Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Blagojević

Probrana publika, plaćena, nahranjena i napojena od narodnih para svakodnevno posmatra predstavu u kojoj učestvuje isti ukrotitelj i različiti klovnovi, dok prisutni uživaju u performansu

Nekada se izdvajao pristojan novac da se kupi ulaznica za vrhunsku cirkusku predstavu. I klovnovi su shvatili da u Srbiji više nema novca za one najatraktivnije tačke i akrobacije, pa ljubitelji ovakvih događaja mogu da ih vide samo na internetu.

Možda me neko i demantuje, jer ovih dana neki drugi nižerazredni putujući cirkus obilazi gradove Srbije. Probrana publika, plaćena, nahranjena i napojena od narodnih para svakodnevno posmatra predstavu u kojoj učestvuje isti ukrotitelj i različiti klovnovi. Nekada su majmuni vozili bicikle oko staze, danas neki drugi svojom trapavošću zamajavaju prisutne i u direktnim prenosima, publiku kraj malih ekrana. Ovaj cirkusima i Šimpanzu, Pavijane, Mandrile, skoro neprimetne Gorile sa slušalicama u ušima. Često se pojavi i Mangabej čiji se krik može čuti i na kilometar udaljenosti. Berberski majmun se nedavno pojavio u cirkusu i neprisutnu publiku nazvao mrsomudima. Zanimljivo je da prisutna publika uživa u takvom performansu.

U onim cirkusima svi smo se oduševljavali fenomenalnim mađioničarskim trikovima koji su ostavljali publiku u neverici. Menjalo se po nekoliko mađioničara, a statisti su za neke tačke birani iz publike. Sada postoji samo jedan mađioničar koji svu publiku koristi kao statiste, a glavni rekviziti su mu  dnevni i periodični tabloidi i ružičaste televizije. Samo je na početku karijere uspeo da izvuče jednu retku vrstu iz šešira, čiji je predstavnik postao predvodnik tabloidne mafije.

Sećamo se i iluzionista koji su publiku znali da zadive lebdenjem u vazduhu, nestajanjem ili drugim neverovatnim trikovima. U sadašnjem cirkusu postoji iluzionista koji je nadmašio Hudinija i Koperfilda u paketu. Ovaj ne lebdi i ne nestaje, ali zna da se pojavi i iz frižidera. U svakoj predstavi stvara bolje uslove za život, povećava plate i penzije, smanjuje zaduženost i nezaposlenost, cenu struje i poreze. Uvek donosi 100 milijardi evra investicija i oštri je borac protiv partijskog zapošljavanja. Taj  je egzemplar među svim iluzionistima. Mana mu je što su mnogi „provalili“ njegove trikove, pa mora istu publiku da dovozi na svoje cirkuske predstave.

Bilo je takvih akrobata od čijih virtuoznih poteza je zastajao dah. Sada postoji samo jedan prepodobni akrobata koji je sve u tom nižerazrednom cirkusu. Trapez i hodanje po žici su za njega nepoznate discipline. Najviše voli kameru i mikrofon, a najveća visina na koju se penje je bina. Da ne govorimo o dreserima i ukrotiteljima koji su pokazivali svoju moć na lavovima i tigrovima. Sada se na sceni pojavljuje samo jedan ukrotitelj koji je vrhunski izdresirao ovce.

Pre petnaest godina  je taj putujući cirkus kao glavnu atrakciju imao slona sa neobičnom surlom i velikim stomakom. Odbacili su ga dok je svojom voljom ostao zaključan u kavezu. Trenutno su ga zamenili prasetom, ali ne znači da slon neće ponovo da obogati neku novu predstavu. Koliko na nekoj premijeri, posle drugog aprila!

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Profesor

  Gost - Profesor

  Blagojevuću, sedi, kec! Tema je promašena, jer je trebalo navesti imena glavnih junaka u ovom cirkusu, a ne da čitaoci  ni za deset sekundi ne mogu da dokuče o kojim cirkuzantima je reč.
  • Ime: Profesor
 • Gost - Slavica Plavsic

  Gost - Slavica Plavsic

  Dostojno Domanovica!   Duhovito i strasno...jos gore-zastrasujece!
  • Ime: Slavica Plavsic

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 12 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:0 am   |   Sunset: 5:43 pm
86%     2.7 m/s     33.220 bar
Forecast
NED Low: 8 °C High: 13 °C
PON Low: 5 °C High: 13 °C
UTO Low: 6 °C High: 14 °C
SRE Low: 2 °C High: 15 °C
ČET Low: 3 °C High: 10 °C
PET Low: 3 °C High: 15 °C
SUB Low: 5 °C High: 18 °C
NED Low: 5 °C High: 17 °C
PON Low: 5 °C High: 16 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C