Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. oktobar 2020.

Ako ste u prilici, posetite Spomen sobu Milunke Savić u Jošaničkoj Banji, koja je osmišljena kao multimedijska i interaktivna, sa raznovrsnom građom iz Velikog rata

Milunka Savić  je bila srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.  Lepa i stasita devojka  se po objavljivanju Ukaza o mobilizaciji, prijavila se kao dobrovoljac i skoro godinu dana  se borila preobučena u muškarca. Ranjavana je u borbama devet puta.

Posle rata zanemarena i od svih napuštena, penziju je stekla radeći najteže poslove. Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, izabrala je da živi u Beogradu, gde su ljudi brzo zaboravili njene zasluge. Za sve to vreme, pored svoje i tri usvojene ćerke, iškolovala  je i odgajila tridesetoro dece koju je dovodila iz rodne Koprivnice.

Aktiv žena Jošanička Banja je inicijator manifestacije „Dani Milunke Savić" koja se održava u Jošaničkoj Banji, već nekoliko godina.

Ove godine manifestacija je počela u četvrtak 8. oktobra otvaranjem izložbe „Naša istorija - naša sećanja“, zatim nastavljena u petak 9. oktobra  svečanim polaganjem venaca na spomenik Milunki Savić. Nakon toga otvarena je Memorijalna soba u kupoli ispod spomenika u Jošaničkoj  Banji.

Poslednji dan manifestacije započeo je održavanjem parastosa svim izginulim borcima iz ovog karaja, čija su imena ispisana na pločama koje su dodate na plato pored spomenika Milunki Savić. Posle parastosa, do rodne kuće Milunke Savić u selu Koprivnica, neki su krenuli peške, a neki vozilima. U okviru programa, ispred Milunkine kuće predstavljen je roman „Devojka iz Doline jorgovana“ (treći deo) koji govori o srpskoj heroini. Odlomke je čitala autorka Jasmina Lazarević. U programu je učsetvovala i unuka Milunkinog brata.

Ovoj manifestaciji prisustvovala je grupa žena Ženske sekcije DVD iz Kraljeva, a dva planinara PSD Gvozdac prešla su stazu od Koprivnice do Brezne (35 km) u čast velike heroine koju je Srbija bila skoro zaboravila.

Ako ste u prilici, posetite spomen sobu Milunke Savić u Jošaničkoj Banji, koja je osmišljena kao multimedijska i interaktivna, sa raznovrsnom građom iz Velikog rata, autora dr Dušana Jovovića i koautorke Danijele Matović. Nadamo se da će poseta mestu koje je iznedrilo srpsku heroinu svetskog glasa biti uvrštena u programe đačkih ekskurzija, kako bi se bar malo ublažila nepravda koju je Milunka doživela u Srbiji.

     Rada Vukosavljević

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments