Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

16. april 2016.

Da li operativne akcije u nastavcima, poput jučerašnje, imaju bilo kakve veze sa predstojećim izborima i da li služe nekome u predizbornoj kampanji?

 

Ne želeći ni jednog trenutka da nipodaštavam ili marginalizujem borbu protiv korupcije i kriminala ili da neko shvati da je ovaj tekst napisan s tim ciljem, a želeći da ukažem na logičnu nelogičnost koja me muči hiljadu dana, skenirao sam jedan potez vlasti, ili bolje reći, državnih organa koji su neposredni izvršioci pisanih i nepisanih naloga njima nadređene iste te vlasti.

Nekako u ovo vreme, tridesetak dana nedostaje do pune tri godine, u Kraljevu je uz veliku medijsku pompu uhapšeno 17 osoba na čelu sa dotadašnjim gradonačelnikom Ljubišom Simovićem. Osumnjičeni su za navodne zloupotrebe i štetu od 102 milona dinara načinjenu budžetu prilikom sanacije posledica zemljotresa, koji je teško oštetio Kraljevo novembra 2010. godine. Svi uhapšeni su ekspresno provučeni kroz medijski mulj i unapred proglašeni krivim. Setite se samo naslovnih strana i udarnih vesti u informativnim emisijama. Čak je i tadašnji direktor policije na konferenciji za štampu izjavio da je „...frapiran takvim činom... i da će konačni iznos štete biti daleko veći“. Evo, tri godine će od tog poduhvata koji tada nije nazvan „Skener“. Izveden je u ranim jutarnjim satima pod punom ratnom opremom sa dugim i kratkim cevima, kao da su hapšeni najveći kolumbijski i meksički narko bosovi ili serijske ubice.

Epilog istrage koja još traje je nepoznat, ali je poznato da su dve nezavisne institucije koje je angažovalo Tužilaštvo, najpre Institut Građevinskog fakulteta iz Niša, a posle dve godine i Zavod za sudska veštačenja iz Novog Sada, višemesečnim revizijama nedvosmisleno utvrdili da prilikom sanacija šteta od zemljotresa u Kraljevu nije oštećen budžet, da na izgrađenim objektima postoje neki uočeni manjkovi u radovima, ali da je vrednost viška i nepredviđenih radova daleko veća. Odnosno, da su izvođači na osnovu utvrđenih situacija uradili za 23,2 milona dinara više radova, koje nisu naplatili.

Promenom vlasti u Kraljevu 2012. godine, taj konačni obračun u izvedenim radovima nije napravljen, ali je već naredne godine urađen obračun druge vrste, posle kojeg je onesposobljena skoro celokupna građevinska operativa u Kraljevu. Ovaj nezavršeni proces umrljao je jedanaestomesečnu obnovu u kojoj su nikle 463 nove kuće, a 20.000 vlasnika kuća ili stanova dobilo različite iznose pomoći, što u novcu, što u građevinskom materijalu. Da ne govorimo o svakoj pojedinačno doživljenoj i pretrpljenoj duševnoj šteti sedamnaestoro hapšenih...

Posle svega,  upitam se da li operativne akcije konspirativno nazvane „Skener“ u nastavcima, ili više činova, a naročito ova poslednja, imaju bilo kakve veze sa predstojećim izborima i da li služe nekome u predizbornoj kampanji? Voleo bih da mi se samo pričinjava! Iako je, možda to moj privid i dalje ostajem pri prvoj rečenici iz teksta. Jer, tvrdim da je najsrećnija ona zemlja u kojoj su kriminal i korupcija svedeni na minimum. Ili, kako to reče Mahatma Gandi: „Najveća snaga kojom društvo raspolaže, jeste nenasilje!“.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments