesnine”); dok je Aleksije Jelisijević, koji je bio predsednik opštine dok je izgradnja trajala, zastupao ideju da se spomenik napravi na centralnom gradskom trgu. Po nekim informacijama, ideju da se spomenik podigne van centralnog trga  podržavali su vlasnici kafana i hotela kojih je na ovoj lokaciji bilo puno. Naime, na centralnom trgu je bila pijaca, pa su se kafedžije verovatno pribojavale da će spomenik oterati seljake iz okolnih sela koji su svoje mukom zarađene novce ostavljali nakon pijačnog dana u njihovim kafanama. Konačan sud je doneo Državni savet, 21. avgusta 1930. godine, koji je potvrdio prvobitnu odluku Suda opštine Kraljevačke o lokaciji spomenika na centralnom trgu. Time je izgradnja spomenika mogla da počne. Ostatak teksta na portalu KRUG pročitajte OVDE

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

8 Comments

 • Gost - KV

  Gost - KV

  Ima dosta kamera po gradu , skoro svaki lokal ima video nadzor tako da lako je pronaći ovog junaka
  • Ime: KV
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Lepo piše ime i prezime!
  Uglješa Barać koji je izbo momka pre nekog vremena i pobegao,policija ga nije našla!
  I sad podrška od drugara na spomeniku...!
  • Ime: Stanar
 • Gost - Zbunjen

  Gost - Zbunjen

  Najobicnija provera na fejsbuku otkrila je da postoji osoba Uros Barac iz grada, koji je pripadnik navijacke grupe. Je l treba jos nesto ili...? Ok mozda nije on napisao, ali zar nije lako odatle identifikovati njegovu "bracu"?
  • Ime: Zbunjen
 • Gost - sdadas

  Gost - sdadas

  Barac tatin sin  zaato se kao ni ne zna ko je govna sve
  • Ime: sdadas
 • Gost - Драган Вукадиновић

  Gost - Драган Вукадиновић

  Жао ми је што нема више старог обичаја да се овакав кретен намаже катраном, поспе перјем и на дасци пронесе кроз цео град да га сви виде. Неке обичаје би требало вратити.
  • Ime: Драган Вукадиновић
 • Gost - Dejan

  Gost - Dejan

  Da, majke rađaju Obiliće, ali ti sinko, ti koji si oskrnavio simbol našeg grada, ti sigurno nisi niti ćeš biti jedan od tih Obilića, ti si prosta budalesina.....
  • Ime: Dejan
 • Gost - Александар

  Gost - Александар

  Уго Бараћ, надимак и презиме???
  • Ime: Александар
 • Gost - Srbija

  Gost - Srbija

  Kakav majmun, verovatno neka navijacka grupa
  • Ime: Srbija