Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Rade Velizarov Erac.

Jedna davno napisana crtica za koju je inspiracija bio intervju tadašnjeg upravnika groblja lokalnom kraljevačkom nedeljniku, a povodom otvaranja nove kapele na lokaciji Novog goblja na Barutani

Čitam u jednim lokalnim novinama afirmativan tekst o kraljevačkom  groblju. To je i jedini tekst koji zrači optimizmom. Svi ostali su sumorni, govore o problemima, katastrofama, štrajkovima,  pljačkama, hapšenjima, porazima u fudbalu...

Elem, grad je pre nove vlasti  dobio novu kapelu. Sveštenici su je osveštali, za vreme stare  vlasti, a sada se njom diče ovi drugi (Prost narod bi rekao: ''Ku’če se...).

Ono što grad do sada nije imao je i rashladna komora, što će reći, žurbe nema. Ko umre, može mirno da se ''ladne'', jer pod ilovaču se nikome i ne žuri. Komora ima čak 12 mesta, dakle i ’’društvo’’ je obezbeđeno, tek da pokojnicima ne bude dosadno.

Što se sveća tiče, njih više ne držimo u rukama, već odlažemo u  posebne posude. To je novina. Boja sveća je, za sada, ostala ista. Eventualne promene u tom delu su moguće, ako odlučimo da se više ne krstimo sa tri prsta, već da dodamo i preostala dva. Ako je sve ''evropsko'' onda i u tom delu ne bi smeli da zaostajemo. Brže bi nas 'takve' primili u Evropu , ovakve– teško.

Što se Evrope tiče, lično mi se ne žuri, jer ona dva ''preostala'' prsta, zbog uslovnog refleksa, savijam i nesvesno (odmah bi me prepoznali). Za groblje - važi isto. Tamo  mi se, tek, ne žuri.

Nacionalna ravnopravnost je ''evropski standard''.  S obzirom da u Kraljevu ne postoji predstavništvo (zamislite - ''predstavništvo'' ?!) muslimanske verske zajednice, kažu,  ''kada se dva – tri pokojnika te veroispovesti smeste, (čitaj: nakupe...) onda dolazi hodža iz Novog Pazara''. Što će reći, u tom slučaju se radi ''na veliko''. Ako za ovo čuje gospođa Biserko, ili ne daj Bože, Nataša Kandić, jedino rešenje je da upravnik groblja podnese ostavku. (razlog: forsiranje nacionalne neravnopravnosti). Helsinški odbor za ljudska prava je svakako na potezu.

Na groblju, u proseku, svake godine bude sahranjeno 300 ljudi, ali građani, kako kažu , ''mogu da budu mirni narednih nekoliko godina'', jer mesta ima. Dakle, ''mirni'' ili ''mrtvi 'ladni'' – sasvim svejedno, jer niko nije ostao nesahranjen, što će reći, sekiracije nema.

Ako sam dobro razumeo, predviđa se i rušenje divlje gradnje  oko groblja, jer ko daje pravo živima da žive. Mrtvi su nas održali – njima hvala. Uostalom, i sam sam zašao u godine, kada više ljudi poznajem sa slika na spomenicima, nego na ulici. Ovima sa slika bih dao i pravo glasa, (nekima sa ulice bih - oduzeo). Da se jednom zna, ko se pita.

''Tehnika sahranjivanja'' je posebna stvar. Mogu da Vas sahrane i u tuđ grob. Prethodni ''vlasnik'' se i ne pita. Njega, samo malo ''ušenu''. Novina je i sahranjivanje ''na sprat'' – jedni preko dugih.  Tu su već moguće različite kombinacije. Oni koji su se jahali na ovom svetu, mogu da nastave i dalje. Ko će koga da jaše na onom svetu, to već odlučuje vlast (čitaj: uprava groblja) na ovom svetu. Nisam pročitao da mogu da nas sahranjuju i ''dubke'', ali eto, predlog možda i nije loš (racionalnost, ekonomičnost, sve su to ''evropski standardi'' ...).

Što je najvažnije, nova vlast je poništila  sve odluke one stare vlasti, pa se sahranjivanje vrši po starim cenama, Prema tome, ako se neko premišlja da umre, sad je momenat. Nikad nije bilo jefinije. Uz to,  zbog ''trapavosti i neodgovornosti'' stare vlasti, nije donet ni nov cenovnik, pa se već pomenuto ''rashlađivanje'' ne naplaćuje.Dakle, divota jedna.

Na umrlici može da piše da je pokojnik izdahnuo u vreme demokratske vlasti, pa mu je, utoliko, bilo lakše.

Mesto na groblju može da se obezbedi i za života -  avansno, u ''pri pejd'' varijanti. Što bi rekao Radovan Treći: ''Dođeš, platiš, pojedeš, popiješ, divota jedna...''.

Vaše je, dakle, samo da umrete.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments