Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. septembar 2017.

Da li smo svi postali toliko razmaženi pa bismo da radnje budu stalno otvorene, da li će poslodavci postati mnogo bogatiji ako zbrajaju pazar i 1. januara i kakav je kvalitet života nekoga ko radi i po vrućini, i po hladnoći i do 30 dana u mesecu?

            Ako čisto hladno-ceđeno maslinovo ulje stavite u frižider, ono će se stegnuti. Slično kokosovom ulju. I to je dokaz kvaliteta, molim lepo. U suprotnom, ostaće tečno.

            Sad, to ume da bude nezgodno budući da prvo morate da kupite izvesno ulje, pa tek da mu proverite ispravnost. U većini slučajeva završićete sa preplaćenim proizvodom diskutabilnog sastava.

            Ali, to možda može biti problem u nekom drugom gradu. U Kraljevu – ne!

            U našem gradu možete u sred zime, na miru, da ušetate u radnju koja nema grejanje i lepo, na licu mesta, golim okom osmotrite agregatno stanje željene namirnice.

            Radnica cvokoće pod pet slojeva odeće, i sami ćete se dobrano naježiti, ali zato će se ulje pokazati u pravom svetlu i vi ćete otići kući sa živom slikom sočne masline uzrele na mediteranskom suncu, koja će sva svoja dragocena svojstva pretočiti u vaš egzotični gurmanluk.

            Doduše, svaki put kad uzmete flašu, malo ćete se štrecnuti prisećajući se ledene ruke spomenute radnice koja vas je slučajno dodirnula, ali dobro, šta sad.. Uteha je što znate da će doći i leto sa temperaturama iznad 40 stepeni, pa će se i ona propisno ogrejati. Klima? Ma ne, ona treba da akumulira toplotu koju će troškariti tokom naredne zime.

            Bez šale, ovo je realna slika mnogih kraljevačkih lokala. Zabrinjavajući broj radnika radi u prilično nehumanim uslovima.

            Jednom se čak dogodilo, dok sam se konsultovala sa nekom prodavačicom, da je vlasnik radnje pozove telefonom i da se uključi u razgovor. Devojka se kasnije dugo smejala mom zabezeknutom izrazu lica, a ja sam izašla sa vrlo neprijatnim utiskom da sam upoznala „velikog brata“. Radnja, dakle, nema samo video, već i audio-nadzor. Pritom, baš i nije neki tip trgovine iz koje se tek tako nešto može izneti, već je više u pitanju pravo nadziranje situacije. Barem sam ja stekla takav utisak i zapitala se da li je to uopšte zakonito!?

            Ako uz sve navedeno počnem da pišem i o radnom vremenu, bojim se da ću baš previše odstupiti od plus-minus okvira. Mada bi se činjenica da mnogi zaposleni rade sa samo jednim slobodnim danom mesečno mogla svrstati u debeli minus našeg društva.

            Da li smo svi mi postali toliko fini (čitaj razmaženi) pa da sve radnje moraju da nam budu na usluzi kad god nam padne na pamet? Da li bi nam bilo teško da se organizujemo i kupimo nešto danas za sutra?

Da li će poslodavci postati mnogo bogatiji ako zbrajaju pazar i prvog januara? I ko uopšte ide u prodavnicu prvog januara?!

            Kakav je kvalitet života nekoga ko radi i po vrućini i hladoći i do 30 dana u mesecu???

            Važno je još spomenuti da u mnogim pordavnicama rade divne osobe, vredne i sposobne, koje vas dodatno i zabave pri kupovini.

            Svi oni zaslužuju (da ne spominjem da im valjda i neki zakon to garantuje) mnogo više od umerene temperature i slobodne nedelje, ali mogao bi neko da se seti barem toliko da im obezbedi.

            P.S. Samo spominjanje visine ličnog dohotka navedenih udarnika moglo bi da prizove novo ledeno doba, pa ću se ovoga puta uzdržati od komentara, da ne bih potpuno smrzla dobronamernog čitaoca.

tekst i foto: Maja Gavrilović

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Mira

    Gost - Mira

    Bravo gospodjo Majo Gavrilovic!
    • Ime: Mira