Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. jun 2018.

Kad počne nova školska godina, učiteljicu Snežanu Šašić iz OŠ „IV kraljevački bataljon“ u Kraljevu, oslikani zidovi učionice u kojoj će primiti prvake, dugo će sećati na generaciju aktuelnih „četvrtaka“ i njihove roditelje koji su joj to poklonili

Rastanak sa učiteljicom većinu đaka uvek mnogo boli zato što dolazi u vreme njihovog prvog sazrevanja i saznanja koliko nije lako rastati se od nekoga ko vam je osmehom, čak i blagom grdnjom, obojio detinjstvo. Obeleže taj rastanak dečje suze, ne bude lako ni mamama, ni tatama, plaču i učiteljice. Potrebno je da prođe dosta vremena da tog događaja svi počnu da se sećaju punog srca, jer – to je moguće tek kada shvate koliko su bili srećni što su te četiri godine imali jedni druge i živeli ljubav.Snežana u zagrljaju svojih učenika

Nebrojene su takve ljubavi i rastanci na kraju školske godine. Jedna takva ljubav definitivno je, prethodne četiri godine, stanovala u učionici aktuelnih „četvrtaka“ koje je 2014. godine kao đake prvake prigrlila učiteljica Snežana Šašić iz OŠ „IV kraljevački  bataljon u Kraljevu. Dokaz za to je i rad „Rastanak sa učiteljicom“ u kojem su njeni đaci, između ostalog, napisali:

Naša učionica je bila puna ljubavi kojom nas je nesebično obasipala... Naučila nas je da čitamo, pišemo, da rešavamo računske priče, gradila osećaj zajedništva, pored nje smo se oećali zaštićeno i srećno... Naučila nas je i da budemo pošteni ljudi, da negujemo i cenimo iskrenost i čovečnost, da budemo uporni i istrajni u ostvarenju svojih ciljeva...  U septembru će dobiti novu generaciju, ko zna koju po redu. i Njima će dati svaki delić sebe i voleće ih iskreno kao svakog od nas. Nećemo  biti ljubomorni na njih, jer mi se od učiteljice Sneže ne rastajemo, ona će zauvek biti zapečaćena u našim srcima“.  

Pogledajte kako je izgledao trenutak lepog iznenadjenja: 

Ljubav, ipak, neće ostati samo u srcima, jer će ubuduće, oslikana, trajati i na zidovima učionice koju su budući petaci do poslednjeg dana ove školske godine delili sa svojom učiteljicom. Roditeljima đaka koji su došli na ovu ideju pomogli su svojom podrškom najpre direktorka škole Marina Vučinić, a onda, od srca, i đaci i profesori Umetničke škole u Kraljevu. Ideja je u delo pretvorena oslikavanjem zidova učionice vedrim bojama. „Oživeli“ su zidovi zbog prizora iz đačkog života, zbog slika koje dočaravaju nove svetove sa kojima se đaci susreću tokom školskog druženja sa učiteljicom i na putevima od igračaka do knjiga.

Tugu zbog rastanka nisu mogli da sakriju ni đaci, ni učiteljica, ni roditelji, ali je u svakoj njihovoj suzi isijavalo zrno radosti što su svojom originalnom idejom doprineli da jedni drugima zauvek ostanu u najlepšem sećanju.

Oni znaju da će u meni uvek imati drugu majku, jer ću čitavog svog života uvek biti tu za njih“, poručila je deci njihova učiteljica, upoređujući ih sa rekom koja može i stenu da probije, ne toliko svojom snagom, koliko istrajnošću i upornošću.

Neka tokom tog „vijuganja“, koje će predstavljati njihov život znaju da veruju u vlastite ideje, čak i kad im drugi kažu da su pogrešne, neka nauče da sačuvaju osmeh i kada su tužni, neka umeju da prodaju svoje talente i znanja, ali nikad svoje srce i dušu“ – poruka je učiteljice koja, kaže, od svih svojih đaka uvek učekuje da budu svetla tačka u mraku i zrno smisla u besmislu.

Bravo za sve aktere ove priče!

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Veka

    Gost - Veka

    Divan čovek,divan pedagog,puna ljubavi za svako dete.SNEŽANA
    • Ime: Veka