Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Osamnaest godina ljudima treba da bi nas shvatili koliko-toliko, ozbiljno, to je uzalud potrošeno vreme, a život je ništa: na jedna vrata uđeš, na druga izađeš;  dok lupiš dlanom o dlan, shvatiš da si, tu negde, pri kraju

Blagomira zatekoh ispred lekarske ordinacije. Prevalio osamdesetu... On, doktor u penziji, kod lekara čeka... Da mu produže dozvolu za upravljanje autom.

Život ti je ništa. Na jedna vrata uđeš, na druga izađeš. I dok lupiš dlanom o dlan, shvatiš da si, tu negde, pri kraju.

Čovek je biološki nesavršeno biće. Kao dete, igračka si za odrasle. Do osamnaeste, niko te i ne računa, ne zarezuju te za ozbiljno. Nisi ni krivično odgovoran, ako napraviš neki belaj. A onda, živiš još jednom, dva, tri, ’ajd’ i četiri puta, po osamnaest godina.Više, ne.

’Ej, bre... pa, krava živi petnaest do osamnaest godina, ali, krava je krava, posle godinu dana. Isto je i sa psom: pas živi petnaestak godina, ali pas je pas, posle pola godine.

Osamnaest godina nama treba da bi nas shvatili koliko – toliko, ozbiljno... Uzalud potrošeno vreme.

Vladika Rade je živeo samo trideset i sedam godina, ili dva puta po osamnaest i još, za mrvicu, jače. A „imao se rašta i roditi“... Mogao je da živi i devedeset i sedam godina, ali ne da Bog sve... Na jednoj strani ti da, a na drugoj oduzme. U konačnom zbiru, bitan je rezultat. Dobar si, ako ti više da, n’o što oduzme. I obrnuto... Da prostiš, s’eb’o si se, ako ti više oduzme, n’o što ti da.

Jerotića sam slušao nedavno, ne znam po koji put. Veli, da je muškarac, najjači, u svakom pogledu, mentalno, fizički, seksualno, od pedesete do šezdesete godine, ako ga, predhodno, ne unište alkohol, duvan i politika. Tako govori on u devedeset i trećoj godini života. Navodi na razmišljanje... Pio jesam, ali umereno. Bila mi je uvek bitnija čaša, nego vino u čaši. Jer, ne volim kad mi vino sipaju u običnu čašu, bez stope. To je, kao da mi šamar udare, a da reaguješ ne ide, jer reći će da si sitničar i zakeralo. Duvan sam mrzeo zbog smrada u kući, odelu, kosi i ustima. Ali, ponekad sam znao da zapalim, onako u sitne sate, u društvu, uz muziku i onu čašu sa stopom. Politikom sam se bavio u samoodbrani. ’Bem li ga gde sam ja u toj priči.

Gledam Blagomira... Ostario, ali rečit je, vedar, zdrav u pamet... Po godinama, otac bi mogao da mi bude.

Znam, voleo je život i žene.

Veli: „Život ti je, Radovane, dok možeš da 'ebeš stojeći...“

Shvatio sam, sve je u kolenima!?

Kad te žiga u kolenima, to onda najavljuje promenu vremena.

A vreme je život.

Foto: Pixabay

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - onaj ko pomalo ume da cita

    Gost - onaj ko pomalo ume da cita

    gfde smo to poceli da idemo, cemu da se nadamo, sta da trazimo ili uopste koliko dugo mislimo ovako da zivimo...sve je imalo smisla da bi na kraju postalo obesmisljeno,Niko nikad nije sazano ko je to uradio i zbog cega. Cinjenica je jedna, to je uradjeno na zalost svih nas, ostalo je bez mohgucnosti da se ponesto nekad i popravi. Zato, gospodo mlada, pakujte se i idite. Ovde nema nicega sto bi vas vise zadrzavalo. Potrazite svoju srecu negde tamo gde sunce zalazi i upamtite, na timmestima je lepse negio ovde jer tamo ce sunce uvek izaci, ovde vise nikad. Taman je dan ...
    • Ime: onaj ko pomalo ume da cita