Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Tripo Spahić, istoričar

Pripremajući se za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika, vernici SPC 28. novembra počinju šestonedeljni Božićni post, koji će trajati do pričešća 7. januara i podrazumeva uzimanje posne hrane i uzdržavanje od loših dela i zlih misli

Dolazi Božić, milo moje, s mirisima moga detinjstva i snežnim pahuljama koje će me ispuniti tugom; dobro znaš koliko te trebam baš za Božić, jer nikog takvog nemam na svetu, kao tebe, najdraže moje. Dolazi Božić, a meni će se opet učiniti kako vozom neko dolazi u Kraljevo, meni će one dve pomorandže poslednje iz ruku moje majke preliti tugu iz očiju, i zato budi ovde da me podsetiš kako ljubav posebno blista u Badnjoj noći, samo me pusti u svoje srce i svoje oči .....

                                                                                                            Željko Krznarić

Hrišćanski post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi i, prema Starom zavetu, dao zapovest Jevrejima da poste, jer će i njegovi učenici postiti.

Božić. Malo dete, rođenje! Štalica, zvezda repatica, pevanje anđela, pastiri.. jedna prekrasna idila. Idila kojom smo opkolili ono najvažnije na šta i ne mislimo, a to je da je Reč Božja postala čovek. Na to uopšte ne mislimo. Koliko hrišćana danas misli na to da je reč Božja postala čovek? Ako to i nekako verujemo, ali ta činjenica veoma malo dotiče naš život, a još manje ulazi u nas .

A ko je to Reč Božija? Da, dobro ste čuli ko je, a ne šta je Reč Božija? Jer, Reč Božija nije stvar, nego živa osoba. Osoba "istovetna sa Ocem, po kojoj je sve stvoreno, Bog od Boga, Svetlost od Svetlosti. "I kad Bog Otac, na početku, izgovara svoju Reč "neka bude "tada nastaje veličanstveno čudo prirode, kako ogromnog svemirskog prostranstva, tako i nevidljivog sveta atoma. Jer je Bog Vernost, Istina i Pravda, onda je i njegova Reč Vernost, Istina i Pravda. Zato je bilo moguće stvoriti takvu prirodu u kojoj se prirodni zakoni ostvaruju do savršenstva. I u svojoj vernosti, jer je to nebeski Otac palom čoveku nakon greha obećao, šalje svoju Reč na zemlju.

I opet se događa čudo u trenutku kad Bog, po anđelu, izgovara reč: " DuhSveti doći će na tebe i sila će te svevišnjega oseniti. "Nastaje novo stvorenje - večna Reč Božja, Sin Božji u krilu Bogorodice Marije postaje čovek. Božić - veliki Bog postaje mali čovek - novi Adam. Tajna je to Božićnih dana! Pastiri, noć, jaslice, svetlo - idila nam je odnela i sakrila istinu. A ta večna Reč Božja, postavši čovek, ostaje sama sebi verna, poslušna do smrti, do smrti na krstu "jer se u Isusu iz Nazareta pokazalo čovekoljublje Boga i Oca, on je opet veran svojoj ljubavi; jer je ljubio svoje koji bejahu na svetu do kraja ih je ljubio. "I zato, jer je bio veran sebi, jer je bio Istina u ljubavi, nije ostao u smrti: nego ga Otac uzvisi i darova mu ime - ime nad svakim imenom, da se imenu Isusovu pokloni svako koleno na nebu, na zemlji i pod zemljom. " I ovo je tajna večne istinite, verne , Reči koju slavimo na Božić, a za koju se pripremamo postom i molitvom, ali pastiri, noć, jaslice, svetlo - idila nam je odnela i sakrila tajnu Božića .

I mi smo kršteni u reči Oca i Sina i Svetoga Duha, po toj reči postali smo učesnici, baštinici carstva Božijeg. I naša reč bi trebalo da bude sveta i verna, trajna i istinita. Ali, nažalost, od naše reči nije ostalo ništa. Gledajte na Božju Reč. Kad Bog izgovara svoju Reč, nastaje svemir sa svim u njemu, nastaje red, nastaje život .

A kad čovek izgovara reč, nastaje nered, nastaje smrt. Sin proglašava, na sudu, pokojnog oca nepoznatim i nepoznata boravišta da bi oteo bratu i sestri deo nasledstva. Brat proglašava brata mrtvim da bi se dočepao njegove kuće. Političari proglašavaju laž istinom da bi došli na vlast, mediji proglašavaju i prikazuju smrt društva.

Posledica svega toga je rastuće nepoverenje među ljudima; nema više lepe, poverljive reči među prijateljima, među decom, braćom i sestrama, nema više duge, lepe, poverljive reči među mladićem i devojkom, nema više stvaralačke reči među bračnim parovima, iza svih tih praznih reči ostaju suze, bol, nepoverenje, nesigurnost. Naša reč izaziva smrt .

I ovog Božića zavaramo sami sebe, prevarimo druge, gradovi se blješte u svetlu, trgovine vrve ljudima, banke daju kredite, kupuju se pokloni, lažnom ljudskom rečju hoćemo zameniti istinitu Božju reč. Kako je žalosno gledati kuće okićene svetlom, a iza zidova razdor. O, kako je tragična ljudska reč! I pevat’ ćemo ovog Božića: "Slava na visini Bogu, a na zemlji mir" , a životna stvarnost nam navešta krv, smrt , nemir ... Ne, naveštaja pravog i istinitog mira neće biti dok ne pustimo u naše glave i u naša srca Božju reč i otpustimo svoju ljudsku, ubitačnu reč. Inače nećemo osetiti pravu radost Božića, nego svesno stavljamo oko Božića svetlo, blještavilo potrošnje, današnje moderne idile koja nam ne da videti pravu tajnu Božića .

"vetlo svetli u tami, tama ga ne obuze. K svojima dođe, njegovi ga ne primiše. Onima koji ga primiše dao je vlast da postanu sinovi Božji." Jesmo li to mi ovoga Božića?

Želim svima nama da vidimo i upoznamo stvarnost Božića, Božje večne Reči koja je postala čovekom. Neka i naša reč bude ispunjena Božjom rečju, onda će nam Božić biti stvarnost, a ne idila. Srećan početak Božićnog posta.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments