Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Dragan Blagojević

Ako jednog dana kiša bude ponovo padala dva dana, valjda će i narod konačno da se urazumi

 Koliko je vode proteklo i zadržavalo se prethodnih godina, da smo samo sadili pirinač postali bismo lideri u izvozu i ne bi po rafovima tražili nekakav “Kočanski“. Uz  brending i pozicioniranje na tržištu, sada bi se garantovano kupovao samo „Postplavljeni“ sa geografskim poreklom iz doline Morave. Još, u markete širom Evrope, a zašto ne i Rusije, dopremljen sa istoimenog aerodroma. Jednim udarcem, dva pirinča! Propustili su šansu, ali na svu sreću, kiša će valjda opet da pada, pa će da iskoriste te komparativne prednosti kojima nas priroda obilato daruje. Valjda će ovi što bi opet na vlast znati u pravo vreme da posade idealnu poljoprivrednu kulturu.

Da ne grešim dušu, znali su oni posle svoje prve brazde da poseju i zasade pelcovane sadnice u svim ustanovama, javnim preduzećima i državnim agencijama. Iako su koristili pesticide i herbicide najpoznatije robne marke „Stop partokratiji“, taj zasad se toliko oteo kontroli, da ni najmodernije agrotehničke mere nisu dale rezultate. Kada te biljke pogledate iz jednog ugla, pune su pupoljaka i plodova, prosto pucaju od snage u periodu sazrevanja, ali kada sazru, brzo trule. Iz drugog ugla gledano, najviše liče na ambroziju i negativno deluju na respiratorni sistem. Izazivaju negativne reakcije svih vrsta, od otežanog disanja do gušenja. Jedinstven je to primerak autohtonih sorti. Čist egzemplar!

Stranci se prosto otimaju za našu nepoplavljenu zemlju, jer takve biljke samo u Srbiji mogu da uspevaju. Ukapirali su da im ne treba zreo plod koji brzo truli, pa su usavršili berbu piskavaca u periodu dozrevanja. Piskavce nekako obrade, ubrizgaju im tajne tekućine, prefarbaju ih... i kao takve, u gajbicama na rafove! Narod gladan i željan, odvoji i poslednji dinar da kupi tu novu voćku. Iako ima sve manje novca, kupuje i dalje ne znajući da će možda u nedelju uveče da dobije dijareju. A ona se najuspešnije leči pirinčem. Ako jednog dana kiša bude ponovo padala dva dana, valjda će i narod konačno da se urazumi.  

Ovi drugi što to plemenito voće vide kao ambroziju, `oće sve da prokrče, da pokose i unište. Nije im lako, često šmrcaju i suznih su očiju. Puni su sekreta, počeli su da se osipaju, kijaju i sve više osećaju svrab. A tuđa ruka svrab ne češe! Saznali su da ambrozija najbolje može da se uništi mehanički, direktnim čupanjem iz korena. Iako je najbolji period za uništavanje ambrozije krajem maja, oni već poslednje nedelje u aprilu mogu svojom rukom da spreče širenje te korovske biljke.

Ako ne budu efikasni, vegetacija će da počne ubrzano. Pa će i oni, možda kao i oni prvi, da dobiju dijareju. Na svu sreću, pirinač će i njima da pomogne, samo da ne dobiju onu bolest beri-beri!

foto 1: Blog B92

 

foto 3: S. Dimitrijević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments