Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Kroz durbin ugleda bele konje na livadi ispod gradine; ne, ne sanja, beli konji, na livadi, tačno u preseku dijagonala, katastarska parcela 584 KO Varoš Kraljevska

- Vojnički sanduk sa dokumentima je tamo u ćošku. U njemu je sve; naredbe, spiskovi, depeše, telegrami... Ovo je moje lično...  – kapetan pruži Dragutinu u ruke Karađorđevu zvezdu i nastavi - meni više ne treba, a ti, ako se nanosiš, glave, sačuvaj je za uspomenu. Ja odlazim Dragutine, da još jednom zapalim sveću majci, dole u Varoši, ako budem mogao da se probijem, a da me ne uhapse. Živ se predati neću, mene neće mrcvariti. Puna je Morava, onih koji su verovali u njihovu pravdu. Izdali su nas Dragutine svi: saveznici, vlada, kralj... Upamti rode, Englezi su naši vekovni neprijatelji... Ako decu budeš imao, vaspitavaj ih da njima nikada ne veruju...

Izljubiše se na pragu ispred vodenice. Dragutinu linuše suze.

Kupine su te godine rodile. Na kosi iznad Gradine, u mraku, obraz mu ogreba trn sa grane . Mrkli je mrak. Pod prstima, napipa lepljivu krv na obrazu.

Tamo na zaravni je crkva.Do nje će, lagano na konju, a dalje peške i sam. Opasno je da konj zanjišti u gluvoj noći i oda ga. Konj je pametna životinja, najpametnija, ali ne zna životinja, kakve su životinje ljudi.

Crkva svetog Ilije, na zaravni ispod Gradine, beše zarasla u šipražje i korov. Oko nje su stoletni hrastovi, mrkli mrak i tišina. Par bližih kuća je na dovoljno bezbednom odstojanju. Te familije je poznavao. Ne bi trebalo da mu odatle preti opasnost.

Vrata na crkvi behu zaključana. Milorad kleknu, položi šmajser na kameni pločnik i očita u sebi molitvu. Tu ispred crkve:  „Oče naš, koji si na nebesima, da sveti ime tvoje...“

Nigde žive duše, ni svetla u kućama. Tu i tamo začuje se lavež pasa. Dole iznad Morave, počinje da rudi zora.

Konja je ostavio na sokaku ispred crkve. Poljubio je Dilbera, kao da se od rođenog brata oprašta. Četiri godine mu je bio veran, još od bitke na Višegradu, a onda, i dalje, kroz Srbiju.

Morava je najplića na gazu iznad vodenice. Dalje, nizvodno, su virovi i vrbaci. Tu je odrastao, znao svaki kamen, svaki grm i vrbu koja se nad vodom nadvija. A opet, za ove četiri godine, sve je nekako drugačije. Put do vodenice je zarastao, pojela ga šuma sa jedne i druge strane. Kućica na obali beše sa obrušenim krovom, istrulile klupe na kojima su pomeljari nekada sedeli, čekajući svoj red da samelju žito. Vodenica je zapaljena pri opsadi Varoši. Granata je pala na par metara od drvene kapije, a onda je vatra zahvatila i uništila sve drugo. Ostale su nedogorele grede, gvozdene klanfe, metalna kofa za vodu i nešto, na zgrarištu razbacanog, posuđa: par tanjira i metalne viljuške... Milorad, nogom zakači metalnu vojničku čuturu, te ona zazvoni u onom mraku.

Rana je jesen, a Morava je u jutarnjim satima, hladna i usred leta. Srećom, sprud je ostao isti kao nekada. Na gazu, voda do kolena. Ispraznio je šaržer. Jedan, po jedan, metak je upadao u vodu. A onda, šmajser bacio na jednu stranu, dublje u vir, a prazne okvire u drugu stranu. To mu više neće trebati. Gvožđe u vodi, brzo satrune.

Dalje, pešice, uz brdo ka kosi iznad Varoši, sam u suknenim pantalonama i sa belom lanenom košuljom, raskopčan. Na nogama, čizme, gužvarice isprljane moravskim blatom. Koporan sa gajtanima i crvenom postavom je ostavio na prvoj kapiji, pored koje je prošao.

- I to će trebati nekome. Meni, više ne...

Za opasačom, parabelum i kratak oficirski bodež. I durbin na grudima, okačen kožnim kaišom oko vrata.

Groblje je dole u podnožju brda. Tu su svi njegovi. Grobovi su im tamo na kraju ispod starog javora. Četiri godine nikome sveću zapalio nije.

Svitalo je...

Dole u Varoši počeše da se pale svetla. Negde, ona električna i nešto jača, a u većini kuća lampe sa gasom. Iz daljine se vidi razlika. Prvi petlovi su najavljivali novi dan. Rika volova i škripa šinskih kola, negde u daljini.

Beli mermer, koga je vreme nakrivilo i porculanska, elipsasta slika na spomeniku. Grob zarastao u korov i davno zasađeno cveće.

Milorad golim rukama počupa korov sa majčinog groba i sede na gotovo istruleo panj, nekad davno, posečenog bagrema.

Tamo preko Morave je Gradina, kupasto brdo iznad poslednjih kuća u selu. Tu mu je ostalo detinjstvo, mladost, dani pre no što je krenuo na školovanje, u podoficirsku školu, a onda i na vazduhoplovnu akademiju. Tu se vratio prvi put kao zreo momak, u uniformi, sa šapkom na glavi, ogrnut šinjelom, ponosan.

Celo selo pred očima, k’o na dlanu, vidi se durbinom, sa varoškog groblja.

Da, to je ta parcela, jasno oivičena šumom, kao nacrtna, na Gradini sa one strane Morave. Ta kvadratna površina, hektar i nešto jače. Katastarska parcela 584.

Milorad zatvara oči sedeći na panju pored majčinog groba. Opet mu se u glavi seku dijagonale, linije koje spajaju suprotne uglove na livadi, ispod Gradine... tamo preko Morave. Da, to je ta tačka, tačka životnog oslonca, tačka sa koje je mislio da može zemlju podignti.

Bela put, na mesečini, nago devojačko telo na crvenoj postavi oficirkog šinjela, mladeži, kao sazvežđe. Da tu je on postao muškarac, tu je Milica postala žena. Na onoj tački u preseku dijagonala katastarke parcele 584 KO Varoš Kraljevska. Onog leta, kada se vratio iz oficirske škole, mlad, lep i jak. Tu je prvi put ljubio devojku.

Otvara oči. Još jednom podiže durbin i usmeri ga Gradini. I ugleda bele konje na livadi ispod gradine. Ne, ne sanja, ovo san nije. Beli konji, na livadi, tačno u preseku dijagonala, katastarska parcela 584 KO Varoš Kraljevska. Ona ista tačka, u preseku dijagonala.

Ugasio je cigaretu, poslednju koju je imao. Lagano nožem rasparao pojas suknenih pantalona i izvadio, kao zlato žut, pištoljski metak, poslednji. Reski zvuk metala, zaparao je grobnu tišinu varoškog groblja. Škljocnuo je repetirani parabelum.

Tog dana, skojevci obučeni u kratke engleske bluze, mokrili su po mrtvom telu kapetana Jugoslovenske vojske u otadžbini. Tu, na gradskom trgu Varoši Kraljevske.

foto: Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments