Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

12. novembar 2019.

Život je Slovenku, učiteljicu muzike divnog glasa, kao izbeglicu 1941. doveo u Kraljevo; tri godine kasnije, posle koncerta na kojem kao da je nagovestila svoj kraj pevajući „Kad mladijah umreti“, stradala je u bombardovanju

Kraljevo je na početku Drugog svetskog rata, iako i samo u teškoj situaciji, pružilo utočište brojnim slovenačkim izbeglicama. Tako je 2. jula 1941. Godine, organizovanim železničkim putnim transportom iz Slovenije, sa svojim roditeljima stigla u Kraljevo i mlada Marjetka Karba, učiteljica muzike. Porodica Karba je smeštena u Guberevac gde je Marjetka postala učiteljica muzike.

Marjetka je imala prelep i školovan glas i osećaj za klasičnu muziku. Ona se uskoro nadaleko pročula kao sopran koji ima lep, bogat i snažan glas. Popularna je postala i zbog toga što je odlično poznavala i sviranje na klaviru, harmonijumu i na harmonici. Zbog svog talenta pozivana je na različite državne svečanosti i priredbe, da svojim raskošnim glasom ili sviranjem uveliča slavlje. Često je odlazila za Kragujevac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kruševac i Beograd da bi pevala srpskim domaćinima i Slovencima.

U Kraljevu doživljava poseban i veliki uspeh, gde se i preselila da bi svirala i pevala u rimokatoličkoj Crkvi svetog arhangela Mihaela. Prilikom službe se isticala svojim prelepim glasom, a omiljena numera joj je bila Ave Maria. Pevala je i u slovenačkom pevačkom društvu u Kraljevu, odnosno u kvartetu koji su još činili Ciril Veronek, Dušan Trbojević, Miroslav Čangalović, koji je kasnije postao čuveni operski pevač.

Na svoj trideseti rođendan 10. avgusta 1944. godine imala je posebno uspešan nastup u Kraljevu sa Veronekom i Trbojevićem. Čangalović je morao da napusti Kraljevo nekoliko dana pre nastupa, jer je bio partizanski ilegalac čiju vezu je otkrila okupatorska vlast.  U skladu sa ranijim dogovorom, nastupu su se pridružili i članovi hora iz Čačka, koje je predvodio Rajko Sikošek, Slovenac iz Maribora. Bilo je to posednje veče u Marjetkinom mladom životu. 

Mnogo decenija posle te noći, koja je započela veličanstvenim koncertom i nastupom Marjetke, a okončane bombardovanjem, Dušan Trbojević se sećao:

- Marjetka je predivno pevala Haceovu pesmu Kad mladijah umreti na poznate stihove Branka Radičevića i molitvu iz Toske. Uskoro smo se razišli svojim kućama. U neko doba noći probudi me snažna svetlost. Pogledam kroz prozor i vidim da je nebo osvetljeno stotinama svetlećih bombi. Istovremeno začuh potmuli zvuk aviona. Umesto da gađaju Fabriku vagona i prugu, engleski i američki avijatičari, navodno greškom su izručili svoj ubojiti teret na naseljeni deo Kraljeva. Među poginulima bila je i Marjetka. Svojim predivnim pevanjem na koncertu, ona kao da je nagovestila svoj kraj.

Marjetkino ime je uklesano na spomeniku žrtvama narodnooslobodilačkog rata u njenom rodnom Ormožu.

               Tripo Danilo Spahić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Mare

  Gost - Mare

  Ovo je odlican tekst. Nisam nikad ni cuo za ovaj deo istorije naseg grada. Prelepo.
  • Ime: Mare
 • Gost - Janko

  Gost - Janko

  Ne sme nam nestati Pariz, zarad gluposti pridošlica!!!
  • Ime: Janko
 • Gost - Aca

  Gost - Aca

  Sram vas bilo, da nam neuki otimaju omiljeno mesto, zarad licne promocije
  • Ime: Aca