Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Blagojević

One koji su bili nestašni, uvek su sklanjali u drugu sobu. Poslušne su mazili i pazili. Dok se nestašni mezimci i dalje svađaju, poslušni mezimci napreduju, a mnogi su uspeli da doktoriraju

Danas mu je sedamnaesti rođendan, a teško je da će za godinu dana postati punoletan? Peti oktobar sve više liči na bebu koja je rođenjem nagovestila da će da bude uspešna, ali nakaradnim vaspitanjem postade samo troma, nabrekla, sebična, otuđena i bolesno napredna. Uljuljkana u svom salu, ili, što su neki odavno rekli: „Živi k`o bubreg u loju!“. Džaba ovih 17, kada ne shvata da će joj trebati još toliko da iduće kalendarske godine sa 18, ne bude na nivou retardiranog predškolca. Nije problem samo u bebi. Još je veći kod onih koji je godinama uljuljkuju i zajedno šire Budizam na osnovu svakodnevnih obećanja da će nešto da bude? A, da je bio – bilo je!

Setih se one prve petooktobarske bebe... Samo što je prohodala, počela da govori i piše, a ubijali su je od batina. Sa svih strana, bez osuda za nasilje u porodici. Dok je ne ubiše! Složna i spremna porodica je uspela da pronađe nove mezimce, iz njima poznatog porodilišta. Nisu hteli ništa da prepuste slučaju, pa su angažovali multidisciplinarne dadilje koje su znale da ih vrhunski vaspitavaju. One koji su bili nestašni, uvek su sklanjali u drugu sobu. Poslušne su mazili i pazili. Čak su ih i naučili da ako ih gađaju kamenom, oni uzvrate hlebom. U godinama odrastanja to je trajalo sve dok je ponestalo hleba, pa je počelo kamenovanje.

Tek je onda porodica sa sve familije shvatila da je vrag odneo šalu. Umešala se i tetka, ne ova iz Kanade, već iz nama prijateljske i bratske države. Ona je pažljivo posmatrala kako jedan od mezimaca napreduje. Striko je posle nekoliko godina shvatio da mora direktno da se brine o njegovom odrastanju, pa iz iste bratske države doputova, kao zlatne odbojkašice, da pomogne mezimcu u najnezgodnijim godinama puberteta. I kum je pravo sa robije stigao da pokaže kako se može i popreko.

Dok se nestašni mezimci i dalje svađaju u onoj sobi, poslušni mezimci napreduju. Mnogi su uspeli da doktoriraju. Neki su prevazišli i Koperfilda jer su porušili čitav kvart, a da niko ne vidi. Jedan je uspeo da posle višemesečnog funkcionerskog posta postane šef najmračnijih i najčuvanijih sefova ljudskih sudbina. Drugi svih sedamnaest godina opstajava i trenutno unapređuje turizam. Njegov kolega umesto robijaške košulje, razvija finansijske transakcije preko Dubaija. Najstariji mezimac je večiti penzioner i direktor velikog javnog preduzeća. Onaj što je uzvratio kamenom na hleb, usavršava engleski jezik i brine o spoljnoj politici. Najomiljeniji je onaj što prenosi po devet somića evra i uvozi avione u delovima. Tu su i ostali mezimci... onaj mali, pa informerisani, te ljubičasti, i ćiriličasti.

 

Ima ih mnogo, ali da ne zaboravim i sve ljubitelje besplatnih sendviča koji će možda nekog petog oktobra da shvate da su dostojanstveni jeli iz kontejnera!

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Stevo Milic

  Gost - Stevo Milic

  Neko ususkan u salu neko u rakiji,jel tako kolumnisto
  • Ime: Stevo Milic
 • Gost - Stanojko

  Gost - Stanojko

  Opa, Blagoje, još ratuješ sa mrtvim Miloševićem. 
  • Ime: Stanojko
 • Gost - Sara

  Gost - Sara

  Bla...bla... bla...
  • Ime: Sara