Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. jul 2017.

Kraljevčanin koji decenijama živi u Čikagu pozvao je na svadbu svog sina četvoricu drugova iz detinjstva i nihove supruge, ponudio da snosi sve troškove puta i boravka u Americi, ali se u sve, po običaju, uplela globalna politika

Davno, još početkom osamdesetih Bobi J. je, misleći na naš socijalistički samoupravni sistem, potajno, u užem društvu govorio ,,Sve će ovo jednog dana da klocne...“. Protivio mu se poneko od drugara, a ponajviše budući politikolog, tvrdeći ,, Ploviće ovaj brod još dugo, dugo...“. I, nikome nije bilo neobično, što je Bobi J., odmah posle ženidbe ,,zapalio“ preko velike bare. Otišao je u Ameriku i retko u Srbiju i Kraljevo dolazio. Tek, nedavno, stigao je sa ,,čuturom“ da četvoricu starih drugova pozove na svadbu. Ženi sina, a svadba je početkom septembra u Čikagu.

I, namerio je to da saopšti u opuštenoj atmosferi jednog kraljevačkog restorana. Ali, ne leži vraže, kako je tema globalne politike bio ,,aperitiv“ usledila je i  njegova neoprezna tvrdnja da je Obama imao iskrene namere u ,,arapskom proleću“. To je bio okidač za  pokretanje političkih strasti, skočili su stari drugovi da mu pojasne koliko je u zabludi i pod uticajem američke propagande. Tako, glavna priča, poziv na svadbu, osta sporedna stvar i drugarstvo malo zahladne...

Kad je proteklo nekoliko dana javljao se Bobi J. svima redom, posredstvom ,,vajbera“, ne da političku temu dokrajči. To nikako, već da domaćinski ponovi i pojasni poziv. U tom ,,pozivnom paketu“ je stajalo: domaćin za ove goste, stare drugare sve obezbeđuje o svom trošku, i povratne avionske karte i smeštaj u Americi. Tome je čak i dodao da se obavezno pođe sa suprugama i da će, čak, platiti i aerodromske takse. Kada ga je  neko od pozvanih upitao ,,A kolike su dnevnice?“ zategnutost je malo splasnula, jer je to sve podsetilo na stare drugarske dane i začkoljice.

Onda je među pozvanima usledio prvi radni sastanak, u ambijentu gradske kraljevačke kafane. Tema: ići na svadbu u Ameriku ili se na pozivu zahvaliti? I, opet potencijalne svadbare deli globalna politika. Kum, koji bi trebalo da predvodi svadbarsku kolonu preko okeana, nekako bi i podneo akrofobiju, ali mu je srce, što se ideologije tiče, na levoj strani, a u globalnoj politici je nepokolebljivo - na Istoku. Ponekad čak društvo voli da podseti kako je, navodno, on poreklom Rus, pa Putina najčešće oslovljava porodičnim nadimkom Volođa... I, pita se: Kako sada pred predstavnicima američke ambasade, u eventualnom intervjuu za vizu, da kaže: Ja ljublju Ameriku.

Drugi mogući gost nema problema sa vrednostima Zapada. Uostalom, na neoliberalnoj ekonomskoj doktrini, isključivo svojim radom i poštujući zakonitosti tržišta, stekao je i novac, i stručni ugled. Ali, neumoljive su pomenute regule tržišta, pa otuda i njegovo premišljanje i zapitanost da li bi ga svadba, iako besplatna, za desetak dana nerada mogla itekako koštati.

Treći, zvanično deklarisani demokrata, najmanje se i bunio protiv tvrdnje Bobija. J. o iskrenim namerama Obame i ponajviše je za to da se na svadbu ide. U umerenim količinama voli viski, a posebno ,,Burbon“, koji bi se na licu mesta degustirao. Mada se može primetiti njegov utisak da bi taj ambijet bio još lepši bez supruga, koje bi se možda našle i u mogućoj  ulozi ,, degustacionih stastičara“.

Četvrti potencijalni gost najviše problema ima sa novcem za ,,džeparac“, a i sa suprugom koja bi, kao ubeđeni radikal i zlopamtilo američkog bombardovanja Srbije, radije na grčko more. Ona, uz to, na mogući intervju za vizu vidi i priliku, kako kaže, ,,da omraženim Amerikancima sve saspe u lice...“

Teške muke pred novi sastanak svadbara, na istu temu. Doduše, pojavio se i kompromisni predlog da se ženidba sina njihovog druga proslavi ovde, pomalo u šali rečeno, umesto u Čikagu u nekoj kraljevačkoj pečenjari, a u kontaktu da domaćinom posredstvom video linka...

autor: M. Dugalić

 

izvor: “Politika”    

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - X

    Gost - X

    Ova prica mene uopšte ne iznenadjuje jer, nažalost, ljudi u Srbiju, a narocito u Kraljevu, imaju onaj tipični "balkanski mentalitet". Misle da znaju sve o svemu i nikada nisu zadovoljni. Neznaju da budu zahvalni i pravi prijatelji/drugovi bez licemerstvo i  ljubomore. Nadam se da kroz sve ovo sto se izdešavalo Bobiju da je video ko i sta su mu njegovi "drugovi" i da ce mnogo bolje proslaviti sinovu svadbu bez njihovo, i njihove supruge, prisustvo.
    • Ime: X