Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Blagojević

Uz predstojeće predsedničke imaćemo, možda, i nove parlamentarne izbore; izgleda da je rekonstrukcija Vlade postala demode

Od mnogih koji su se još u prošlom veku pojavili na političkoj sceni, danas je postao dominatniji od svih. Uspeli su i mnogi drugi da pobegnu od naroda, ali zbog nedovršenosti izbornog sistema i prepoznavanja srpskog mentaliteta, postao je najmoćnija politička figura u partiji na šahovskoj tabli koju diriguju moćniji igrači. Zna da se žrtvuje poput piona, da glumi lovca, preskače poput konja, bude svemoguć kao kraljica ili gluv kao top, ali za bezbednu poziciju kralja nedostaje mu pravi odbrambeni gambit svojih pešaka, neposlušnih konja i raspucanih laufera... Njihove zahteve i porive možda ne želi da obuzda, znajući da će svaka herojska žrvta ostati upamćena kod naroda, makar ih i žrtvovao pre izgubljene partije uz kanonadu topova sa počasnom paljbom.

Spreman da bar i deklarativno obećava bolje sutra, ali nespreman da današnjicu probudi pre mamurnog jutra. Iskren u priznanju svojih, kako kaže „glupih izjava“, ali neiskren u priznavanju lika i dela Zorana Đinđića, jer ga je i u danas istoimenom bulevaru, posthumno prelepljivao nekim drugim plakatima. Iako ima amneziju od takvih postupaka, priznaje da je državni posao da se poštuju oni koji su za jedan deo stanovnika bili, a i sada su važni i zadužili zemlju i zaslužili poštovanje, a posebno dodatno poštovanje kada se ima u vidu kako je na zločinački način ubijen.

Stvara nezavisne institucije koje su zavisne od njegovih partijskih prvaka, sa doktorskim i ostalim diplomoma, nebitno je. Ne utiče na odluke sudova i na policiju koja se ne odaziva na pozive građna u slučaju Hercegovačke. Očekuje da pravna država profunkcioniše na tom primeru, a isti bageri nisu razrušili te zidove ćutanja. Ili je svestan svoje moći, ili nesvestan njihove premoći? Zna da u pravom trenutku citira mnoge filozofe, teoretičare i praktičare, ali se još uvek nije setio onoga što je Blez Paskal rekao još u sedamnaesom veku: „Pravda bez moći je bezmoćna, moć bez pravde je tiranska!“. 

Na poslednjim izborima uspeo je da dokaže dominaciju i zasluženo je na mestu premijera. Bar u medijima za narod, uz neverovatno žrtvovanje, pokušava da sa nekolicinom saradnika napravi bolju i funkcionalniju državu, ali ga partijski establišment ne prati u korak. Svestan rizika, nagoveštava uz predstojeće predsedničke i nove parlamentarne izbore. Očigledno da je rekonstrukcija Vlade postala demode.

 

Pre tog završnog čina, nisam siguran da se bez promene Ustava može vaspostaviti parlamentarna monarhija, iako ona funkcioniše na neki drugi način. 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments