Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Osamnaest godina ljudima treba da bi nas shvatili koliko-toliko, ozbiljno, to je uzalud potrošeno vreme, a život je ništa: na jedna vrata uđeš, na druga izađeš;  dok lupiš dlanom o dlan, shvatiš da si, tu negde, pri kraju

Blagomira zatekoh ispred lekarske ordinacije. Prevalio osamdesetu... On, doktor u penziji, kod lekara čeka... Da mu produže dozvolu za upravljanje autom.

Život ti je ništa. Na jedna vrata uđeš, na druga izađeš. I dok lupiš dlanom o dlan, shvatiš da si, tu negde, pri kraju.

Čovek je biološki nesavršeno biće. Kao dete, igračka si za odrasle. Do osamnaeste, niko te i ne računa, ne zarezuju te za ozbiljno. Nisi ni krivično odgovoran, ako napraviš neki belaj. A onda, živiš još jednom, dva, tri, ’ajd’ i četiri puta, po osamnaest godina.Više, ne.

’Ej, bre... pa, krava živi petnaest do osamnaest godina, ali, krava je krava, posle godinu dana. Isto je i sa psom: pas živi petnaestak godina, ali pas je pas, posle pola godine.

Osamnaest godina nama treba da bi nas shvatili koliko – toliko, ozbiljno... Uzalud potrošeno vreme.

Vladika Rade je živeo samo trideset i sedam godina, ili dva puta po osamnaest i još, za mrvicu, jače. A „imao se rašta i roditi“... Mogao je da živi i devedeset i sedam godina, ali ne da Bog sve... Na jednoj strani ti da, a na drugoj oduzme. U konačnom zbiru, bitan je rezultat. Dobar si, ako ti više da, n’o što oduzme. I obrnuto... Da prostiš, s’eb’o si se, ako ti više oduzme, n’o što ti da.

Jerotića sam slušao nedavno, ne znam po koji put. Veli, da je muškarac, najjači, u svakom pogledu, mentalno, fizički, seksualno, od pedesete do šezdesete godine, ako ga, predhodno, ne unište alkohol, duvan i politika. Tako govori on u devedeset i trećoj godini života. Navodi na razmišljanje... Pio jesam, ali umereno. Bila mi je uvek bitnija čaša, nego vino u čaši. Jer, ne volim kad mi vino sipaju u običnu čašu, bez stope. To je, kao da mi šamar udare, a da reaguješ ne ide, jer reći će da si sitničar i zakeralo. Duvan sam mrzeo zbog smrada u kući, odelu, kosi i ustima. Ali, ponekad sam znao da zapalim, onako u sitne sate, u društvu, uz muziku i onu čašu sa stopom. Politikom sam se bavio u samoodbrani. ’Bem li ga gde sam ja u toj priči.

Gledam Blagomira... Ostario, ali rečit je, vedar, zdrav u pamet... Po godinama, otac bi mogao da mi bude.

Znam, voleo je život i žene.

Veli: „Život ti je, Radovane, dok možeš da 'ebeš stojeći...“

Shvatio sam, sve je u kolenima!?

Kad te žiga u kolenima, to onda najavljuje promenu vremena.

A vreme je život.

Foto: Pixabay

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:6 am   |   Sunset: 4:2 pm
83%     4.9 m/s     33.187 bar
Forecast
PON Low: 0 °C High: 1 °C
UTO Low: -1 °C High: 1 °C
SRE Low: -5 °C High: 0 °C
ČET Low: -5 °C High: 0 °C
PET Low: -5 °C High: 3 °C
SUB Low: -1 °C High: 3 °C
NED Low: -2 °C High: 1 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C
UTO Low: -1 °C High: 6 °C
SRE Low: 0 °C High: 5 °C