Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

Zvona su odjekivala sa tornja crkve, tamo u daljini, po koji slučajan prolaznik se okretao ka istoku, pravoslavci su se krstili, a Bajka je platila prodavcu sanduk od slavonskog hrasta, najskuplji

Tu pored Vrbasa, rodila se ljubav. Milan, sreski činovnik, visok sa zaglađenom crnom kosom, uvek doteran, izbrijan u besprekorno čistom, ispeglanom odelu od engleskog štofa, ogrnut dugim mantilom, sa crnim šeširom na glavi i šalom oko vrata. Bajka, devojka iz bogate trgovačke kuće, sa kosom uvijenom u kike, širokom balskom haljinom, visokim štiklama i damskom tašnicom ispod ruke.

Takve lepote nije bilo nadaleko. Oko Bajke su se, nekada, otimali gradski momci, oficiri, činovnici, trgovci i gazdinski sinovi. Bela put, kao zift crna kosa i plave oči. Tanak struk i duge noge ispod širokih damskih haljina. I muštikla, ona tanka damska, sa opojnim mirisom hercegovačkog duvana. Korak, lak, graciozan. Šešir sa čipkom i mrežicom preko očiju.Kad prođe, duž ulice, kao da zamiriše kaldrma.

Okretala se banjalučka čaršija za njima. Posle dugih šetnji, odseli bi na terasi ispred kafane „Dukat“, tu pored Vrbasa. Negde iz dna kafane, kroz otvorena vrata, obično bi dopirao zvuk violine. Ulicom je prolazio narod, seljanke sa cegerima u ruci i maramom na glavi, oficiri sa sabljama i ordenjem na grudima, sveštenici u dugim crnim mantijama, hodže sa belim kapama i brojanicama u ruci.

Sevali su noževi, tamo u mahali. Neki pijani momci se posvađali, budni sanjajući Bajku, u dugim pijanim noćima.

Ej bre, jedino je ženska lepota, lepota. Sve drugo je izvedeno stanje.

To jutro, Milan se kratko zakašljao, za radnim stolom i tanak mlaz krvi mu krenu iz usta niz obraz.

Da, to je to. Osećao je poslednjih godinu dana, da mu daha ponestaje, zamarao se pri dugom hodu, morao da odmori, na pola stepeništa Sreskog načelštva.

Koji dan kasnije, na hrastu pored Crkve, osvanula je umrlica.

Ulica je bila je prazna. Tek pokisla kaldrma, zveket točkova na fijakeru i praporci na konjima. Zvona su odjekivala sa tornja crkve, tamo u daljini, a po koji slučajan prolaznik se okretao ka istoku. Pravoslavci su se krstili.

Bajka je otvorila novčanik sa zaklopom boje zlata i platila prodavcu mrtvački sanduk od besprekorno sjajnog slavonskog hrasta. Najskuplji...

Beli konji, fijaker sa fenjerima sa strane i prosedi rabadžija sa starim šeširom na glavi. Pozadi, na crvenoj čoji ona... Sama.... Veliki buket cveća i mrtvački sanduk, ukoso uspravljen na drugoj polovini sedišta.

Da tu iza krivine je kafana „Dukat“. Tu su obično sedeli.

- Molim Vas, zaustavite i sačekajte da još nešto obavim...

Karirani, crveno-beli stolnjak i dve čaše vina na stolu. Preko puta, prazna stolica za Milana.

- Molim vas, vatre – tiho progovori Bajka, vadeći iz tašnice, crnu muštiklu sa zlatnim prstenom na vrhu.

Sladunjav miris duvana okadi provetrenu salu kafane „Dukat“.

- I muziku molim... Da muziku, ovo je za vas...

Bajka pruži par izgužvanih novčanica, ostarelom violinsti za susednim stolom.

- Koju pesmu, gospođo!?

- Pesmu!? Onu koju nikad niste pevali: „Otkako je Banja Luka postala, nije lepša udovica ostala...“ Tu pesmu da mi pevate...

Ispijena čaša se razlete u ćošku kafane. Ona druga osta nepopijena.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments