Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

14. oktobar 2018.

Kao i ranijih godina, pomenu na Groblju streljanih prisustvovao je i veći broj najmlađih Kraljevčana, ali utisak je da je većina njih nedovoljno svesna sa koliko pijeteta svako od nas treba da dođe na ovo mesto

Neumitno, pred našim očima vreme sadašnje postaje vreme prošlo. A nama se, posle skoro osam decenija od teških zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom ne samo ovde, ne samo širom Srbije, već još i više, širom okupatorom rasparčane Kraljevine Jugoslavije, nameće večito pitanje: ako kao hrišćani moramo oprostiti čak i zločin nad zločinima, imamo li pravo, slobodu možda, da dopustimo da iz naše svesti i svesti naših potomaka lagano klizi u zaborav predstava o veličini zla koje je učinjeno ovom gradu?“ Ovu misao izgovorio je danas na komemorativnoj sednici u zgradi Gradske uprave istoričar Ljubodrag P. Ristić, viši naučni saradnik Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Pomenuo je on u svojoj besedi i činjenicu da pretke na pravi način pamte samo tri generacije potomaka, a ubrzo zatim – na Groblju streljanih postalo je jasno da najmlađima možda nismo uspeli na pravi način da prenesemo potrebu za pamćenjem onoga što je ovaj grad pre skoro osam decenija zamalo zauvek izbrisalo sa geografske mape. Možda im zaista nismo na pravi način preneli da to zlo doba treba pamtiti zato da više nikada na doprinesemo da se ono nekada i negde ponovi?

Dok je trajalo polaganje venaca, a potom i parastos streljanima 1941. godine, deo osnovaca i srednjoškolaca – galamio je. Jednostavno, bili su potpuno nezainteresovani za ono što se dešava pred njima. Nisu svi bili takvi... Prisutni na levoj strani prirodnog amfitetara bili su pažljiva publika, oni nešto mlađi na njegovoj sredini, kao da nisu znali ni gde, ni zašto su došli.

Istina, kad je novinar portala Krug odšetao do mesta na kojem je graja bila najjača, ispostavilo se da đaci sa mesta na kojem su sedeli nisu ni mogli da čuju ništa od onoga što se dešavalo pred njima. Takođe, kada je počeo scenski oratorijum „Poručili su nam“ u izvođenju glumaca Kraljevačkog pozorišta, ta ista mlada publika, umirila se i sve je pažljivo pratila. Bilo je, dakle, potrebno – zainteresovati ih.

Da se razumemo, niko od dece ne traži da sede kao mumije, ali - bar tih sat vremena, ako su već došli tamo, trebalo bi svojim ponašanjem da iskazuju poštovanje prema mestu na koje su došli i događjima koji su se tu dogodili. Onima koji su smatrali da je baš danas i na tom mestu (na zaravni iznad stepenica namenjenih za sedenje) - prava prigoda za "pikanje" lopte - neka služi na čast.

Umesto prozivki, čini nam se prigodnim upravo citat istoričara Ristića  koji je svojim pitanjima, čini se, dao i odgovor:

Kada papir toliko požuti, a slova izblede i postanu nečitljiva, kada sve knjige stanu na tek jednu eksternu memoriju, hoće li doći trenutak u kome više nećemo znati niti ćemo se više sećati šta se desilo s one strane pruge, zapadno od fabričkih hala, ispod Grdičkog brda? Hoće li to biti trenutak sopstvenog zaborava iza koga ne može ostati ništa drugo osim pitanja „kuda dalje“? Onaj ko je opterećen prošlošću, istina, ne vidi budućnost, ali onaj ko ne pamti sopstvenu prošlost može samo tumarati po budućnosti. Potiskivanje u zaborav onoga što se ne može pojmiti za istinu, što nije blisko poimanju čoveka i čovečnosti jeste „nasilje nad sopstvenom istorijom.“ Pitanje jeste: „kakva je budućnost prošlosti“?

                           M. M. Dabić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

7 Comments

 • Gost - Bane

  Gost - Bane

  U vsšim rečima vidim samo pokušaj traženja opravdanja i negiranja. Komunalna policija može i da upozori ili je to brdo nedostižno za komunalnu policiju a drugo dobro se gradjani sećaju prepucavanja i tužbi oko Jovaševićevih komunalnih policajaca i Simovićevih u koaliciji sa SPS-ok te tužbi i svog cirkusa. Znaju sevi spiskovi kod Danijele koji su kružili lokalnom samoupravom. Konkurs..e daleko je ta demokratska tvorevina od vas....
  • Ime: Bane
 • Gost - Bane

  Gost - Bane

  Kao što vidite na slici Romi igraju fudbal i došli su tu bog zna iz kojih razloga. Molim Komunalnu policiju da skinu uniforme i da se bave posmatranjem ptica i obradom podataka. Možda u tome budete uspešni jer ste i onako svi primljeni preko partijske veze uz namešten konkurs!
  • Ime: Bane
  • Gost - Gonfa

   Gost - Gonfa

   Mozes li da objasnis sta bi tacno Komunalna policija trebalo da uradi u datom slucaju? OK, Romi igraju fudbal, dole se odrzava manifestacija i sta komunalci treba da urade? Cisto da znas, zakon ne predvidja obavezno odavanje poste niti bilo kakvo obavezno ponasanje u ovim prilikama, osim ako direktno i na najgrublji nacin ne ugrozavaju njen tok, sto ovde nije slucaj. Da ne govorim o tome kako bi bilo kakvo uklanjanje Roma samo na osnovu toga sto su Romi bilo protivustavno, protivzakonito, u svakom slucaju nenormalno i bas onako kako su to radili ljudi koji su 1941. pobili ovaj narod kome se odaje posta. Ipak, budi ljubazan i objasni sta bi hteo da urade, jer imam utisak da mislis da bi rekli "Ajde, Cigani, razlaz!" da su izabrani na redovnom konkursu.
   • Ime: Gonfa
 • Gost - Maja

  Gost - Maja

  Ne budite strogi prema deci u ovom slucaju. Ja se secam, i mi smo bili deca i odvodjeni smo u spomen park. I nije nas to zanimalo. Nemaju deca svest o tome. Tek kada malo odrastes, prodjes kroz istorijske knjige vise puta, stigne te svest o tome. Najlakse je napisati clanak o deci. Ne dolazi svest o tome momentalno.
  • Ime: Maja
 • Gost - Laki

  Gost - Laki

   Kad su već doveli decu, trebalo je da ih nastavnici istorije pre dolaska pripreme i obaveste zašto su tu , kao i da im objasne kako treba da se ponašaju. ( Bar je tako bilo kad sam ja išao u školu i kad su nas vodili na takva mesta ) . 
  • Ime: Laki
 • Gost - Ana Milosevic

  Gost - Ana Milosevic

  Odličan članak. Kada se ne šlihtate vlastima pišete sjajno.
  • Ime: Ana Milosevic
 • Gost - Grga

  Gost - Grga

  Možda je problem u tome što ne možete nametnuti klincima svoje razmišljanje? Možda zato što su mladi i ne zanima ih ništa osim zabave, kako i priliči njihovim godinama? Možda zato što je sve to preozbiljno za njih? Možda zato što još uvek ne mogu da shvate smrt (a kamoli masovnu, pa još ubistvom) kako treba? Možda zato što loše predstave i recitali nisu ne samo nikakvo rešenje za odavanje pošte, nego nisu ni najmanje zanimljivi niti motivišući da se oseti makar mrvica tragike kraljevačkog oktobra? Možda zato što je prisustvo obavezno? Možda zato što deca ne vole obaveze? Možda zato što je ovo još jedna od onih voštanih manifestacija koje odavno ne služe ničemu? Možda zato?
  • Ime: Grga