Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Priča o posmrtnim govorima, neodoljivo me podseća na sladunjave govore o Evropi: kad odživimo mučenički, deo života, sledi nam ''rajsko naselje'' u Evropi; u to veruje 65 procenata građana, a problem su oni preostali - 35 odsto kojekakvih ''nadžaka''

Na posmrtnim govorima, najteže je položiti ispit iz retorike; tu se, tek, meri svaka reč i svako ima neku primedbu; jedino pokojnici nikada nisu izrazili nezadovoljstvo, njima je svejedno.

Kada neko umre u selu, običaj je da se održi govor. Ako je neko viđeniji, govor obično pripremi neko u ime firme u kojoj je pokojnik radio ili, u najgorem slučaju, neko ispred mesne zajednice. Ovi govori su obično isti. Čuvaju se u fiokama kojekakvih ''ćata'' i po potrebi se aktiviraju tako što se na brzinu, u već postojeći tekst, ubaci ime novog pokojnika. Naravno, isti tekst, čuva se i za svakog sledećeg. ''I tako'', što bi rekao Radoš Bajić u kultnoj seriji ''Selo gori ...'', sahrana se obavi,  '' malo se zamaste tanjiri, popije se poneka i to ti je to...Nema tu neke velike govorancije...''.

Tamo gde nema ko da održi govor, posao ''po službenoj dužnosti'' obave sveštenici. I ovi govori (naslušao sam se i takvih), su opet isti. Svode se na priču da je ovozemaljski život ''za malena carstvo'' uz molitvu Gospodu da pokojniku oprosti grehove ''voljne i nevoljne'' i podari večni život u ''rajskom naselju''. Za razliku od onih govora koje pripreme nevešti ''civili'', govori sveštenika ulivaju optimizam. Dakle, nije sve izgubljeno, život se nastavlja  u ''rajskom naselju'', naravno za one koji takvu počast zaslužuju. Svakako, i za one koji veruju.

Vernicima, dakako,  prija priča o ''životu posle života'', posebno u onom delu koji govori o ''rajskom naselju''. Što bi rekli Cigani ,,tek je tamo lačo''.

Ateisti slabo drže do toga i zastupaju tezu da samo samoubice veruju u onozemaljski život .Zato  sebe ''pre roka'' lišavaju života, da bi, stigli tamo gde svi idemo, a inače nam se ne žuri.( P.S. Njima se, dakle  - žuri).

Cela ta priča me neodoljivo podseća na sladunjave govore o Evropi. Kad odživimo ovaj, mučenički, deo života, sledi nam ''rajsko naselje'' u Evropi. U ovu priču, prema zvaničnim istraživanjima veruje 65 procenata građana. Problem su oni preostali - dakle  35 odsto kojekakvih ''nadžaka''.

Smrt je granica između ovozemaljkog života i ''rajskog naselja''. Tu granicu svi prepoznaju. Granica između ''Evrope'' i svega, što ''Evropa nije'', još uvek nije određena. Ne znamo da li tu granicu čini život, ili samo lepa priča o životu.U svakom slučaju, zauktali smo se, pa kako nam bude.( P.S. Nije nam prvi put da se ''zaukćemo'').

Elem, u ediciji ''Naša prošlost'' (izdanje Istorijskog arhiva u Kraljevu, broj 7), nedavno sam našao tekst o Hitlerovim plakatima iz 1943. godine. Plakat je, u to vreme, bio moćno sredstvo informisanja (nije bilo interneta, radija, televizije, mobilnih telefona ...). Pismeni ljudi su bili retkost. Oni su mogli da, okupljenim građanima, pročitaju šta piše na ''zidu'', a ostali (čitaj: nepismeni) su mogli da slušaju i da, ono što upamte, prenesu dalje.

A na plakatu, koji mi je zapao za oko, zbog kukastog krsta na sredini, doslovce piše: ''ŠTA ĆE BITI KAD POBEDI NACIONALSOCIJALIZAM (čitaj: šta će biti kad pobedi Hitler). Dakle: ''SRPSKI NAROD POSTAĆE ČLAN VELIKE EVROPSKE PORODICE. Srbija neće biti moneta za potkusurivanje računa između velikih sila. Nestaće  strah  od novih ratova, a narod će se posvetiti podizanju svog i opšteg blagostanja uz podršku UJEDINJENE EVROPE. Rad će postati jedina i uistinu prava vrednost. Duhovna narodna blaga, vera, porodica, sve kulturne tekovine, privatna svojina /stvarni pokretač napretka/ biće zaštićeni i obezbeđeni. Otpočeće nov, bolji život. Iz krvi najboljih sinova EVROPE nići će i za Srbiju novo doba, doba mira i narodnog blagostanja''. Na kraju teksta se ostavlja alternativa srpskom narodu:  ''NEMAČKA – ŽIVOT ili BOLJŠEVIZAM (Čitaj: Rusija) – SMRT''

Pre no što se održi još jedan govor,o Evropi, blagostanju, opštem prosperitetu i napretku, možda je pametno pročitati ponovo tekst sa Hitlerovog plakata. Za početak, zaboravite da na njemu stoji kukasti krst. Možda ste istu ''priču'' već čuli, (nebrojeno puta, u poslednjih deset godina).

U svakom slučaju, običaj je da se održi govor. Na posmrtnim govorima, najteže je položiti ispit iz retorike. Tu se, tek, meri svaka reč i svako ima neku primedbu; jedino pokojnici nikada nisu izrazili nezadovoljstvo. Njima je svejedno.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Pametnome dosta.
    • Ime: Stanar