Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

27. novembar 2016.

O Miroslavu Kačareviću, nekada novinaru Radio Kraljeva, na stranici sajta “Moć radija” pišu njegovi prijatelji, a prikazano je i desetak njegovih radio emisija

Reči izgovorene na radiju emituju se samo jednom i nikad više.  Nostalgična sećanja na neki stari radio vode pitanju šta se sa dogodilo sa brojnim lokalnim radio stanicama u Srbiji? Kako su te stotine novinara i tehničara ili čak hiljade iz pedesetak radio stanica uključenih u „Udružene radio stanice Srbije“ prošli u tranziciji. Šta je sa njihovim emisijama? Postoji jedan sajt “Audio i foto arhiv” (http://www.audioifotoarhiv.com), čiji urednik Dragoslav Simić, na stranici «Moć radija»,  čuva uspomenu na radio kao medij i na sve one koji su radio stvarali. Jedan od stranica posvećena je nekadašnjem novinaru Radio Kraljeva Mirosalvu Kačareviću.

U pripremi stranice posvećene ovom novinaru, učestvovali su Kačarevićeva kćerka Tijana i Dragoslav Simić, a doprinos je pružio i Kačov kolega novinar Dragan Bajović, koji je sada novinar Portala Krug, koji o svom nekadašnjem kolegi piše:

Miroslav Kačarević (15. jun 1949. - 9. april 2011.) bio je odličan radio novinar, a osim toga drag prijatelj i dobronameran čovek. Njegov rad makar i delimično nije doživeo sudbinu onih stotina naših kolega čiji su plodovi rada na radiju zauvek izgubljeni.

Prenosimo i deo objavljene priče posvećene Miroslavu Kačareviću, koji je napisao Dragoslav Simić.

PAPIR I RADIO

Danas i ovde, tu oko nas, replika jedne špice Radio Beograda, otkrivala je dragocenosti koje se zovu dokumentarne radio reportaže. Mogu da se čuvaju kao kućne relikvije, predaju se mlađima kao dokument iz života naših generacija, obeležavaju kraj XX ili početak XXI veka - kaže spiker u jednoj emisiji. Reči izgovorene na radiju emituju se samo jednom i nikad više. „Danas sam bacio radio kroz prozor“ - ali to je samo u pesmi dobar štos.

Međutim, prelistavam stare brojeve nekih novina sada 2016. godine i izvlačim naslove kao što je „Cela Srbija na zajedničkom talasu“, “Politika”, januar 1972. ili isti list, optimistički naslov „Širi se zajednički talas“, novembar 1981. Ti tekstovi podstiču nostalgična sećanja na neki stari radio i vode pitanju šta se sa tim silnim lokalnim radio stanicama dogodilo u Srbiji? Kako su te stotine novinara i tehničara ili čak hiljade iz pedesetak radio stanica uključenih u „Udružene radio stanice Srbije“ prošli u tranziciji. Šta je sa njihovim emisijama? Ako izuzmemo dve vodeće radio stanice Radio Beograd i Radio Novi Sad, ostale ne postoje. Osim Radio Niša koji je pretvoren u dopisništvo, fonoteka ove nekad moćne radio stanice sa juga Srbije je doživela sudbinu starog papira. Nove privatne muzičke radio stanice kojih sada ima bezbroj u republici nisu predmet ovog zapisa.

Sledi ključno pitanje: kako su završile i gde su te ogromne količine satkanih radio emisija lokalnih stanica, da li su završile u „starom papiru“? Izgleda kao da je neko zaista „bacio“ onaj radio iz osamdesetih kroz prozor?! Nema dokumenata o našim životima koje je mikrofonom beležio radio.

Mali deo emisija Miroslava Kačarevića našao se na stranici ovog sajta u elektronskoj formi. Te emisije mogu da se čuju. Kačo je bio odličan radio novinar, a osim toga drag prijatelj i dobronameran čovek. Njegov rad makar i delimično nije doživeo sudbinu onih stotina naših kolega čiji su plodovi rada na radiju zauvek izgubljeni. Ostao je Kačarević realno da svedoči kolika je Moć radija.

Kačarevićevi prilozi emitovani su i u okviru dokumentarne serije “Govori da bih te video” Drugog programa Radio Beograda, dok sam te emisije uređivao. Zahvaljujući toj činjenici nekoliko njegovih emisija je sačuvano, a ovde su prikazane četiri. Ostale Kačarevićeve emisije prikazane na ovoj stranici su sa sajta Narodnog muzeja Kraljevo.

IZ BIOGRAFIJE:

Miroslav Kačarević je završio je gimnaziju u rodnom gradu i već tada objavljivao poeziju, a kao student književnosti započinje profesionalnu karijeru u Radio Kraljevu. Imao je prijatan i prepoznatljiv bas vokal i bio je prvi spiker Radio Kraljeva. Pripremao je i uređivao emisije iz kulture. Bio je dopisnik Radio Beograda iz Kraljeva i urednik programa razmene Udruženih radio stanica Srbije. Bio je i urednik kulturne rubrike u listu "Ibarske novosti".

Dobitnik je brojnih nagrada za radio emisije iz oblasti kulture i dokumentarnog programa.

ZVUČNA MASKOTA RADIO KRALJEVA

„Ovde Radio Kraljevo“, dubokim i prijatnim glasom saopštio je kroz etar 31. decembra 1970. godine Miroslav Kačarević i na taj način obavestio javnost da je grad Kraljevo dobio svoju radio-stanicu. Bio je to istorijski dan za ovaj grad koji više neće morati da čeka milost velikih medija da izveste o ponekom ovdašnjem događaju. Sada imamo Radio koji će nas svakodnevno obaveštovati o događajima u gradu i čitavoj tadašnjoj opštini.

Miroslav Kačarević, zvučna maskota Radio Kraljeva, vrlo brzo se, osim čitanja vesti preko radija, prihvatio odgovornijeg i zahtevnijeg posla – novinarstva. Nije skidao sa ramena onaj ne baš tako lak magnetofon marke „uher“, trčao je od događaja do događaja, javljao se u program direktno sa ulica Kraljeva, izveštavao ponajviše o kulturnim došavanjima... Potom je, uz rad na radiju, ali ne samo na Radio Kraljevu, na kojem je urednik Kulturnog programa, već i na Radio Beogradu, počeo intenzivno da piše i za „Ibarske novosti“ u kojima ubrzo postaje urednik Kulturne rubrike. Međutim, zahvaljujući onoj prevelikoj ljubavi prema radiju, na koji je došao pobedivši na opštejugoslovenskoj audiciji za spikere, Miroslav Kačarević neumorno snima reportaže o običnim ljudima i njihovim sudbinama i biva nagrađivan na domaćim i internacionalnim festivalima radijskog stvaralaštva.

Nažalost, ovaj talentovani i izvrsni radijski stvaralac, sedam godina pre isteka radnog staža, napušta Radio Kraljevo i „Ibarske novosti“. Pobunio sam se protiv te njegove odluke smatrajući je nepromišljenom. Međutim, on mi tada reče da se sa broda koji tone valja na vreme iskrcati. Sada vidim da je bio u pravu. Ali, nije pravedno što se njegov život tako brzo završio.

Dragan Bajović

 

Izvor: http://www.audioifotoarhiv.com/moc_radija/MiroslavKacarevic.html

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments