Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Snežana Medić

Imala je svega 20 godina kada se povukla iz aktivnog bavljenja gimnastikom, a i danas je idol nekadašnjim devojčicama, kojima je davno otkrila lepotu tog sporta

Šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, sva sportska događanja kao i Olimpijske igre, uvek su bili praćena nekom dozom uzbuđenja. Mnogi takmičari, zlatne medalje ili svetski rekordi ostali su nam duboko u sećanju. Novine, radio, televizija bili su jedini mediji koji su prenosili tu uzbudljivu atmosferu i gradili nam viziju kako treba biti najbolji.

Evo, otvorene su i igre u Brazilu, puno je novih sportova, mnogo zabranjenih timova, zbog nekih "dopinga" i političkih igara. Zbog nedostaka vremena, a valjda i zbog nekog "pomodarstva" igre pratim i na Iphone aplikaciji. Igrom slučaja, naletim na ime Nadia Komaneci. Kao da je juče bilo, setih se Montreala i 1976. godine! Moja sestra i ja smo pomno pratile Nađin uspeh. Bila nam je idol, te smo u sali starog "Partizana" i same pokušavale da bar malo hodamo po gredi, zamišljajući da nas posmatra čitav svet. Nismo postale gimnastičarke, ali  bar smo probale.

Nađa Komaneči je, možda, najpoznatija gimnastičarka koja se ikada takmičilla u  tom sportu.

Njena dostignuća:

Bila je prva gimnastičarka koja je postigla savršenih 10.0 na Olimpijskim igrama. Bilo je to na Igrama u Montrealu 1976. godine. Zanimljivo je da tada semafor koji je prikazivao ocene nije čak ni imao opciju da prikaže broj 10, već je njen skor ispisan kao 1,0. Nakon negodovanja publike i šoka mlade gimnastičarke, sudije su Nađi objasnile da je zapravo postigla istorijski uspjeh. Postala je tada i jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata ikada, pa je ovaj uspeh potvrdila time što je uzela ukupno pet medalja – zlato u višeboju, dvovisinskom razvoju i gredi, srebro u ekipnom takmičenju i bronzu u vežbi na parteru.

Bila je, takođe, prva rumunska gimnastičarka kojoj je pošlo za rukom da osvoji sve titule na Olimpijskim igrama..

Zatim je 1979. godine Komaneči bila i prva gimnastičarka koja je uspela da osvoji  sve tri  titule na Evropskom prvenstvu.

U Moskvi na Olimpijskim igrama 1980. godine, Komaneči je osvojila svoju drugu zlatnu olimpijsku medalju na gredi i odnela kući još jednu zlatnu medalju na podu i srebrnu medalju u svim kategorijama.

Rođena je 12. novembra 1961. godine u Onešti u Rumuniji, od roditelja Džordžai i Stefanije Komaneči. Gimnastikom je počela da se bavi sa šest godina, a trenirali su je Bela i Marta Karoj.. Kada je imala 20 godina, za vreme egzibicione turneje po Americi, Nađin trener Bela Karolj prebegao je sa suprugom i tražio azil. Nađa se vratila u domovinu, ali je stavljena pod prismotru tadašnjeg  Čaušeskuovog režima. Rumunske vlasti pkašile su se da i ona namereva da prebegne. Zabranjena su joj sva putovanja van zemlje, pa se umesto takmičenjima, a bila je na vrhuncu karijere, posvetila treniranju rumunskih gimnastičarki, potpuno se povukavši iz aktivnog bavljenja sportom.

I sama je uspela da prebegne 1989. Imala je veliku želju da u Americi pronađe novi život. Tamo ju je očekivao trener Bela Karolj, ali mu se Nađa nije javila. Bila je u zatočeništvu, u kojem ju je držao Konstantin Panait. On joj je omogućio beg iz Rumunije za, kako su pisali mediji, 5.000 dolara. Imao je nameru da u Americi zaradi na rumunskoj gimnastičarki, pa je naplaćivao njene intervjue i gostovanja u medijima. Procenjuje se da je na ovaj način zaradio oko 200.000 dolara, a Nađa od toga ništa nije dobila.

Uz pomoć prijatelja uspela je posle godinu dana da se oslobodi Penauta. Od 1989. godine živi u Oklahomi (SAD), gde ima školu gimnastike.

Kada se 1996. godine, u manastiru Kašin blizu Bukurešta udavala za američkog gimnastičkog šampiona Barta Konera, kog je upoznala 1976., za nju važne godine, želela je da joj kum na svadbi bude tadašnji predsednik Rumunije Jon Ilijesku. On je došao na to mesto nakon što je Čaušesku streljan. Ilijesku se zahvalio na ovom pozivu, smatrajući da zbog funkcije ne može da kumuje.

 

Svoje gimnastičko znanje i veštine Nađa danas, zajedno sa svojim mužem, koji je prešao u pravoslavlje, prenosi deci Amerike. Još uvek je lepa, odlučna i ponosna Rumunka. Idol nekih devojčica iz stare Jugoslavije, koje su zbog nje vredno i predano vežbale u «Partizanu».

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments