Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Danilo Spasojevic

Da objasnimo, najpre, ko u koga investira: siromašni građani investiraju u moćne strane korporacije, da bi onda korporacije deo tog poklona investirale u mizerne plate srećnijeg dela te sirotinje, koji se nekako domogao radnoga mesta

Srbija, vek dvadeset i prvi

Vi koji ste išli u školu pre silnih reformi školskog sistema sećate se rečenice koju je Oliver Tvist izgovorio u sirotištu. Stao je pred Gospodina i zatražio još kaše, jer je bio gladan. Zbog tolike drskosti, zbog nečuvenog incidenta, morao je biti kažnjen.

Roman je Čarls Dikens napisao u 19. veku, svaka asocijacija je namerna.

radnik: Molim Vas, Gospodine, hteo bih još...

Gospodin: Šta!

radnik: Plaćen sam 2,25 dolara po satu...

Gospodin: To ti je malo?

radnik: Ali moj kolega u Mađarskoj ima 6 dolara po satu, u Češkoj 9,85, za isti posao...

Gospodin: Kako se usuđuješ!

radnik: Od moje države dobijate subvencije, ugovori su tajni i sigurno povoljni za vas, mislio sam ako biste bili plemeniti...

Gospodin: Ni govora, ni pregovora, ni makac!

Gospodini investitori

Ko ima vremena da se bavi radnicima kad je najavljeno da će se ubrzati trka ka poglavljima, postizanje mira i stabilnosti je evidentno, stižu dani sigurno najavljenog „prvi put u istoriji dosegnutog“standarda.

Niko. Možda samo „investitori“ koji smatraju da radnici imaju prevelika prava i da u koloniji, kao poslodavci, nisu dužni da se bave svojom odgovornošću, jer ovde su došli pošto su moljeni i mamljeni raznim pogodnostima, pa su najzad poklekli pred obećanjima da nigde neće imati tako jeftinu a dobru radnu snagu.

Da objasnimo najpre ko u koga investira. Siromašni građani iz svoga budžeta investiraju u moćne strane korporacije da bi onda korporacije deo tog poklona investirale u mizerne plate srećnijeg dela te sirotinje, koji se nekako domogao radnoga mesta.

Dakle, ne stiže nikakav veliki novac sa strane, nego se on crpi odavde, eksploatiše se obespravljena radnička klasa i nacionalni resursi, profit se iznosi iz zemlje, a ako se neko pobuni, strani investitori spakuju svoje montažne fabrike i presele ih u neku drugu, poslušniju, koloniju.

Nije im dovoljno to što dobijaju visoke subvencije za svako radno mesto, što se zarad njihove lagodnosti stavlja katanac na domaće firmice koje bi im mogle štrbnuti delić tržišta, što im se besplatno daje infrastruktura, zemljište, objekti, pogoni.

Oni imaju džentlmenski manir da poklone nekoliko automobila tržišnoj inspekciji, koja u tim automobilima može da se vozika svuda osim u njihovoj blizini.

Radna snaga – kako to čudno zvuči

Ako vas zanima kako je iza fabričkih kapija, to pitajte šapatom, u poverenju, i nikako nemojte posle toga da kažete ime onoga koji vam je rekao da je drugačije nego na javnom medijskom servisu. Nemojte da pomenete ni imena „investitora“ ni njihove direktore, jer ste onda već rekli suviše. Kažite samo imena gradova, ako baš morate, na primer Vranje, Leskovac, Smederevska Palanka, Kragujevac...

Opasno je da se čuje da nije sve u najboljem redu. Setite se samo kako su pompezna bila otvaranja, pa kakva su bila obećanja, pa koliko je ljudi aplaudiralo, pa šta su govorili za informativne emisije. Ako sada naljutite toga i toga, neće doći taj i taj.

A osim toga, zakon je to dozvolio. Koji zakon? Zakon o radu, donet na brzinu, bez javne rasprave, da bi se ispunile preporuke EU. Šta tamo piše? Piše da radnici imaju pravo na rad, ali ne i na radnička prava. Osnovane su agencije koje izdaju radnike na lizing. Šta to znači? Znači da poslodavac ne mora da zaposli radnika i da mu da odgovarajuće uslove za rad, sindikalno organizovanje, plaćene doprinose, godišnji odmor, primerenu platu, i sl. Umesto toga iznajmi od agencije radnu snagu, sa kojom ne potpisuje nikakav ugovor, pa može da postavlja svakakve uslove i daje otkaze kad god hoće. Jednostavno vrati radnika agenciji. Nekada je bio popularan rent-a-car, a sada rent-a-man, ili rent-a-slave.

Samo malo, zašto se nisu bunili sindikati, da li su oni učestvovali u kreiranju takvog zakona? I jesu i nisu. Formalno je tu bio predstavnik sindikata, ali onaj za koga nijedan srpski radnik ne zna zašto ga taj predstavlja, ni ko mu je dao takvo poverenje. Taj se bavi pravljenjem hotela, u ime sindikata, prima dobre apanaže, u ime sindikata, ima službeni automobil i vozača, u ime sindikata, i što je najgore, pregovara u ime sindikata. Ne snalazi se u televizijskim emisijama, ali se snalazi u pregovorima.

Radnici su ostavljeni na milost i nemilost vremena, ispod minimuma dostojanstva, bez mogućnosti da plate dažbine i kupe namirnice, pod stresom zbog nagomilanih obaveza. Neki pokušavaju, a neki uspevaju da prekrate sebi muke, ubijajući se na radnom mestu. Drugi mole da im se omoguće pristojni uslovi za rad i bilo kakve povišice. Sa njima poslodavci ne žele da razgovaraju. Onda oni koriste zakonsku mogućnost da štrajkuju, ali samo na radnom mestu, takav je zakon. Kada im se završi smena, prošetaju se ulicama i zatrže od javnosti da im pomogne. U javnosti se zatim prenose poruke političara na vlasti da ti štrajkači narušavaju ugled države i privredni ambijent, pa čak svojim postupcima teraju buduće investitore i izazivaju krizu na duge rokove. Ako si gladan, ne smeš da kažeš da si gladan, da ne narušiš raspoloženje onih zbog kojih si gladan. Radna snaga se pretvorila u radničku glad i iscrpljenost.

I još nešto. Ne dešava se toliko nasilja i tragičnih incidenata samo od sebe, već zato što u većini slučajeva ljudima od dugoga trpljenja i hroničnog stresa na kraju padne mrak na oči, pa izgube moć rasuđivanja i urade ono što ne bi ni u ludilu da ih nemaština nije gurnula preko ivice razuma.

Pogled na sever

Šta je rešenje? Trenutno rešenje i laki načini nisu nikakvi odgovori. Treba se ugledati na države koje su se izborile sa tranzicionim teškoćama i sačuvale standard. Pre svega na Mađarsku, koja je proterala MMF iz svoje politike, sve kredite građana u francima i evrima prebacila u domaću valutu, iako je već član EU zabranila prodaju zemljišta strancima, vodi jasnu politiku prema migrantima, ume da stavi svoje interese iznad politike briselske birokratije, donosi zakone koji služe građanima, puni budžet dodatno oporezujući strane banke, a ne povećavajući namete sopstvenom stanovništvu, kod njih sledeće godine Mercedes pravi još jednu fabriku i ulaže više od milijarde evra, ali će radnici biti tretirani kako civilizacijski stupanj nalaže.

P.S. U jednom srpskom gradu zvučnog imena nema ovakvih problema, tu nije došao nijedan gore pomenuti investitor, pa se usled takve neprilike onda svečano otvaraju kineske prodavnice i želi se dobrodošlica kineskim „investitorima“, a o pravima i platama zaposlenih nije umesno govoriti, daleko su i od onih sa početka teksta. Ako biste pisali o njima, to bi stiglo do ambasade i oterali biste buduće ulagače i naljutili one koji govore kako nam je dobro, jer ne može bolje od ovoga.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Starosedeoc

  Gost - Starosedeoc

  U kraljevo mora da krene bum 1 septembra
  • Ime: Starosedeoc
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Da bi nam bilo dobro, svi moramo da gledamo Pink, Happy, Studio B, RTS, TV KV,......, i čitamo Informer i ostale poltronske medije, koji se utrkuju da nam objasne kako se u Srbiji živi kao nikada pre. Bez trunke samosvesti i samopoštovanja i zdravog razuma trpimo razna otvaranja semafora, kinaekih robnih kuća, tržnih centara, aerodroma, deponija i raznih gluposti za neuke stanovnike tužnog Kraljeva i cele nam Srbije. Pametan čovek jednom greši, a budala više puta na istom problemu ?!
  • Ime: Stanar