Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. maj 2018.

Sasvim neobična priča: Srpkinja Jovana Cvetanović zavolela je Amerikanca Kristofera Petrovića (po dedi Srbina), koji je nekoliko godina živeo sa Amišima; danas su se venčali u Vrnjačkoj Banji, živeće na selu, imaće farmu i žele život bez robovanja materijalnim vrednostima

Jovana Cvetanović od danas je Jovana Petrović, jer se na večnu ljubav u hrišćanskoj baptističkoj crkvi, a potom i u opštini Vrnjačka Banja zaklela Kristoferu Petroviću. Kristofer je Amerikanac srpske krvi. Njegov deda potiče sa naših prostora, a Kristofer je treća generacija ponikla daleko odavde, pa će srpski, jezik predaka, učiti uz svoju izabranicu.

Jovanin život je muzika, rođena u Beogradu, živela je u Vrnjačkoj Banji, onda ju je život odveo u Ameriku. Kada je upoznala Kristofera Petrovića, novinara, znala je da je to ljubav za ceo život.

Pogledajte u videu ispod  detalje sa njihovog današnjeg venčanja u Vrnjačkoj Banji

- Drago nam je što smo danas u Vrnjačkoj Banji sa najbližima podelili radost braka. Ljudski život svakog dana je borba, ali kada je Bog sa nama, sve je mnogo lakše – kaže za portal Krug Jovana. 

Kristofer je nekoliko godina živeo sa plemenom Amiša u Americi. Posle venčanja, otkrio nam je, ima zavet (obavezu) više, ali i više blagoslova:

- Uslišena je želja mog srca, a zajednički život zahteva samoodricanje. Želim da budem blagoslov svojoj ženi – kaže Kristofer, koji kao novinar piše o putovanjima i biznisu, dobijajući zadatke da o tome piše putujući po različitim zemljama.

Život u Srbiji za njega se razlikuje od onog koji je živeo:

 - Ovde je sasvim drugačiji način razmišljanja, različite su vrednosti, ali sada sve mogu da razumem bolje. Živeći ovde mogu više da uživam među ovdašnjim ljudima, a to je prilika i da se svi popravljamo. To me motiviše da budem ovde – kaže Kristofer.

On je odrastao u modernom svetu, a kada je došlo vreme za studije opredelio se za istoriju hrišćanstva. 

- Uvideo je da čovek, u svojoj težnji za Bogom, mora da se odrekne nekih stvari da bi jasnije video. Zbog toga je odlučio da živi skromnijim životom, da se odrekne materijalnih dobara. Sada živi u Srbiji, ne može da bude Amiš, ali pokušava da sačuva duhovne vrednosti koje Amiši gaje – otkriva nam Jovana.

Ona i Kristofer planiraju da žive u selu Mali Drenovac pored Niša, žele da otvore farmu konja, da uzgajaju voće i povrće, a muzički obrazovana Jovana planira da daje časove klavira seoskoj deci, koja inače nemaju priliku da se muzički obrazuju. Jovana do sada, kaže, nije imala prilike da upozna život Amiša u Americi, to planira sledeće godine. Na svadbu u Vrnjačkoj Banji stiglo je nekoliko porodica Kristoferovih prijatelja, koji su poreklom iz Švajcarske u kojoj sada ne živi više nijedan Amiš. Svi su u Americi, ne tako daleko od vreve i buke gradova – u okrugu Lankaster, u saveznoj državi Pensilvaniji.

Krsitofer nam otkriva da pleme Amiša živi život kakav su ljudi na zemlji živeli pre nekoliko stotina godina.

- Njihova životna filozofija je život po moralnim načelima, posvećeni su životu po Biblijskim kanonima u hrišćanskoj zajednici. Amiški način života nije odeća koju nose, već mnogo više. Oni, kao sledbenici Hrista imaju iskustvo progonstva – kaže Kristofer.

Posle crkvenog i građanskog venčanja, Jovana i Kristofer su sa rođacima i prijateljima slavlje nastavili u jednom od banjskih restorana. Kažu da tajne srećnih brakova zauvek ostaju tajne, a mi im želimo da tu tajnu otkriju.

Amiška odvojenost od modernog sveta

Amiši, poznato je, žive pojednostavljenim životom na temelju svojih verskih uvjerenja. Došli iz Evrope, najviše iz Nemačke i Švajcarske. Bili su proganjani kao zasebna verska grupa, još od 1693. godine, pa su za obavljanje svojih crkvenih obreda morali tajno da se sastaju u kućama.

Amiši su vrlo pobožni i ozbiljno shvataju biblijske zapovesti koje nalažu da se odvoje od modernog sveta i onoga što on pruža u smislu tehnologije, uključujući i električnu energiju, pa koriste petrolej, drva, ugalj ili prirodni gas

Njihov skroman život ogleda se i u jednostavnoj odeći koju nose. Tinejdžeri nose šešire koji su niži i vrh im je neravan. To znači da su u dobu kad im je dozvoljeno da napuste zajednicu, da izlaze sa devojkama, a nakon toga odlučuju hoće li postati Amiši ili ne, jer biti Amiš nije nametnuta odluka, već dobrovoljna.

Amiška populacija u okrugu Lankaster povećala se gotovo tri puta za poslednjih 50 godina.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Srdjan

  Gost - Srdjan

  Od cega su kupili zemlju i kucu ako ne zele materijalno.
  • Ime: Srdjan
  • Gost - Ja

   Gost - Ja

   Deda mu je ostavio zemlju 
   • Ime: Ja