Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Rade Velizarov Erac

’Oće bit’, neće bit, posle tri merenja, na popisu ustanoviše da fali tri metra cica, onog svilenkastog, za suknje i haljine; Vitomir je odgovarao samo za zloupotrebu pečata: nije mala stvar, država je to, a pečat je pečat

Prodavnica je bila zadružna. Rafovi drveni, poluprazni, patos  olajisan, crn. Od robe, tek ono osnovno, par džakova soli, ekseri, nešto malo šećera lomljenog na kocke, gas za lapme, hercegovački duvan, sapuni elipsasto zaobljeni, izliveni u nekoliko boja...

Kad se založi omanja bubnjara, dućanom se prostre miris ruže, jer baš tako su mirisali uredno složeni sapuni.

Knjigovodstvo ti je valjda neka nauka. Izučava se to i danas na kojekakvim školama. Knjige moraju biti uredne i da u njima sve lepo piše: vrsta robe, šifra, ulaz, izlaz, saldo, bruto, neto... Svaka rublika ima svoje značenje.  Na kraju stoji i ono „napomena“ gde možeš da napišeš nešto što u  ostalim rublikama predviđeno nije.

Država je to bila. Probude te u sred noći, crvenim voskom zapečate radnju na vratima i do jutra traje popis. Ne daj, Bože, da ti nešto zafali. Ako si nešto proneverio, u ’aps  te vode, direkno iz dućana i to u ranim jutarnjim časovima, kad se narod razmili. Baš tako...  Taman da ti  svi vide lisice na rukama ...

To jutro, nastala je dreka u stanu varoškog žandarma, na spratu izdan apsane. Čulo se do pola ulice, kako Radisav šamara svoju ženu. Probudio se kasno i onako bunovan bacio pogled na polugolu ženu pored sebe.

I gde baš to da vidi... Na butini, tik ispod kuka, pečat, lepo utisnut, da može, u krug, sve da se pročita: „Zemljoradnička zadruga, prodavnica br. 2“... U sredini stoji grb sa ona četiri „S“ – „Samo sloga Srbina spasava“.

I tako je krenula istraga.

Probudiše Vitomira da, u cik zore, otvori dućan.

Rekli mu drugovi u kožnim mantilima da je naređen hitan i vanredan popis robe. Njegovo je bilo, samo da sedi u ćošku i odgovara na pitanja.

Najpre mu tražili pečat. Brkati udbaš ga odmeri, dunu u njega i otisnu ga  na papirnom džaku od soli. To je to... Istraga je završena. Isti pečat je i na Miljojkinoj butini: „Zemljoradnička zadruga, prodavnica br. 2“... I državni grb u sredini: „Samo sloga Srbina spasava“.

Vitomiru prođoše žmarci niz kičmu. Vrati mu se film od pre dva-tri dana. Tu, na sred dućana, onako preko tezge, „presavio“ je Miljojku. Škripala je  razglavljena tezga i patos ispod njih.

’Ej bre, žensko ti je to. Kad ti se ona stvar digne, onda pamet stane. I ni sam ne zna što mu je to trebalo.  U onom vrtlogu strasti, škripe i dahtanja, zgrabio je  zadružni pečat sa stola i njime „overio slučaj“. Ostao pečat na desnoj butini, pored ona tri mladeža, tik ispod Miljojkinog kuka.

Knjige su bile uredne.

Sve je bilo po čapu: ulaz, izlaz...  Popisaše sapune, so u džakovima, gas za lampu...

I nađoše manjak. U celom dućanu, fali samo tri metra cica. To je onaj svilenkasti materijal za suklje i haljine. ’Oće bit’, neće bit, tek, posle tri merenja, ustanoviše da fali tri metra, duple širine...

Vitomir je i to uredno upisao u knjige. Pisalo tamo: „dužnik“ – Miljojka, „količina“- tri metra cica, „napomena“ – otpisano, šifra „J“.

Ovo „J“ je, valjda, imalo svoje značenje.

Sve je bilo regularno.

Samo je odgovarao za zloupotrebu pečata.

Nije mala stvar. Država je to, a pečat je pečat.

Osudili ga uslovno.

Foto: Pixabay

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments