Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. novembar 2018.

Tek kada primenimo ono što su nam kao bogato duhovno nasleđe ostavile Delfa Ivanić, Nadežda Petrović i Milunka Savić, koje su cenile nasleđe svojih predaka, moći ćemo da kažemo da smo iz istorije nešto naučili, smatra profesor Dragoljub Danilović

Povodom stogodišnjice od završetka Velikog rata, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo u saradnji sa mesnim odborom Kola srpskih sestara organizovvala je književno veče „Žene u Velikom ratu“. U muzičkom delu programa nastupila je Jadranka Jagličić, a o Delfi Ivanić, Nadeždi Petrović i Milunki Savić govorio je dr Dragoljub Danilović, profesor istorije u kraljevačkoj Gimnaziji. Portal Krug prenosi deo njegovog predavanja:

    Da istorija ima svoj puni smisao govore biografije ličnosti koje su živele u burnim događajima lokalnih i svetskih ratova, na početku modernog doba kada su katastrofe, zločini, neizlečive bolesti i masovno umiranje bile sastavni deo života njenih protagonista. Zapamćene od strane malobrojnih potomaka, ali dovoljno snažne da svojom moralnom čistotom i  principama postanu  inspiracija i alternativa sveopštem urušavanju životnih vrednosti modernih vremena. Zašto smo u poslednjim decenijama zapostavili proučavanje veličanstvenih dela ljudi kao što su Nadežda Petrović, Milunka Savić, Delfa Ivanić, Nikola Tesla, Mihailo  Pupin,  Milutin Milanković...?

     Pre sto godina Kraljevina Srbija je imala žene koje su volele svoju otadžbinu i rečima i delima, pomagale su u njenoj odbrani, žrtvujući sopstveni život. Njihovo učešće u događajima ponekad podseća na bajku o pobedi dobra nad nosiocima zla i mržnje,  na priču o Leonidinoj hrabrosti, na žitija svetih hrišćanki iz prvih vekova Vere, Nade, Ljubavi i mati im Sofije. Saosećanje i spremnost da se život da za bližnjega, neustrašivost i skromnost bez želje da se dobije „zaslužena nagrada“. Osnivanje „Kola srpskih sestara“ na Veliku Gospojinu 1903.godine, predstavlja pravi primer saborne zajednice koja je neprofitabilna, nestranačka, dobrovoljna i utemeljena na primeni primera iz prošlosti. Sveta Jelena Anžujska, Sveta carica Milica, Sveta Angelina Branković, majka Jevrosima bile su uzor našim heroinama 20.veka. Bez samohvalisanja i bez ikakvog interesa ulazile su u najteže borbe. Bile su prosvetiteljke, dobrotvorke, medicinske sestre, borci na ratištu i veliki priložnice u mirnodopskom periodu. Srpski narod je do 1878. dugo čekao i konačno izborio svoje nacionalno oslobođenje. Žene koje su rođene u poslednjim decenijama 19. i početkom 20.veka posebno su cenile nasleđe svojih predaka, nameravajući  da delima umnože svoje talante.

I Nadežda, i Delfa, i Milunka, svaka na svoj način, pokazale su primerom kako se vodi borba za univerzalne vrednosti i postavlja najviša lestvica smisla ljudskog postojanja. Zato i treba da budemo ponosni što pripadamo narodu hristolikih žena 20.veka. Proverimo sebe da li smo  iz istorije bilo šta naučili, ili podižemo spomenike i obeležavamo jubileje da bismo sebe i svoju sujetu promovisali. Kada primenimo ono što su nam ove žene ostavile kao bogato duhovno nasleđe, tek tada ćemo moći da kažemo da smo iz istorije nešto naučili.

Dr Dragoljub Danilović

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments