Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. septembar 2020.

Sedamnaest članova kraljevačke vatrogasne čete (prvi put objavljujemo imena svih), na današnji dan pre 79 godina, izašli su iz okupiranog Kraljeva i svirajući koračnice prebacili se do Goča na kojem je formiran odred „Jovo Kursula“

U znak sećanja na 27. septembar 1941. godine, kada su, iz okupiranog i blokiranog Kraljeva, članovi vatrogasniog orkestra prešli na slobodnu teritoriju, svirajući čuvenu „Lili Marlen“ i nemačke koračnice, današnji datum kao svoj dan, osim Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo, slave i svi dobrovoljni vatrogasci Srbije. 

Tim povodom, predstavnici gradskih vlasti i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo, kao i predstavnici veterana ovog društva, položili su vence na spomen-ploču nekadašnjeg Vatrogasnog doma u Ulici Toplice Milana, iz kojeg je vatrogasni orkestar 27. septembra 1941. godine krenuo i izašao iz okupiranog Kraljeva i i ušli u sastav kraljevačkog partizanskog odreda „Jovo Kursula'...“ 

Polaganju venaca prethodila je svečana sednica u Vatrogasnom domu. Na sednici je, za uspešnu saradnju, a povodom obeležavanja svog dana, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo dodelilo plakete Gradu Kraljevu, Dobrovoljnom vatrogasnom savezu Srbije, Vatrogasnom savezu grada Niša, Javnom preduzeću „Srbijašume“ i gradu Mariboru.

Predstavnici vatrogasaca Maribora, koji dugo i uspešno sarađuju sa kraljevačkim kolegama i pomažu im, u nemogućnosti da ove godine zbog epidemiološke situacije, kao ranijih godina i lično prisustvuju, poslali su venac sa porukom „u spomen na žrtve nacizma“ . Predstavnici Gasilske zveze Maribora poslali su i telegram u kojem su potvrdili višedecenijsko neraskidivo prijateljstvo dva naroda.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević podsetio je na herojski čin kraljevačkih vatrogasaca 1941. godine:

- Danas smo odali poštu herojima koji su ušli u istoriju vatrogastva Srbije, u istoriju grada Kraljeva, a sada već kreću pripreme za sledeću godinu, kada se obeležava jubilej - 80 godina od ovog događaja.

Dr Milan Matijević, hroničar Kraljeva i urednik časopisa „Kraljevački vatrogasac“, stojeći ispred nekadašnjeg Vatrogasnog doma, pokušao je da dočara 27. septembar 1941. kada su tadašnji kraljevački vatrogasci, uz zvuke marševa krenuli prema spomeniku u centru grada, zatim prema kafani „Zadužbina“ i odatle prema gvozdenom mostu.

- Prošli su pored nemačkog bunkera, jer je Kraljevo tada bilo okupirano i u blokadi, i otišli na Goč i priključili se partizanskoj jedinici „Jovo Kursula“. Upravo to njihovo herojstvo i junaštvo, da u muzičkom ešalonu prođu pored nemačkih bunkera blokiranog Kraljeva, ostalo je zapisano u istoriji.

Danas Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo baštini ovaj značajan istorijski datum u sasvim drugačijim uslovima.

- Naše vatrogastvo se razvilo i dostiglo nivo vatrogasaca spasilaca veoma opremljene jedinice, i na tu njihov aktivnost naslanja se i kraljevačko vatrogastvo, koje se bavi širenjem protivpožarne kulture među vatrogasnim podmlatkom, među građanima. To činimo direktnim kontaktima, pokaznim vežbama, ali i izdavanjem časopisa „Kraljevački vatrogasac“, koji već 14 godina izlazi – ponosno je istakao Matijević.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo, kao Dobrovoljno požarno društvo Kraljevo, 1. januara 1933. godine, osnovali su građani svojim novčanim prilozima. U okviru Društva osnovana je Dobrovoljna požarna četa sa 12 požarnika. Prvi predsednik je bio sreski lekar dr Mihajlo Mladenović, a članovi Upravnog i Nadzornog odbora poznati kraljevački industrijalci i trgovci.

Portal Krug danas prvi put objavljuje imena svih hrabrih vatrogasaca i muzičara. Objavljujući njihova imena i mi im odajemo poštu. U pitanju su:

Branko Nasakanda, kapelnik

Mirko Belobrk

Milorad Milovanović

Slavoljub Mirković

Dragoljub Moravčić

Vladimir Petrović

Milosav Spasojević

Milivoje Vujović

Božidar Vukomanović

Branislav Vukomanović

Milorad Pedović

Petar Petrović

Janko Ćurčić

Jurica Ivan

Slavoljub Petrović

Rajko Stojanović

Nikola Đoković

 

Više o podvigu kraljevačkih vatrogasaca na portalu Krug možete pročitati u tekstu Vojkana Trifunovića ORKESTAR JEDNE MLADOSTI

              M. M. D.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Eleonora Knizl

  Gost - Eleonora Knizl

  FALI JOS JEDAN,MOJ OTAC LEO KNIZL
  • Ime: Eleonora Knizl
 • Gost - Cccc

  Gost - Cccc

  kasnije su ubijali srbe neistomisljenike pravi heroji nema sta 
  • Ime: Cccc
  • Gost - Bojan

   Gost - Bojan

   Lepo u naslovu piše,, PREVARIO,, a to su nastavili sa ćoravim kutijama kad su se odvukli sa teritorije Nezavisne države Hrvatske krajem 1944.godine
   • Ime: Bojan