Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. septembar 2017.

Nikad Kraljevčani nisu toliko nestrpljivo čekali na posetu predsednika države i na „dar” koji će, možda, u tašni doneti za predstojeći Dan grada

Na trgu ispred zgrade gradske uprave, pre nekoliko dana, susreće nas poznanik i pita: „Novinaru, kad stiže?” Tako doznajemo da on i još njih nekolicina čekaju dolazak Aleksandra Vučića, predsednika. I, neće da poveruju, sumnjajući u našu obaveštenost, da od posete Kraljevu predsednika Vučića 14. septembra nema ništa, da za taj datum zvanično njegova poseta nije najavljena, već je reč o glasinama.

Istina, ta glasina se prethodnih dana gradom na Ibru toliko proširila da su i pojedini političari, za svaki slučaj rešili da 14. septembra budu u Kraljevu, odlažući službene puteve, odlaske ili godišnji odmor... U toj atmosferi dobro je „legla” vest TV Kraljevo, označena kao ekskluziva, „da će predsednik Vučić posetiti Kraljevo 7. oktobra i prisustvovati obeležavanju Dana grada. Ovom prilikom”, kaže se u vesti, „biće potpisani ugovori sa tri inostrana investitora, koji će otvoriti tri fabrike, a u njima će biti uposleno od šest do osam hiljada ljudi”.

Tako bi se, ako je ovoj vesti iz pouzdanih izvora verovati, strpljenje Kraljevčana isplatilo. Jer, najpre je, tokom predizborne kampanje, Vučić, tada premijer, obećao jednu fabriku, posle je govorio o dve, a sada se, eto, govori i o tri. No, videćemo šta će se u njegovoj tašni naći, kakav će dar doneti Kraljevčanima za Dan grada. A najveće razočarenje biće ako se i taj dolazak opet odloži. Jer, ovde je odlaganje postala najomraženija reč.

Godinama se odlaže izgradnja auto-puta Pojate–Preljina, iako je 2012. godine, takoreći, početak radova bio samo pitanje dana. Moravskim koridorom Kraljevo bi bilo znatno bliže i potencijalnim investitorima. Onda i otvaranje aerodroma „Morava” u Lađevcima, još od prethodne vlasti do danas desetak puta je najavljivano pa odlagano. Zatim su i prethodne gradske vlasti najavljivale pa odlagale spremanje posebne zone za nove investicije.

Sva odlaganja uticala su da grad bude saobraćajno skrajnut i dalje od „očiju” investitora, pa je broj nezaposlenih godinama oko 13.000, proizvodnih radnika sma svega oko tri hiljade, koliko je ranije imala samo Fabrike vagona, sada u stečaju. A plate onih koji rade su manje od zaposlenih u susednim opštinama...

Grad u centru regiona koji razni putevi zaobilaze bio je manje privlačan i za ulagače, pa je to dovelo da tako važe investicije budu, recimo, semafor i kineska robna kuća... A da je bilo drugačije, znači bez odlaganja infrastrukturnih projekata, verujemo, krupniji ulagači bi se i sami interesovali pa se možda ne bi sa tolikim nestrpljenjem čekalo da ih nagovori predsednik države.

Dobro, da ne pričamo šta je moglo biti, ako do ovih investicija dođe, do tih novih fabrika, ovde bi se prepolovio broj nezaposlenih. Uz to, slažem se, skorijim otvaranjem aerodroma i uz gradnju pomenutog koridora Kraljevo bi rešilo ne samo sadašnje privredne teškoće nego bi za ceo vek to bio temelj razvoja i veoma privlačno mesto za investitore – kaže Zvonko Tufegdžić, generalni sekretar Regionalne privredne komore u Kraljevu.

sutor: Miroljub Dugalić

izvor: "Politika" (http://www.politika.rs/scc/clanak/389183/Cekajuci-predsednika)

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Ako opet odlože gospodarov dolazak, za sledeći put će obećati četiri fabrike.
  • Ime: Stanar
 • Gost - MKV1

  Gost - MKV1

  Ne lipši magarče, do zelene trave...
  • Ime: MKV1
 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  Možda bi se sudbina Kraljeva promenila kada bi se uradila jedna od sledeće dve stvari: ili da grad Kraljevo promeni ime u Vučićevo (kao što je svojevremeno promenio ime u Rankovićevo) ili da se Aleksandar Vučić proglasi za kralja.
  • Ime: Dragan Vukadinović