Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Blagojević

Košulja sa rukavima iza leđa nije samo za te umetnike, nego bi valjalo da je ponesu naručioci i izlagači, kolekcionari (posmatrači su je odavno obukli, samo nisu još primetili)

Kao nikada pre možemo svačega da se nagledamo, naročito u ovom vremenu brzih komunikacija i razmena informacija. Tehnologija je toliko napredovala da večeras gledam kako je na Novom Zelandu jutro i da oni onako krmeljivi žure na posao.  Kažu oni naši koji tamo žive da su ljudi suzdržani i mirni, da je ljudska komunikacija na niskom nivou, da i kada se naljute – počinju tiho da govore. Analiziram i poredim, da su izgleda isti kao mi. Standard im je visok, ali se ne žale. Bez podozrenja gledaju na susede i očima uvek pokažu dobrodošlicu. ’Ajde, tu smo malo različiti. Mi dobrodošlicu pokazujemo ne samo očima, već i rukama, nekada i nogama. Ne ljutimo se, a i kada nam dođe ta žuta minuta, tiho pričamo, bez vulgarnosti i banalnosti. 

Bar, kako su neki mediji preneli, vidim da Vladičin Han postaje paradigma Novog Zelanda. Ta varošica na kraju slepog creva, ostavljena nemilosti, postaje mesto procvata. Njeni građani onako suzdržani i mirni  umeli su na svoj način da se zahvale njegovom visočanstvu. Remek delo umotano u celofan sačekalo je svemogućeg na bini. Verujem da mu se obradovao kao kada Piroćančetu u usta vratite bombonu sa celofanom.

Prefinjena simbolika i kompozicija, pažljiv odabir motiva sa sve Svete Petke, mosta – simbola Vladičinog Hana, novootvorenih fabričkih hala i njegovim likom. Poklonu se u zube ne gleda, jer taj narod zna da ceni svestrani doprinos, uloženi trud, energiju, ambiciju i iznad svega, harizmu. Tim povodom, na objavljeni tekst u „Južnim vestima“ oglasio se Bojko komentarom: „Je l’ ovo neka zajebancija ili ova slika stvarno postoji? Ako je neko ovo stvarno naslikao pod hitno u belu košulju sa rukavima iza ledja“.

E, moj Bojko! Tako su se svojevremeno odužili i Bati Gašiću. Ulje na platnu sa sve njegovog portreta pored Crkve Lazarice i simbola Kruševca. On tu nije video ništa loše i smešno.

Ta košulja sa rukavima iza leđa nije samo za takve umetnike. Valjalo bi da je ponesu naručioci i izlagači, ali i kolekcionari. Posmatrači su je odavno obukli, samo nisu još primetili.

Tako nije primetio ni onaj nesrećnik što dođe kod Svetog Petra da izabere da li će u raj ili pakao. Proba prvo da vidi kako je u paklu. Lift ga odveze do prelepih predela, golf terena, idealnih plaža, bogatih trpeza sa odabranim vinima, starih prijatelja koji uživaju u izobilju... On se tu lepo provede dva dana, pa se liftom vrati do Pere da ga pošalje do raja, nekoliko spratova iznad. Tamo prava harmonija. Čuju se harfe, žubor vode, cvrkut ptica, milina jedna! Provede i tu dva dana, te se vrati kod Pere da mu saopšti da će ipak u pakao, jer je u raju malo monotono. Usliši mu Pero želju, i pođe sa njim liftom do pakla. Kada izađoše, nigde onih predela, trpeza, vina, izobilja... Stari prijatelji izmučeni i oronuli lutaju u beznađu... Nesrećnik upita Peru: „Šta je ovo? Pre nekoliko dana ovde sam video nešto najlepše do sada!“ Pero odgovori kratko i jasno: „Nisam kriv što si bio u vreme predizborne kampanje! Sada si izabrao i nema nazad!“

 

            

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments