Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Bio je Radoš ponosan što je neko iz njegove familije dogurao tako daleko, ali nije mu bilo drago što je brat bio na onoj ''liniji'', koja je njega  poslala na robiju

Radoš Munja je bio običan čovek, radnik, mučenik i stvaralac. Ponikao iz Gledićkog kraja, u grad došao trbuhom za kruhom. Tu je rabadžijao, dok nije stekao nešto malo novca i kupio Fijatov kamiončić, nosivosti jedne i po tone. S njim je, dalje, nastavio da prevozi robu kraljevačkim ulicama, stekao je nešto imetka, kupio kuću, jednu, pa nju prodao i posle kupio drugu, veću i na boljem mestu. Stekao je i nešto malo penzije.

Sa ljudima je bio ulepo, uvek spremam na razgovor, smeh, šalu...I družio se više sa nama mlađima, nego sa svojom generacijom. Nama iz komšiluka je često donosio po teglu meda iz njegovog pčelinjaka, tek onako, pažnje radi.

Tokom rata, još kao dečak, odnosio je u Gledićke planine, ponešto hrane, hleba, slanine... Za četnike, svakako... Drugih tada u Srbiji nije ni bilo. Možda bi i druge hranio, ali eto, ovi su bili tada jedina vojska u Srbiji, a u njegovom kraju, svakako – jedini.

Oni drugi su na vlast došli posle rata. I kao i u dugim slučajevima Radoš je proglašen neprijateljem, saradnikom četnika, nenarodnim elementom ...

Bilo kako bilo, tek, Radoš je odležao par godina robije. Ni kriv, ni dužan. Usput su mu dodali i koju otežavajuću okolnost, jer eto, nije se kajao zbog svojih dečačkih postupaka.

I kao što to u takvim slučajevima biva, za njega više nije bilo mesta u normalnom životu. Ostao je sam, bez pomoći i nade da u novom sistemu ima mesta i za njega. Snalazio se kako je sam umeo, mučio se, preživljavao... I tako do kraja života.

Komuniste nije voleo, ali kao čestit čovek, nikada nije ni pomišljao da ide korak dalje. Nije ih ni mrzeo...

A i kako da ih mrzi, kad je i u svojoj familiji imao istaknute funkcionere, komuniste, ali opet čestite ljude. Igrom slučaja, brat iz familije mu je dogurao do predsednika opštine, a kasnije i do ministra zdravlja. Za razliku od njega, ovaj je mogao da se školuje, završi medicinu, napreduje, dogura do visokih položaja. I ostavio je traga u gradu Kraljevu. U njegovom kraju, posebno...

Radoš je ostao da živi u svom svetu. Bio je ponosan što je neko iz njegove familije dogurao tako daleko, ali opet, nije mu bilo drago što je brat bio na onoj ''liniji'', koja je njega  ni krivog ni dužnog, poslala na robiju.

Kako se vreme menjalo, Radoš je svakog dana, živeo za dan kada će njegova pravda pobediti. Pad komunizma doživeo je kao svoju pobedu.

Pobeda demokratije ili ''demokratije'' nije mogla da prođe bez paljenja papira, zahvalnica, knjiga sa komunističkim, ideološkim predznakom. Praznili su se rafovi biblioteka, ormari u javnim preduzećima i ustanovama - punili se kontejneri knjigama, Titovim bistama.. Novo vreme tražilo je i nove knjige.

Na jednoj takvoj gomili odbačene literature, slučajno nađoh malu crvenu knjigu sa naslovom ''Kad nam je Tito bio gost'' – kratka monografija sa gomilom crno belih fotografija koje ilustruju Titove posete Kraljevu. I na jednoj od njih, Tito se srdačno rukuje sa Radoševim bratom, predsednikom opštine kraljevačke.

Upitan  da li poznaje onu dvojicu sa fotografije, Radoš se najpre zamisli, počeša se po gustoj kokoravoj kosi, razvuče lice u kiseo osmeh i pokaza prstom na Tita: ''Ovaj mi je poznat!?''. A onda premesti prst na deo fotografije sa likom njegovog brata i reče: ''A ovog što se rukuje sa ovim što mi je poznat, njega prvi put vidim'' i prasnu u smeh.

 

Na njegovom licu nije bilo mržnje, ni prema jednom, ni prema drugom. Takav je bio Radoš, zvani Munja.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments